EWA: Empowering Women in Agrifood – programul pentru antreprenoarele din sectorul agroalimentar

Aplică până pe 13 iunie la EWA!

Prinde ultimele înscrieri pentru EWA 2021! Am adunat câteva insights și experiențe ale celor 10 participante din prima ediție din 2020 a programului.

Ce au învățat cele 10 antreprenoare selectate în ediția EWA 2020

Obiectivul programului Empowering Women in Agrifood este de a motiva femeile antreprenor aflate într-o etapă incipientă să-și valorifice puterea, să își conștientizeze capacitatea de a avea succes și a depăși obstacole și își propune să le echipeze cu încrederea, cunoștințele și comunitatea adecvate pentru a începe și a dezvolta cu succes afaceri durabile.

10 femei antreprenoare vor participa, timp de 6 luni, la un program educațional conceput pentru provocările specifice femeilor în ceea ce privește antreprenoriatul. Participantele alese vor beneficia de training-uri, mentorat, comunitate și posibilitatea de a primi finanțare de până la 10.000 euro.

În cadrul ediției din 2020, 10 antreprenoare au fost selectate și au beneficiat de aceste resurse de învățare, training-uri, mentorat personalizat și individual, iar două dintre ele au primit finanțare de 10.000 euro, respectiv 5.000 euro.

Antreprenoarele au trecut printr-un proces accelerat de învățare și  mentorat, cu acces la o comunitate care le-a împărtășit problemele. Toate acestea au contribuit la încrederea fiecăreia dintre ele și schimbarea modului în care afacerea lor a luat avânt mai departe.

Ibolya Oprea este una dintre cele două câștigătoare, iar afacerea care I-a adus finanțarea de 5.000 euro se numește Reset, o platformă digitală care oferă soluții de nutriție inteligentă: planuri nutriționale personalizate, psihonutriție și educație nutrițională.

“Programul EWA mi-a oferit cea mai bună experiență antreprenorială de până acum. Fiind o antreprenoare la început de drum, aveam nevoie de know-how-ul celor care deja au trecut prin etapele de inițiere ale unui start-up și care sunt dispuși să ajute în scalarea business-ului meu. În acest program nu doar că am cunoscut oameni foarte inteligenți și am primit sfaturi super utile, dar am realizat că într-un business, antreprenorul este cea mai importantă resursă. Mai ales la început”, a mărturisit Ibolya.

“EWA m-a ajutat să îmi clarific rolul meu în echipă, să mă dezvolt din punct de vedere profesional și să aduc schimbare în comunitatea celor care apelează la serviciile mele.”

Deși programul a avut o miză financiară, cel mai mare câștig pentru Ibolya a fost ajutorul mentorului care a ghidat-o pe parcursul programului, și care i-a împărtășit din experiența sa, alături de toate insight-urile și know-how-ul din zona startup-urilor, lucruri pe care probabil nu le-ar fi obținut cu ușurință în etapa de început a afacerii sale.

Carmen Amarandei, s-a înscris în program cu ideea sa de a crea o afacere din pasiunea ei pentru bomboane de ciocolată vegane, folosind ingrediente din agricultura bio, destinate consumului alimentar, dar și cu diverse proprietăți și acțiuni fiziologice.

La început a fost nesigură și s-a înscris în program fără a avea prea multă încredere, însă după ce a fost selectată și a ajuns să parcurgă etapele programului, a realizat că poate face orice își propune dacă crede foarte mult în lucrul respectiv. “Acum, la sfarsitul programului, sunt convinsa că pot să reușesc! Sunt convinsă că am atât de multe de învățat, dar știu acum, că le pot învăța. Am învățat să cer ajutorul atunci când nu mă pricep, și, foarte important, am învățat să lucrez în echipă!”

Cosmina Dinu, fondatoarea Fermei de păsări pășunate și câștigătoare a sumei de 10.000 de euro, vine cu o idee inovatoare de a produce etic și local carne de pui sănătoasă în condiții de siguranță alimentară, mai exact, o microfermă pilot de creștere a puilor de carne într-un sistem de management holistic, american, care implică “pășunarea” acestora.

Pot spune cu toată sinceritatea că simt că am făcut un salt uriaș în doar 5 luni, de la un business la foarte început de drum la unul funcțional. Și în mare parte o datorez motivației pe care mi-a dat-o programul EWA și colaborarea extraordinară cu Mădălina Cocan, care mi-a fost mentor.”

Cosminei i-au fost foarte utile resursele alocate în cadrul programului și și-a propus cu ajutorul lor să ajungă la rezultate concrete, palpabile, “Așadar, am apăsat pedala la maxim și am obținut niște rezultate senzațional”, mărturisește ea.

Cristina Bălăceanu a fost una din antreprenoarele selectate în program, iar afacerea cu care s-a înscris în program a fost o soluție tehnică de monitorizare a sănătății strugurilor și a vițelor de vie, ce comunică în timp real depistarea anumitor boli specifice. “Ideea de a participa la Empowering Women in Agrifood este binevenită pentru orice femeie din România care își dorește să devină antreprenoare și să cunoască mai multe detalii despre crearea unei afaceri și să-și imbunatateasca abilitățile de a conduce afacerea proprie.”

Cristina recunoaște că participând în programul EWA, a cunoscut cu adevărat potențialul, pasiunea și energia femeilor care activează în domeniul agroalimentar. Mai mult, a putut să vadă ce impact poate avea o comunitate în tot acest proces – “Comunitatea creată în cadrul acestui tur de antreprenoriat este un pretios networking, este locul în care am cunoscut femei antreprenoare dornice de afirmare și de a-și prezenta într-un mod cât mai spectaculos afacerea și am descoperit modele autentice pentru cariera și viața mea.

Isabela Spătaru a avut multe emoții atunci când a aplicat în program, însă a realizat pe parcurs cât de bine I-a prins de fapt experiența EWA. Isabela s-a înscris cu o idee de workshop-uri de gătit pentru adulți și copii, în care vor fi promovate produsele producătorilor locali, creând astfel un micro sistem local prin care fiecare parte câștigă. “Am intrat timid în acest proiect, m-am bucurat nespus când am fost selectată, am muncit cu drag pentru pitch și mă consider foarte norocoasă că am avut ocazia să întâlnesc o echipa EWA dedicată, 10 mentori deschiși și 10 colege pe masură.”

Stela Dinică – antreprenoare care dorește să vândă în continuare produse gluten free, potrivite în diete sănătoase, diete antiinflamatoare, potrivite pentru alergicii și intoleranții la gluten, a ieșit mult mai încrezătoare după această exeperiență și a învățat multe despre cât de important este să găsești o oportunitate într-un posibil client. Mai mult decât atât, Stela a văzut valoare în toți cei cu care a interacționat: “Am cunoscut oameni minunati pe care altfel nu cred ca i-aș fi cunoscut, am învătat multe de la ei, cum și de ce se fac lucrurile într-un sens anume.”

Simona Rotaru s-a simțit foarte norocoasă că a trecut prin această experiență: “Timpul petrecut în cadrul  programului EWA a fost incredibil, mi-a plăcut mult vibe-ul întâlnirilor, mentorii au fost foarte deschiși în a oferi sfaturi, am învatat multe despre mine si despre proiect alături de ceilalti participanți si cel mai important lucru, deja mă simt câștigatoare prin simplul fapt că am trecut prin această experiență.”

Pe Ioana Tudor, toată experiența avută în program a făcut-o să realizeze ce înseamnă cu adevărat pornirea unei afaceri și mai mult decât orice, a apreciat implicarea mentorilor și încrederea pe care a primit-o. “Prin interacțiunea cu mentorii am învățat mai întâi cât de multe mai am de învățat, apoi am primit sprijinul necesar ca să avansez. M-am simțit chiar ‘împinsă de la spate’, să îmi testez și să îmi pun în aplicare idele, iar ăsta a fost un impuls important pentru mine într-o perioadă in care contextul global m-ar fi încurajat mai degrabă să amân punerea în practică a ideii mele de business.”

Brîndușa Bîrhala este producătoare în domeniul agricol și a recunoscut că și-a dorit întotdeauna să valorifice produsele perisabile și să poată hrăni un număr cât mai mare de consumatori.

Participarea în cadrul EWA i-a readus curajul și energia de care avea nevoie să își ducă afacerea la nivelul următor. “EWA mi-a oferit o provocare nouă pentru visul de business pe care l-am formulat mai concret și pe care îl pot implementa cu încredere și pas cu pas. Am cunoscut 9 antreprenoare foarte talentate, 10 mentori și o echipă inspirată care ne-a ținut în contact cu programul în mod constant și au răspuns în mod flexibil nevoilor noastre”, a mărturisit ea.

Ana-Maria Chirilă a apreciat, printre altele atmosfera plăcută a întâlnirilor și informațiile puse la dispoziție, aspecte care i-au fost de mare ajutor pe parcursul programului, precum și implicarea organizatorilor: Profesionalism și pasiune – acestea sunt cuvintele care definesc cel mai bine echipa Impact Hub Bucharest, și implicit programul EWA.

Dacă vrei ca povestea ta și a business-ului tău să se alăture celor de mai sus, atunci aplică pentru ediția a doua a programului Empowering Women in Agrifood, completând formularul online alăturat până pe 13 iunie.

Succes!

Despre program si organizatori

EWA în România

EWA este un program dezvoltat de EIT Food pentru 80 de antreprenoare din 8 țări europene și este organizat în România de Impact Hub Bucharest. Obiectivul EWA este de a motiva femeile antreprenor aflate într-o etapă incipientă să-și valorifice puterea, să își conștientizeze capacitatea de a avea succes și a depăși obstacole, să le echipeze cu încrederea, cunoștințele și comunitatea adecvate pentru a începe și a dezvolta cu succes afaceri durabile.

EIT Food

Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) este un organism al UE, creat de Uniunea Europeană în 2008 pentru a consolida capacitatea de inovare a Europei. EIT Food este un consorțiu pan-European care activează în zona antreprenoriatului și inovației în sectorul agroalimentar. Membrii comunității EIT Food sunt actori la nivel global în industria alimentară: peste 85 de parteneri din mediul de afaceri de top, centre de cercetare și universități.

Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.

Descoperă noutățile Impact Hub Bucharest
Rămâi conectat/ă și află care sunt evenimentele, programele și oportunitățile pe care le găsești la Impact Hub Bucharest!
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Locațiile Impact Hub Bucharest

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.