Alexandra Nistor, OMV Petrom - Romania ClimAccelerator

DigIT la Romania ClimAccelerator: Agricultură smart cu ajutorul AI

„Problemele legate de agricultură sunt de multe ori majore și critice pentru omenire, fiind unul din domeniile de baza la nivel global. Potențialul României în acest domeniu e solid la nivel regional și vrem să încurajăm inovația locală prin ilustrarea startupurilor active bazate pe software”, declara Mircea Vădan, Manager Activize, alături de care am lansat în 2022 Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report.

Nevoia critică pentru inovație și tehnologizarea agriculturii, mai ales în contextul schimbărilor climatice și al crizei pandemice, ocupă un loc important pe agendele instituțiilor locale și internaționale și ale organizațiilor care sprijină ecosistemele de business. La rândul lor, antreprenorii români semnalează necesitatea digitalizării și automatizării accelerate a domeniului, alături de adoptarea unor practici sustenabile în agricultură. Aceștia mai subliniază și importanța rolului autorităților în facilitarea relației dintre startupuri și fermieri.

În acest context, DigIT este un instrument mai mult decât binevenit pentru antreprenorii din domeniul agrifood, menit să automatizeze procesele interne ale businessurilor din acest domeniu, oferind în același timp modalități de dezvoltare, date legate de impactul climatic și analize constante bazate pe date colectate din ferme în câteva secunde.

Povestea din spatele ideii

DigIT reprezintă asistentul digital de business în zona agriculturii care automatizează procesele de administrare a afacerii. Sistemul îmbină datele colectate prin infrastructura de senzori și cele transmise prin intermediul aplicației web și antrenează modelul nostru de Inteligență Artificială. Prin acest proces de management digital al datelor și proceselor interne, DigIT reușește să facă atât analize de risc și productivitate, cât și să sugereze modalități de implementare a principiilor sustenabile prin scăderea risipei de energie până la nivel de task management zilnic.

Proiectul nostru a început în momentul în care un administrator de fermă a contactat echipa EBR Net pentru a cere un software de management, CRM. Avea nevoie ca prin asignarea taskurilor operatorilor în mediul digital să automatizeze și întreaga producere de documente și actualizare constantă a inventarului. Astfel, ar fi putut să se concentreze mai multe pe administrarea afacerii și mai puțin pe partea birocratică. Totuși, componenta AI a DigIT a reprezentat acel moment AHA, deoarece am realizat că majoritatea datelor trebuie să fie stocate ani la rând conform anumitor legi. Astfel, am început să dezvoltăm prin diferite studii de-a lungul a 3 ani un model de AI care astăzi urmează să fie adăugat softului DigIT pentru a deveni un asistent digital complet.

Cum contribuie DigIT la un viitor mai verde

Risipa de energie este principala problemă întâlnită în ferme. În primul rând, în agricultură au apărut de-a lungul timpului diferite seturi de „bune practici” în vederea agriculturii verzi, acestea fiind înregistrate în sugestiile propuse automat de DigIT. De asemenea, profilarea operatorilor în funcție de resursele consumate de-a lungul timpului pentru realizarea unor taskuri este cea mai eficientă metodă în momentul de față pentru a scădea risipa de energie umană și termică în modelele noastre de business partenere.

După o perioadă de timp de colectare de date, DigIT va fi capabil să vină în ajutorul fermierilor prin simulări de dezvoltare de business. Fiind conectat la infrastructura agricolă, efectul oricărei investiții sau oricărui scenariu de business va putea fi măsurat în termeni folosind metrice precum timpul până la returnarea investiției, efectul asupra productivității, impact climatic și impact asupra profitabilității.

 

Ce face DigIT diferit

Noi nu ne focusăm doar pe a ajuta antreprenorul din domeniul agricol să vadă prezentul și să aibă procesele interne automatizate. DigIT reprezintă un software complex care integrează mai multe tehnologii din domeniul AI și care este, de asemenea, focusat pe identificarea modalităților de dezvoltare a businessului, pe impactul climatic al fiecărui business, dar și pe a reuși să reprezinte o carte de vizită a fermierului în fața partenerilor. Prin încorporarea întregului pachet DigIT, ne propunem să ușurăm munca antreprenorilor care aleg să lucreze în ferme oferindu-le analize constante realizate pe baza datelor reale colectate direct din fermele lor în câteva secunde.

 

Obstacole și oportunități

Cele mai mari obstacole au fost cele care au ținut de development. Pregătind un model AI complex, care să asiste majoritatea proceselor interne de business, am avut nevoie atât de date colectate în timp real, cât și de date stocate. De asemenea, interfața DIgIT trebuie să fie una ușor de folosit, care să permită transmiterea datelor în timp real fără probleme, ceea ce ne determină să găsim soluții de a transmite datele din orice loc la orice moment.

Pe de altă parte, am întâlnit deschidere în rândul antreprenorilor din domeniul agricol. Reușim astăzi să testăm produsul nostru într-o fermă de peste 400 de hectare în Moldova, iar feedbackul primit atât de la utilizatorul direct, cât și din discuțiile avute cu alți parteneri este unul pozitiv. De asemenea, evenimentele din domeniul business ne ajută să înțelegem macro-contextul nevoii de a accelera tranziția sustenabilă. Acest lucru ne motivează, deoarece putem ajuta la dezvoltare pe baza valorilor noastre: inovație, educație și sustenabilitate. 

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului

Fiecare antreprenor înțelege sustenabilitatea în moduri diferite și cel mai des înțeleg că a fi sustenabil înseamnă a scoate mulți bani din buzunar. În realitate, sustenabilitatea este foarte „scalabilă”, iar a ajuta modelele de business să devină sustenabile înseamnă a te angrena într-un proces treptat, de lungă durată. De asemenea, a fi green nu ține o veșnicie și nu este un titlu căpătat pentru toată viața. Constanța și perseverența sunt importante.

 

Despre echipa din spatele proiectului

Echipa este formată din 3 oameni cu diferite experiențe căpătate de-a lungul timpului. Unul dintre noi, Ștefan, este proaspăt absolvent al London South Bank University, cu o diplomă în computer science, și se ocupă de partea tehnologică, de development. Șerban este student la Informatică Economică după un an la Coventry University și este responsabilul financiar al companiei, care lucrează și în dezvoltarea pachetului de AI al DigIT pentru impactul financiar a scenariilor de dezvoltare de business. Constantin este persoana care ne-a unit ca echipă și care ne coordonează din poziția de executiv, având o experiență de 17 ani în project management în diferite industrii. Fiecare dintre noi a învățat pe parcurs atât despre domeniul nostru de activitate, cât și despre cum putem lucra și comunica eficient împreună, iar faptul că suntem un grup omogen ne oferă un avantaj foarte mare în dezvoltarea de business.

 

Ce așteptări au de la experiența Romania ClimAccelerator

Ne dorim să facem parte dintr-o comunitate mare din România și UE care să pună preț pe ceea ce înseamnă dezvoltarea de business sustenabil. De asemenea, facem parte din Romania ClimAccelerator și pentru a învăța de la oameni mai vechi în domeniul sau pentru a cunoaște diferite persoane cu aceeași misiune ca și a noastră.

 

Ambiții pentru următorul an

Conform planificării noastre, anul viitor DigIT va fi un asistent complet de business care va deveni mai bun pe zi ce trece prin introducerea de noi date. Din punct de vedere al development-ului, acesta va fi încheiat cu un end-product dinamic care va putea fi implementat pe orice fermă de orice dimensiune din România, iar extinderea în UK va fi începută.

Puteți urmări evoluția proiectului pe Facebook și LinkedIn. 

Ai o soluție green tech sau clean tech pe care îți dorești să o dezvolți sau să o scalezi? Înscrie-te în Romania ClimAccelerator! Fie că e vorba de proiecte de agricultură inteligentă și sustenabilă, modalități de transformare a sistemelor și lanțurilor logistice alimentare, tehnologii, procese, modalități și soluții ce încurajează consumul responsabil, tehnologii verzi și servicii care ecologizează activitățile economice sau de proiecte pentru dezvoltarea de materiale sustenabile – te așteptăm alături de noi în cadrul celui mai complex accelerator din România pentru startupurile care prin inovație și tehnologie pot crea un viitor mai verde!

Romania ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul are la bază următorii piloni: vizibilitate și inspirație pentru soluții greentech, educație și know-how, oportunități de finanțare și pregătire pentru investiții, scalare, acces la o rețea de inovatori, parteneri și factori de decizie, dar și impact pe termen lung.

25 de soluții în 2 stadii diferite de dezvoltare sunt căutate pentru a face parte din program. Echipele selectate vor participa la workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing și evenimente internaționale – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Accelerăm cele mai ambițioase startupuri verzi

Înscrierile pentru categoria Early Stage s-au încheiat. Înscrierile pentru categoria MVP sunt deschise până pe 22 august.

Programul Romania ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom.

Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.