
De ce este important ca startupurile să își măsoare impactul de mediu
Criza climatică a obligat la mobilizare globală în vederea limitării consecințelor negative ale încălzirii globale și a menținerii sale la 1.5 grade Celsius peste limitele perioadei pre-industriale. Acordul de la Paris și Pactul Verde European sunt cele mai importante inițiative în acest sens. Ele cuprind atât un set de politici de mediu, cât și sprijin financiar pentru proiectele antreprenoriale verzi.
La nivel european, sectorul climate tech a devenit sectorul cu cea mai mare creștere- în prezent, valorează peste 100 de miliarde de dolari (dublu față de anul 2020) și este depășit doar de sectorul fintech. Capitalul și discursul politic se concentrează mai mult ca niciodată pe îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul climei și pe încurajarea măsurilor care ar putea ajuta la tranziția către o economie neutră din punct de vedere al carbonului.
Aceste schimbări nu se întâmplă doar la nivelul sectorului public. O cincime din cele mai mari companii la nivel global și-au propus să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2050. Mai mult – potrivit unui raport recent realizat de Dealroom.co și Talis, oamenii cer responsabilitate climatică din partea brandurilor, iar produsele sustenabile au o rată de creștere mult mai accelerată decât alternativele non-sustenabile. Împreună, aceste elemente creează premisele perfecte pentru antreprenoriatul în zona verde.
Din nevoia de adaptare a sectorului economic la condițiile de mediu, una dintre cele mai importante componente ale antreprenoriatului verde este măsurarea impactului de mediu al companiei sau organizației. Acest proces nu este un „nice to have”, ci are numeroase avantaje pentru jucătorii din orice industrie, indiferent de dimensiunea lor și de locul lor în piață.
Măsurarea impactului de mediu se referă la amprenta de carbon a unei companii și la gazele cu efect de seră (GES) generate de activitatea economică a acesteia. Emisiile gazelor cu efect de seră se măsoară în funcție de domeniul de activitate care le generează:
- Emisiile directe ale unei companii sunt cele provenite din propriile centrale pe bază de cărbune sau gaze naturale, din cuptoarele de ciment, din furnale sau cauzate de camioane.
- Emisiile indirecte ale unei companii sunt cele care provin din utilitățile furnizate din exterior și depind de cât de multă energie consumă fabrica sau activitățile de producție ale companiei, dar și de mixul energetic folosit de către furnizor, fie că e vorba de energie pe bază de combustibili fosili sau de energie regenerabilă.
- Emisiile datorate lanțului de aprovizionare sunt emisii care țin de surse indirecte precum logistica și transportul materialelor, uneori chiar și fabricarea lor, în cazul în care compania folosește ca materie de bază produse provenite de la alte companii sau de la alți distribuitori.
Pe piață există o gamă variată de platforme care să te ajute să măsori impactul de mediu al companiei tale și care să îți sugereze cea mai bună traiectorie de urmat în cazul în care îți dorești să reduci emisiile de gaze cu efect de seră. În cadrul Romania ClimAccelerator organizăm workshopuri de măsurare a impactului de mediu pe termen lung pentru startupuri astfel încât echipele care dezvoltă soluții de mediu să aibă o perspectivă cât mai amplă asupra businessului lor și să învețe cum să integreze în mod eficient aceste cifre în strategia lor.
- Te poate ajuta să securizezi o rundă de investiții
Un număr din ce în ce mai mare de investitori și proprietari de active caută să-și diversifice portofoliile și să includă componenta de investiții sustenabile, făcând o prioritate din susținerea inițiativelor și companiilor care adresează schimbările climatice și care au o amprentă de carbon cât mai mică. Mai mult, dacă ești un startup verde care caută finanțare, transparența în ceea ce privește impactul de mediu este prioritatea numărul unu pentru investitori, care vor să vadă concret cum stai la acest capitol. Și întrucât nu poți să gestionezi ce nu poți cuantifica, măsurarea impactului de mediu e esențială în acest context.
- Te ajută să eficientizezi procesele operaționale ale companiei
Ai rapoarte de vânzări, registre contabile și fel de fel de alte cifre, dar ai vreun indicator de mediu? Prin măsurarea emisiilor de gaze cu efect de seră ale companiei vei avea o imagine de ansamblu mai clară asupra eficienței companiei. Odată ce înțelegi concluziile unui raport al impactului de mediu, vei putea să îți optimizezi resursele, să găsești metode prin care să eficientizezi procesele companiei și să reduci risipa de materie primă, energie electrică, combustibili etc. În plus, scopul oricărei activități economice este să fie sustenabilă nu doar în momentul actual, ci și pe viitor: măsurând impactul de mediu, cel social și cel economic al companiei vei fi pregătit să acționezi în mod proactiv. Acest lucru te va feri de ocaziile în care trebuie, din contră, să reacționezi la situații negative neprevăzute care pot apărea din cauza faptului că nu ai luat în considerare toți acești factori.
- Sustenabilitatea contribuie la conturarea unei imagini mai bune în ochii consumatorilor
Transparența în ceea ce privește impactul de mediu nu mai e o modă sau un „nice to have”, ci o necesitate. Adoptarea unei abordări sustenabile a business-ului acționează și în beneficiul tău, nu doar al planetei: pandemia a schimbat comportamentul consumatorilor, astfel că o proporție semnificativă dintre ei (50% dintre respondenții unui sondaj global PwC) au devenit mai eco-conștienți în ultimii ani. Sustenabilitatea și responsabilitatea față de mediu au urcat pe primele locuri în topul atributelor brand-urilor de care sunt interesați. Cu toate acestea, în ciuda așteptărilor din ce în ce mai mari din partea instanțelor legislative și a investitorilor, există o discrepanță enormă în ceea ce privește publicarea emisiilor de gaze cu efect de seră între companiile mari și IMM-uri: numărul de companii mari care fac publice aceste date este de 2,5 ori mai mare decât numărul de IMM-uri care au adoptat această practică.
În ziua de astăzi, sustenabilitatea este absolut necesară atunci când vine vorba de achiziția și retenția clienților și reprezintă și un diferențiator important. În plus, măsurarea impactului de mediu nu mai este un lucru atât de greu de realizat sau un „privilegiu” destinat doar firmelor mari – există numeroase instrumente convenabile care să te ajute să îți măsori amprenta de carbon și emisiile de gaze cu efect de seră și care să îți permită astfel să îți îmbunătățești strategia de mediu și să faci din ea o componentă de bază a ADN-ului companiei.
- Înțelegerea corectă a impactului de mediu se poate transforma într-un avantaj competitiv major
Indiferent de piața pe care activezi, lucrurile evoluează extrem de rapid, iar fiecare pas pe care îl faci înaintea competitorilor tăi constituie un avantaj care te va ajuta să crești și să te dezvolți mai rapid. Cei care adoptă astăzi un sistem de măsurare a emisiilor de gaze cu efect de seră vor fi cu un pas înaintea celor care aleg să o facă mai târziu sau pentru că între timp a devenit obligatoriu. În momentul de față, cel puțin 40 de țări au pus la punct programe care obligă companiile ce își desfășoară activitatea pe teritoriul lor să facă publice datele legate de emisiile de GES și din ce în ce mai multe le vor urma exemplul. E posibil ca măsurarea impactului de mediu să te împingă să faci lucrurile diferit, să ceară o redefinire a strategiei și a modelului de business. Acest aspect te va ajuta să devii mai flexibil, mai inovator și să îți pregătești businessul pentru viitor.
Cum arată viitorul pentru startupurile verzi
Dintre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă conturate de ONU, care reprezintă un manifest universal pentru o lume mai bună și un viitor mai sustenabil, 3 se referă la economie și la actorii economici: obiectivul numărul 8 – Promovarea unei creșteri economice sustenabile, incluzive și susținute, slujbe productive și muncă decentă pentru toți –, obiectivul numărul 9 – Construirea unei infrastructuri reziliente, promovarea unei industrializări incluzive și sustenabile și cultivarea inovării – și obiectivul numărul 12 – Asigurarea unor modele de consum și de producție sustenabile.
Pe măsură ce agenda referitoare la mediu avansează, și startupurile greentech sau cleantech vor deveni din ce în ce mai importante. După toate semnalele și analizele, viitorul startupurilor tech europene pare să fie verde: investitorii sunt interesați de componenta de sustenabilitate, iar Comisia Europeană oferă finanțări masive pentru cei care vin cu soluții la criza climatică. Bineînțeles, și aceste startupuri, la fel ca oricare altă companie, vor avea nevoie să își măsoare impactul climatic și să funcționeze ele însele după valorile pe care le promovează prin produsele sau serviciile pe care le oferă.
Ai și tu un startup cu o soluție green tech sau clean tech pe care îți dorești să o dezvolți sau să o scalezi? Te așteptăm alături de noi în cadrul celui mai complex accelerator de startupuri „verzi” din România!
Romania ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul are la bază următorii piloni: vizibilitate și inspirație pentru soluții greentech, educație și know-how, oportunități de finanțare și pregătire pentru investiții, scalare, acces la o rețea de inovatori, parteneri și factori de decizie, dar și impact pe termen lung.
În cele două ediții organizate anterior, programul a accelerat 60 startupuri verzi din România, a primit 300+ aplicații din toate regiunile țării, a adus împreună 60+ mentori și experți și a oferit o finanțare totală de 600.000 Euro. ClimAccelerator a fost desemnat câștigător al Premiului III la categoria Mediu, în cadrul CSR Awards 2023.
Romania ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC, cea mai importantă inițiativă europeană în domeniul inovației climatice, de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom.
Impact Hub Bucharest
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.