EasyPeasy Black Sea ClimAccelerator 2021

EasyPeasy și experiența la Black Sea ClimAccelerator: O aplicație care conectează restaurantele și consumatorii pentru a lupta împreună împotriva risipei alimentare

Foametea la nivel global este în creștere. Cu toate acestea, aproximativ o treime din mâncarea și produsele alimentare care ajung pe piață la nivel global este aruncată sau risipită. Cu toții jucăm un rol important în misiunea de a reduce pierderea și risipa de alimente, nu doar de dragul mâncării care ajunge la coșul de gunoi, ci și al resurselor implicate în procesul de producție. EasyPeasy își propune să schimbe felul în care românii privesc risipa alimentară și să implice atât restaurantele, cât și consumatorii într-un demers comun care să ducă la conștientizarea și combaterea acestui fenomen pe plan local.

EasyPeasy este o platformă care conectează restaurantele cu consumatorii în lupta împotriva risipei alimentare. Prin crearea platformei EasyPeasy dorim să oferim proprietarilor de restaurante și clienților acestora o soluție optimă de a ajuta la combaterea risipei alimentare printr-o participare activă. Posibilitatea de a valorifica niște resurse alimentare într-un mod convenabil atat pentru vanzatori, cât și pentru cumpărători, este o idee prea  puțin explorată în România.

Povestea din spatele ideii

Ideea a apărut în urma realizării că risipa alimentară este o problemă majoră pentru industria HoReCa din România. Aflându-ne în ipostaza de clienți ai restaurantelor, am observat în diferite ocazii comportamentul propriu, dar și al celor din jur în legătură cu mâncarea consumată și am ajuns la concluzia că se aruncă foarte multă mâncare.  În urma unei cercetări amănunțite a subiectului, am constatat că este o problemă majoră la nivel global și am hotărât să încercăm să oferim o soluție concretă în acest sens. 

Există foarte multe situații în care restaurantele planifică un număr de porții de mâncare care sfârșesc prin a nu fi în întregime consumate. De aceea, pentru a evita să arunce mâncare proaspătă, ne dorim să le oferim posibilitatea de a se înscrie pe platforma noastră, unde pot posta zilnic surplusul de porții de mâncare cu scopul de a le vinde la un preț redus.

Vom selecta doar restaurante participante care au recenzii online bune și standarde înalte în alegerea calității produselor oferite, fapt care va ridica interesul publicului de a accesa platforma noastră. Prioritizarea nevoii de a vinde un surplus poate fi tratată ca un beneficiu pentru proprietarii restaurantelor, iar pentru clienții acestora, adeseori ocupați cu munca și care preferă să facă o comandă de mâncare de calitate la sfârșit de zi, poate fi o opțiune foarte bună de luat în calcul.

 

Obstacole și oportunități

În industria HoReCa se risipesc aproximativ 4,000 de tone de mâncare pe zi, România fiind pe locul 9 în Europa la capitolul risipă alimentară pe cap de locuitor, valoarea ridicându-se la aproximativ 129 kg/persoană anual. Risipa mâncării este în egală măsură o pierdere de venituri și o problemă pentru mediu.

Un obstacol major ar putea fi mentalitatea oamenilor care, deși sunt conștienți de tema risipei alimentare, nu o tratează momentan în vreun fel. Ne dorim să depășim acest obstacol aducându-le la cunoștință membrilor platformei de impactul pozitiv al fiecăruia dintre ei și oferindu-le de asemenea posibilitatea de a combate o problemă majoră printr-o metodă din care nu au nimic de pierdut. Provocarea este să creăm o punte de cooperare între clienți și vânzători.

Oportunitatea produsului nostru constă în multitudinea restaurantelor din România, dar și a preferințelor variate ale clienților acestora. Consumatorii pe care îi avem în vedere pentru aplicația noastră sunt preocupați de ideea de sustenabilitate, sunt eco-conștienți, și își doresc să contribuie la lupta împotriva risipei alimentare.

 

Cine se află în spatele proiectului EasyPeasy? Cum v-a ajutat experiența din domeniile în care ați activat în trecut să dezvoltați acest proiect?

Echipa din spatele proiectului este condusă de Andrei Goldiș, care vine din industria relațiilor publice. Experiențele noastre ne ajută în gestionarea parteneriatelor și a comenzilor, respectiv în promovarea afacerii.

 

Despre experiența Black Sea ClimAccelerator în câteva cuvinte

Experiența ClimAccelerator ne-a ajutat să înțelegem mai bine pașii necesari pentru o afacere de succes în România, mai ales datorită oportunităților de mentorat și coaching pe care le oferă programul, care sunt foarte utile pentru un proiect ca al nostru, aflat în early stage.

 

Startup participant în cohorta 2021 a programului Black Sea ClimAccelerator, organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerul principal Raiffeisen Bank România, The Climate Vertical și partenerul principal Volta, precum și Innovation Starter în Bulgaria.
EasyPeasy-App-Romania
Despre organizatori
EIT Climate KIC
EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.
Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.

The Climate Vertical
The Climate Vertical este o inițiativă din România care își propune să rezolve provocările climatice critice prin activarea și implicarea comunității pentru a sprijini startup-urile să construiască soluții durabile. Credem că fiecare provocare climatică creează spațiul pentru o oportunitate de afaceri foarte bună. Construim TCV pe baza experienței noastre de peste 4 ani de lucru cu startup-uri și livrăm programe concepute pentru a(A) aduce oamenii împreună pentru a se sprijini reciproc, (B) inspira să înceapă, (C) educa pentru a construi soluții de care oamenii au nevoie cu adevărat, (D) accelera creșterea echipelor dispuse să își scaleze soluțiile la nivel global. Valorile The Climate Vertical sunt firul roșu din cadrul programelor: Concentreaza-te asupra impactului și generează schimbarea, Țintește sus și începe acum, Inovează pentru un viitor durabil, Respectă natura și cele din jurul tău.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.