Elpida Research Black Sea ClimAccelerator
Elpida Research la Black Sea ClimAccelerator: Primul vaccin din lume pentru culturile de meri
Cantitatea de insecticide, pesticide și fungicide folosite în agricultură sunt nocive nu doar culturilor și consumatorilor, ci și mediului. Echipa Elpida Research a descoperit un vaccin care poate trata una dintre cele trei cele mai comune boli ale mărului și care ar putea fi o alternativă viabilă la substanțele toxice care sunt folosite astăzi în producția agricolă. Mai mult, membrii echipei sunt convinși că pot replica acest model astfel încât să ajute și alți cultivatori de fructe și legume.
Povestea din spatele ideii
Totul a început în 2009, când am descoperit un nou tratament pentru diferite tipuri de cancere pe care le-am și testat la canide. Ulterior, în perioada 2016-2019, am testat împreună cu IOB București acțiunea profilactică a vaccinului în diferite tipuri de cancere la animalele de experiență, sub conducerea profesorului Nicolae Manolescu, iar mai târziu sub coordonarea profesorului Sabin Cinca, cu care am testat și profilaxia cancerelor hepatice, o noutate pe plan mondial pentru care am primit și premiul VMP ASCO Atlanta, USA,2021.

În 2021, din cauza restricțiilor pandemice, dar și a celor europene privind folosirea animalelor de laborator, am fost determinați să încercăm platforma noastră vaccinală și la plante, urmărind similar reacția de răspuns imun înnăscut la agenții bacterieni, virali, micotici, chiar neoplazici inactivați, ceea ce a constituit o altă premieră.

În calitatea mea de producător de mere, confruntându-mă de peste 20 de ani cu o boală micotică specifică merelor numită „Rapănul mărului”, una dintre cele mai frecvente 3 boli ale mărului, am experimentat prototipul MVP produs și am aspersat produsul vaccinal obținut. Această ocazie a constituit un pretext pentru a aplica și testa platforma noastră vaccinală pentru boli specifice plantelor la culturile de meri în zona județului Dâmbovița, unul din cele mai mari bazine de meri din țară.

În esență, povestea vaccinului pentru culturile de meri, o premieră pe plan mondial, continuă cu testarea în cadrul USAMV Cluj a unui extract vaccinal obținut dintr-o plantă-suport aleasă pe baza unui program informatic QSAR, vizând relația dintre structura agentului microbian testat și producția indusă de substanțe biogene specifice, ca urmare a răspunsului imun înnăscut al plantei , astfel încât se obțin și purifică fracții glico-proteice specific-inhibitoare față de agentul microbiologic studiat.

Extracția fracțiilor glico-proteice specifice inhibitorii este urmată de testarea eficenței în culturi celulare pentru ca în final extractul vaccinal produs să fie aplicat prin aspersare în culturile de meri în concentrația optim stabilită de 1.5 ml/1l apă, cu o eficiență vaccinală terapeutică de 60-70% și de 70-80% pentru profilaxia bolii „Rapănului Mărului”.

 

Cum contribuie Elpida Research la un viitor mai verde, mai sănătos, mai curat

În primul rând, observăm evoluția soluțiilor greentech și considerăm că soluția noastră corespunde dezideratelor E.U pentru reducerea emisiilor de carbon, prin integrarea soluției vaccinale pentru culturile de meri, dar și pentru alte tipuri de culturi, reducând numărul florilor, fructelor sau plantelor ce mor și se descompun în urma atacului de boli și reducând amprenta de carbon.

Pratic, aplicarea soluțiilor vaccinale profilactice și terapeutice la meri, și la alte plante sau pomi fructiferi are impact pe tot lanțul de producție, la plante, animale sau om, vizând atât sănătatea plantelor, igiena produselor agro-alimentare, cât și perspectiva unui viitor mai verde, cu emisii mai reduse de carbon . Un alt avantaj al metodei vaccinale este reducerea cantității de fungicide, insecticide și pesticide utilizate în culturile de meri, care au efecte terapeutice reduse, boala trenând de la an la an, și cărora li se mai adaugă și efectul toxic cumulativ asupra fructelor și plantelor de cultură. Metoda noastră reduce rezidurile toxice specifice, scăzând în același timp incidența unor boli maligne.

Impactul de mediu al metodei vaccinale se măsoară în milioane de tone de carbon, estimând că pentru suprafețe extinse, naționale sau europene, amprenta de carbon se poate reduce cu 1-3 %. De aceea, conștientizarea producătorilor agricoli asupra importanței aplicării unor metode vaccinale inovative și prietenoase cu mediul este o provocare pentru noi ca startup, dar reprezintă și o provocare națională, europeană sau internațională.

 

Ce face Elpida Research diferit

În primul rând, o astfel de soluție nu există pe piața românească, europeană sau internațională, fiind o metodă inovativă ce deschide o nouă piață a vaccinurilor destinate domeniului agri-food. Metoda vaccinală oferă o eficiență crescută, un preț accesibil, iar cu o concentrație mică, de doar 1.5 ml/1l apă, prin aspersare, poate acoperi suprafețe mari de cultură, în condițiile în care prețul insecticidelor, fungicidelor sau pesticidelor au crescut cu o rată de 50-400%.

De asemenea, metoda noastră vaccinală, pe lângă eficiența crescută, prețul accesibil și metoda simplă de aplicare, are și valențe profilactice, reducând costurile, numărul de aplicări per an, oferind și alte posibilități de aplicare. Nefiind toxică, poate fi folosită la tratarea semințelor, aplicarea în sistemele de irigat sau prin mijloacele mecanizate destinate culturilor, ceea ce o face să fie o alternativă viabilă, prietenoasă cu mediul și sănătatea plantelor, animalelor și a omului.

 

Obstacole și oportunități
Din experiențele anterioare, am observat că investițiile start-up-urilor în cercetare și în dezvoltarea de produse noi pe piață reprezintă un risc asociat, necesitând agrenarea resurselor interne de produse, substanțe necesare producției, pe de-o parte, și a resursei umane, pe de altă parte.

De asemenea, preconceptiile, mentalitatea ne-au arătat că parteneriatele cu universitățile și institutele de cercetare sunt soluții viabile pentru testarea produselor, dar cu o durată de timp mai mare decât cea estimată. Aplicarea metodei vaccinale pentru diferite tipuri de culturi presupune încheierea unor contracte cu alte institute de cercetare sau producători agricoli evident interesați, dar care nu onorează complet acordurile stabilite.

Producția industrială, în urma studiilor ,se poate face fie în bioreactoare industriale, în plante de cultură sau în sistem hidroponic, ultima alternativă neputând fi implementată deocamdată, deși potențialul de producție este mare – de 100-200.000 doze/lună. Am găsit, așadar, ca soluție producția sub licență cu ajutorul unor producători de vaccinuri din India și Singapore, ceea ce reprezintă o nouă provocare pentru noi în viitor.

Pe de altă parte, oportunitățile în piața agritech și greentech sunt foarte mari, în acord cu dezideratele și normativele UE, având în vedere că metoda noastră vaccinala este una optimă și ideală pentru culturile de plante, cu impact mare asupra sănătății plantelor, animalelor și omului .De asemenea, vedem metoda vaccinală viabilă și fezabilă atât pe plan național sau european, cât și internațional, cu un avantaj asupra inovării, noutății produsului, costului, dar și a aplicabilității asupra diferitelor tipuri de plante de cultură.

Oportunitatea de a accesa și alte piețe,respectiv cea farma, health, agri-food, pentru care avem 5 prototipuri avansate ,vizând boli bacteriene, virale, micotice, chiar neoplazice (HPV).

Nu în ultimul rând, să nu uităm că 5% din producția totală de mere din UE este produsă în România, iar bazinul pomicol din Dâmbovița este cel mai mare din țară. Acest lucru ne oferă clienți, producători pomicoli, cărora le oferim oportunitatea de a folosi produsele noastre vaccinale, dar și să compare eficiența produsului, activitatea sa profilactică, și, nu mai puțin important, folosirea unei metode inovative, verzi, prietenoase cu mediul ce permite reducerea amprentei de carbon, contribuind în același timp la sănătatea culturilor de meri, a calității fructelor și le creșterea producției de mere.

Aplicabilitatea metodei ne permite accesarea si altor segmente de piață, a altor tipuri de clienți, din zone diferite, dar și pregîtirea altor tipuri de prototipuri vaccinale adaptate riscurilor sanitare emergente actuale ți viitoare.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului
Una din lecțiile valoroase învățate în dezvoltarea soluției noastre este că parteneriatele nu funcționează întotdeauna în parametrii doriți, nici în termenele stabilite. De aceea, suntem în negocieri cu parteneri externi, din Singapore si India, pentru producție sub licență sau franciză. De asemenea, parteneriatele cu universiățile sau institutele de cercetare presupun termene mai mari decât cele preconizate, dar și eforturi financiare mai mari decat cele bugetate.

Un alt aspect este legat de echipa de lucru care trebuie adaptată provocărilor de cercetare, marketing, management și financiare necesare producției, promovării sau comercializarii produselor. Testarea soluției vaccinale de către producătorii de mere este o altă provocare, având in vedere mentalitățile, preconcepțiile sau preferința pentru un anumit tip de produse. Acestea au fost folosite timp mai îndelungat și suntt mai putin eficente, chiar toxice, având un impact negativ asupra mediului, însă au devenit automatisme în practica agricolă.

 

Despre echipa din spatele proiectului
Echipa s-a constituit în jurul personalului Elpida Research INC și a fost mărită treptat în 2022.

Astfel coordonatorii echipei de cercetare suntem eu, Dan Iulian Santa, și Profesorul, doctor în științe, cercetător gradul 1, Sabin Cinca, cu o activitate didactică de peste 40 de ani la disciplina Biochimie în cadrul Universității București și activitate de cercetare în Institutul Oncologic I.O.B București, conducător a numeroase proiecte nationale și internaționale, dar si cercetătorul principal al studiului Elpida 1 hepatic cancer vaccine al Elpida Research INC în perioada 2016-2019.

Managerul societății, responsabilul financiar și co-fondator al Elpida Research INC este economist Ileana Claudia Santa, cu o activitate de peste 30 de ani ca responsabil financiar al Companiei Naționale Poșta Română ,filiala Dâmbovița.

Pe partea de administrare tehnică s-a colaborat cu domnul Mircea Rădulescu și cu soția acestuia pe partea financiară, ambii fiind integrați în cadrul echipei din 2022.

Deasemenea, s-a mai alăturat echipei din perioada Challenge Labs România 2022 Olga Vieru, câștigătoare a Challenge Labs România 2021, absolventă de Master în Industria Alimentară, responsabilă de aplicațiile și designul metodelor vaccinale propuse. Recent, s-a mai alăturat echipei tot o câștigătoare a Challenge Labs 2021, doamna doctor Neculai Văleanu, cercetător gradul 3, pe care dorim sa o integram în testarea aplicativă a soluțiilor vaccinale în culturile de plante.

 

Ce își doresc de la experiența Black Sea ClimAccelerator
Credem ca răspunsul corect la această întrebare ar fi că avem așteptări din partea Black Sea ClimAccelerator, care oferă sprijin financiar și mentorat profesional, dar așteptările și concretizarea lor trebuie să vină de la noi prin implicarea crescută a membrilor echipei, dar și prin avansarea prototipurilor către testele de siguranță și punere pe piața, prin dezvoltarea strategiilor de marketing și de producție industrială, în regim de licență sau franciză.

Suntem recunoscători Black Sea ClimAccelerator pentru sprijinul financiar, mentoratul profesional oferit și pentru a mediul stimulativ de accelerare și scalare a start-up-ului nostru.

 

Ambiții pentru următorul an
Schimbările se produc rapid și pot fi observate chiar în prezent, nu în 2023, deci nu trebuie să așteptăm un an pentru a vedea evoluția noastră. De fapt accesta este și rolul acceleratorului – de a impulsiona dezvoltarea noastră. Practic, în 6 luni am pornit de la stadiul de idee, am dezvoltat-o, ajungând la un prototip avansat în cadrul Black Sea ClimAccelerator ,urmând să efectuăm în acest an testele de siguranță vaccinale împreună cu Universitatea UMF „Carol Davila” București, ceea ce ne va permite sa depunem documentația de autorizare și punere pe piață.

De asemenea, tot în aceasta perioadă depunem actele necesare pentru obținerea drepturilor de proprietate intelectuală la Registrul Român pentru Invenții și Mărci, București. Tot în acest an vom implementa o platformă de comercializare online „Elpida Doctor Digital Plant” destinată vânzărilor viitoare ale produselor vaccinale proprii, cu posibilitatea accesării piețelor europene și internaționale.

Mai mult, vom testa activ pe un număr mai mare de producători agricoli, pe loturi de testare profilactice și de tratament, comparând evoluția cu loturile martor, netratate, în culturile de meri din soiul Frumosul de Voinești, urmărind eficența vaccinală și reducerea leziunilor specifice, dar și capacitatea de a preveni apariția bolii în 2023.

Până la noi vești ne puteți urmări pe pagina de Facebook și pe YouTube.

Ai și tu un startup cu o soluție care poate reduce sau capta emisiile de gaze cu efect de seră validată în piață sau aflată în etapa de scalare? Fie că e vorba de proiecte de agricultură inteligentă și sustenabilă, modalități de transformare a sistemelor și lanțurilor logistice alimentare, tehnologii, procese, modalități și soluții ce încurajează consumul responsabil, tehnologii verzi și servicii care ecologizează activitățile economice sau de proiecte pentru dezvoltarea de materiale sustenabile – te așteptăm alături de noi în cadrul celui mai complex accelerator de startupuri „verzi” din România și Bulgaria!

 

Black Sea ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor din 3 stadii diferite de dezvoltare, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Accelerăm cele mai ambițioase startupuri verzi

Înscrierile pentru categoriile MVP și Growth sunt deschise în perioada 26 iulie – 26 septembrie
Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, precum și Innovation Starter în Bulgaria. 
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.