Cum s-a adaptat stilul de muncă hibrid pe piața muncii și de ce este viitorul? 

Munca hibridă este deja o parte importantă din piața muncii, însă multe dintre companii și angajați, încă sunt în proces de adaptare la aceste schimbări. Lucrurile cu siguranță sunt ireversibile, iar așteptările angajaților s-au schimbat. Oamenii sunt mult mai focusați pe apartenența la o cultură organizațională sănătoasă, să aibă un job ce le oferă flexibilitate și să aibă șanse de a se dezvolta profesional.

Dar ce impact are stilul de muncă hibrid pe piața muncii acum?

Modelul de muncă de tip hibrid tinde să includă mai multa libertate și flexibilitate, lăsând la alegerea angajaților cum să își dezvolte o rutină ce să se plieze pe preferințele lor. Companiile ce au abordat după pandemie munca hibridă, au început să ofere alternative de lucru pentru angajați, ce le oferă atât posibilitatea de a lucra remote, cât și posibilitatea de a lucra într-un spațiu fizic, de unde își pot susține sesiunile de brainstorming și inspirație, într-un birou special amenajat. Ideal, munca hibridă ar trebui să ofere independență, structură, flexibilitate și sociabilitate.

  • Pe lângă beneficiile financiare, angajații își doresc și alte avantaje ce nu sunt neapărat materiale. Flexibilitatea și autonomia specifică modului de muncă de tip hibrid reflectă un atu în cultura sănătoasă a unei organizații.     
  • ‘’Un angajat poate fi și mai eficient, dar și mai încrezător în propriile forțe, mai motivat și mai fericit ca parte a companiei, dacă workflow-ul său este optimizat, eficientizat.’’ declară Mihai Nica, country manager Daktela România
  • Potrivit lui Nicholas Bloom, profesor de economie la Universitatea Stanford cu expertiză în lucrul la distanță, ‘’lucrul de acasă două zile pe săptămână va fi ideal pentru a echilibra munca colaborativă și liniștită, beneficiind în același timp de stresul redus al navetei și problemele de trafic până la trecerea pandemiei.”
  • „Pe măsură ce pandemia continuă să evolueze pe tot parcursul anului, la fel a evoluat și modul în care lucrăm. Așteptările angajaților s-au schimbat permanent, mulți alegând să demisioneze pentru un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată sau mai multă flexibilitate pentru locație si program.’’, conform celui de-al 5-lea raport anual privind starea lucrului la distanță al Owl Labs.

Cum este abordată munca hibridă de către membrii Impact Hub Bucharest?

Angajații își doresc libertatea de alegere și puțină autonomie în tot ceea ce fac. Că să validăm această afirmație, am stat de vorbă cu doi membri din comunitatea Impact Hub Bucharest, Alex Roman și Rareș Dinoiu, ambii account-manageri la Schlesinger Group, o companie americană specializată pe research cantitativ și calitativ.

Când vine vorba de lucrul remote, amândoi afirmă că, în unele momente ‘’nu există delimitare între birou și pat’’. Practic, când ai task-uri de completat, însă nu îți poți concentra gândirea pe acestea, datorită distragerilor, tinzi să ai alte preocupări – poate a ieșit un film nou sau PS-ul îți face cu ochiul. Cert este că, oricât de mult ne-am dori să lucrăm în comoditatea de acasă, fiind în același timp eficienți, în unele cazuri nu e cea mai bună opțiune. Efectuându-și munca doar de acasă, se diminuează diferențele dintre viața profesională și cea personală.

Am discutat puțin și despre cum a sunat procesul de onboarding în echipa lor. Cred ca procesul de onboarding într-o echipă nouă este mai eficient dacă are loc față în față. Ca o concluzie din joburile lor anterioare, interacțiunea în echipă din care faci parte este esențială. Nu zi de zi, însă măcar de câteva ori pe săptămână. Câteodată e mult mai eficient să clarifici anumite aspecte când ești în același spațiu cu un coleg. Astfel, în unele cazuri, nu îți întrerupi acțiunile de fiecare dată când primești un mesaj pe Slack sau o notificare pentru o conferință. ”Când suntem împreună la Impact Hub Bucharest, totul e mai ușor, clarific nelămurirea echipei mult mai repede și mă întorc la ce aveam de făcut.’’, ne spune Alex Roman.

Totuși, în continuare, cei doi nu vor ca cineva să le impună de unde să lucreze. Unii membri din echipa lor spun că nu ar accepta un job unde se impune prezența fizică zi de zi. Însă, compania lor a venit cu una din cele mai bune variante, un exemplu de bună practică. La angajare, Schlesinger Group le-a dat opțiunea de a lucra dintr-un spațiu de coworking – Impact Hub Bucharest. Aceștia au venit cu alternativa unui spațiu de coworking ca o soluție a echilibrării vieții personale și profesionale dar și pentru că, plătind un abonament lunar, grijile legate de administrarea și gestionarea spațiului sunt eliminate din start, atât pentru companie cât și pentru angajați. Astfel, Alex și Rareș petrec în medie două zile pe săptămână la Impact Hub, zile pe care și le aleg de comun acord.

De ce continuați să veniți la Impact Hub dacă aveți opțiunea de a lucra full remote?

‘’Ne ajută mult din punct de vedere moral. Este benefic pentru noi să interacționăm cu alți oameni. Zi de zi, socializăm cu oameni foarte diferiți și participăm la evenimentele și petrecerile din comunitate, pe care le considerăm simpatice. Mai mult, Hub-ul este foarte aproape de metrou, în centrul orașului, avem cam tot ce ne trebuie în jur ” , ne spun Alex și Rareș. 

Este cert faptul că 9 din 10 organizații se vor orienta către adoptarea stilului de lucru de tip hibrid. Însă, este o schimbare ce are nevoie de timp, de dorință de implementare și de înțelegere din partea ambelor părți – a firmelor ce vor să își eficientizeze costurile și a angajaților, ce trebuie să își demonstreze productivitatea. O a treia opțiune între munca remote și full-time la biroul central al companiei, este închirierea unui spațiu de coworking. Practic, lucrul dintr-un spațiu de cowork ușurează work-flow-ul ambelor părți – pentru angajați, au opțiunea unui biroul central ultra dotat, de câte ori au nevoie de un spațiu de concentrare, iar pentru companii, este un cost mult mai eficient din punct de vedere logistic și operațional. 

Dacă îți dorești să descoperi mai multe despre comunitatea Impact Hub Bucharest, poți face asta aici.  

Dacă vrei să devii membru, uite aici câteva informații.  

Suntem prezenți și pe social media:  

Aici te abonezi la newsletter

Abonează-te să primești lunar noutăți de la Impact Hub!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.