Ecosete_Black_Sea_ClimAccelerator_2021
Ecosete și experiența la Black Sea ClimAccelerator: Șosetele colorate care fac și mediul, și purtătorul să zâmbească
Hainele din materiale reciclate costă mai mult, iar retailerii și importurile masive din Asia nu prea lasă loc de manevră celor nou-intrați pe piață, mai ales dacă produsul lor este unul de nișă, făcut cu responsabilitate față de mediu. Însă asta nu-i împiedică pe cei din echipa Ecosete să își ducă planurile și ideile mai departe. Ambiția lor: ca în viitorul apropiat să încalțe românii cu șosete ecologice produse 100% în România.
Ecosete propune o linie de eco șosete, fără cusătură la vârf, din bumbac reciclat, produsă 100% în România, a cărei fabricație economisește apă, energie electrică, nu folosește pesticide, nu afectează terenurile arabile și eliberează mai puțin C02 în atmosferă.
Povestea din spatele ideii
Nicolae Drimboi lucra la începutul lui 2019 la o fabrică ce producea sosete cu roboți. Activând în domeniu, a aflat că industria textilă este o mare consumatoare de apă și energie și unul din cei mai mari poluatori. Imediat după această experiență, a început și să cocheteze cu ideea de a fi antreprenor.

La jumătatea anului 2019 s-a înscris cu această idee în primul incubator pentru idei și start-upuri.

Producția unei perechi de șosete din bumbac reciclat economisește în medie 300 l de apă, eliberează mai puțin C02 în atmosferă, economisește energie electrică, limitează utilizarea pesticidelor și nu afectează terenurile arabile.

 

Despre obstacole și oportunități
Aprecierea monedei naționale, creșterea costurilor salariale, ale combustibilului și ale utilitatilor, precum și importurile ridicate de textile ieftine din Asia pun permanent o mare presiune pe competitivitatea industriei textile românești.

Marea provocare pentru piața europeană (inclusiv Romania), unde costurile de fabricație sunt mai mari, este diferențierea brandului astfel încât să poată justifica un preț mai mare.

Studiile recente arată însă că un număr tot mai mare (de aprox. 24%) de consumatori sunt dispuși să plătească mai mult pentru îmbrăcăminte sau textile din materiale reciclate.

În plus, de la lansarea companiei suedeze Happy Socks în 2008 (devenită intre timp un gigant), comportamentul clienților s-a schimbat radical, piața de șosete vesele, colorate aproape inexistentă până la acel moment, a crescut exponențial de la un an la altul.

 

Din lecțiile învățate până acum
La jumătatea anului 2019, ne-am înscris cu o simplă idee în cadrul competiției Future Makers și, spre surprinderea noastră, am fost acceptați în program. Am început să o dezvoltăm, să definim conceptul și, după o muncă intensă de promovare a conceptului în mediul online și offline, am câștigat premiul de popularitate, adunând în cca. 2 săptămâni aproape 3000 de voturi de la elevi, studenți, angajați sau antreprenori.

În același timp, începutul lui 2020 a însemnat o recalibrare a eforturilor, întrucât pandemia a lovit în mod direct în sursele noastre de venit și, implicit, în resursele alocate pentru dezvoltarea proiectului. Asta a însemnat întârzieri în proiect, schimbări în echipa și viziunea inițială.

Nu ne-am lăsat învinși și iată-ne acum mult mai motivați, pregătiți și tot mai aproape de lansare.

 

Cine se află în spatele proiectului Ecosete? Cum v-a ajutat experiența din domeniile în care ați activat în trecut să dezvoltați acest proiect?
Nucleul echipei din spatele proiectului este format din Nicolae Drimboi și Marian Buzărnescu, 2 craioveni cu un vis comun – să încălțăm românii cu șosete ecologice produse 100% în România.

Marian Buzărnescu este IT-ist, lucrează de câțiva ani ca web developer, astfel încât tehnologia nu mai prezintă niciun secret pentru el. De asemenea, este și un blogger pasionat, vicepreședinte al Asociației Bloggerilor Olteni. Nicolae Drimboi este absolvent de științe economice și a lucrat ca specialist marketing atât într-o agentie de publicitate & marketing, cât și pentru unele companii sau proiecte civice.

Chiar dacă nu sunt acționari în cadrul companiei și nici beneficiari ai proiectului în mod direct, am avut o colaborare excelentă până acum atât cu Ilie Pană, CEO al fabricii Laboratorul de Șosete, cu care am colaborat pe partea tehnică, respectiv realizarea modelelor de șosete, cât și cu Răzvan Jianu, CEO al agenției Pion Media, care ne-a susținut pe partea de planificare și elaborare a strategiei.

Având experiențe de lucru destul de diverse și abilități complementare, am reușit să ne cunoaștem fiecare limitele și domeniile de competență, astfel că am putut să ne împărțim sarcinile mai ușor, fără să mai reinventăm roata de fiecare dată.

În același timp, experiențele anterioare ne-au ajutat să creștem bula de cunoscuți și specialiști la care să putem apela pentru consultanță, ne-au ajutat sa pivotăm când este necesar, dar, mai ales, ne-au învățat să fim rezilienți și să nu renunțăm atunci când apar primele provocări.

 

Despre experiența Black Sea ClimAccelerator în câteva cuvinte
Am considerat că programul Black Sea ClimAccelerator este o provocare care ni se potrivește, de unde putem crește atât noi, cât și soluția noastră. În același timp, suntem foarte recunoscători pentru oportunitatea de a fi parte din această comunitate, alături de alți antreprenori și soluții ce crează impact pozitiv în societate.

Până în prezent, cel mai tare ne-au ajutat sesiunile de training și mentorat presărate cu soluții simple și exemple pozitive de la antreprenori și companii de succes. De asemenea, ne-a ajutat mult și networking-ul atât cu ceilalți participanți din program, cât mai ales cu specialiștii din industrie pe care i-am întâlnit.

 

Cum arată viitorul pentru Ecosete
Proiectul se află momentan în stadiul de prototip, însă ne apropiem tot mai tare de un MVP funcțional. Prioritățile pe termen scurt sunt: finalizarea magazinului online https://ecosete.ro/ unde ne dorim să comercializăm în cel mai scurt timp și primele modele cu design-ul „plantează copacul” și să dezvoltăm primele campanii de brand awareness.

Pe termen mediu ne propunem să obținem o finanțare ceva mai consistentă care să ne permită să ducem ideea la următorul nivel.

 

Urmărește evoluția echipei Ecosete pe social media:
Startup participant în cohorta 2021 a programului Black Sea ClimAccelerator, organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerul principal Raiffeisen Bank România, The Climate Vertical și partenerul principal Volta, precum și Innovation Starter în Bulgaria.
Despre organizatori
EIT Climate KIC
EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.
Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.

The Climate Vertical
The Climate Vertical este o inițiativă din România care își propune să rezolve provocările climatice critice prin activarea și implicarea comunității pentru a sprijini startup-urile să construiască soluții durabile. Credem că fiecare provocare climatică creează spațiul pentru o oportunitate de afaceri foarte bună. Construim TCV pe baza experienței noastre de peste 4 ani de lucru cu startup-uri și livrăm programe concepute pentru a(A) aduce oamenii împreună pentru a se sprijini reciproc, (B) inspira să înceapă, (C) educa pentru a construi soluții de care oamenii au nevoie cu adevărat, (D) accelera creșterea echipelor dispuse să își scaleze soluțiile la nivel global. Valorile The Climate Vertical sunt firul roșu din cadrul programelor: Concentreaza-te asupra impactului și generează schimbarea, Țintește sus și începe acum, Inovează pentru un viitor durabil, Respectă natura și cele din jurul tău.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.