Cruze Black Sea ClimAccelerator

Cruze la Black Sea ClimAccelerator: Carpooling gamificat pentru corporațiile din România

Pentru a-și motiva angajații, companiile – fie ele mici sau mari – trebuie să le ofere beneficii atractive, o cultură organizațională sănătoasă, echilibru și soluții pentru wellbeing, dar și să aibă un comportament prietenos cu mediul. Din ce în ce mai mulți angajați țin la misiunea și la promisiunile angajatorului și își doresc să lucreze pentru companii care își pun amprenta în mod pozitiv asupra mediului și a societății.

Cruze poate fi una dintre soluțiile către care corporațiile din România se pot orienta pentru a le oferi angajaților experiența pe care aceștia o așteaptă. Cruze este prima aplicație de carpooling pentru corporații din România, cu ajutorul căreia angajații companiilor mari pot găsi colegi cu rute similare cu care să împartă mașina către și de la serviciu, făcând naveta mai plăcută, mai rapidă și mai sustenabilă. Cruze este, de asemenea, echipat cu un sistem de gamificare pentru a recompensa utilizatorii și cu un calculator de emisii de carbon.

Povestea din spatele ideii

Ideea ne-a venit participând la un hackathon care avea ca temă rezolvarea problemelor de mobilitate din zona Pipera. Destul de rapid, uitându-ne la trafic, ne-am dat seama că majoritatea mașinilor au un singur om înăuntru. De aici a plecat ideea de a crea un mod prin care oamenii să poată găsi alți oameni cu care să meargă spre muncă sau spre casă și să reducă spațiul ocupat de mașini și poluarea produsă de acestea. Motivația de a lucra la proiect a venit în primul rând din faptul că este o problemă atât de mare și de reală cu care ne luptăm zi de zi. Ideea de a putea reduce din poluarea, traficul și zgomotul produs de numărul ridicat de mașini este un vis pe care noi am decis că îl putem face realitate pentru a oferi oamenilor un oraș mai „liveable”, mai aerisit, mai liber, mai european, mai prietenos cu oamenii.

Cum contribuie Cruze la un viitor mai verde, mai sănătos, mai curat

Prin soluția noastră reducem în primul rând emisiile de carbon produse de naveta zilnică, dar inspirăm în același timp și un nou trend cultural și un interes mai aprins pentru sustenabilitate și verde, în care aducem oamenii împreună pentru a face o schimbare in comunitate. E un start-up care va avea o componentă activă de educare a utilizatorilor în legătură cu obiceiurile lor.

 

Ce face Cruze diferit

Noi suntem primii care abordează piața de corporații, dar în general ne diferențiem prin 3 elemente: măsurăm amprenta și trackuim obiceiurile, oferim rewarduri pentru alegerile verzi și ne concentrăm atât pe optimizare, cât și pe confortul userului.

 

Obstacole și motive de a merge înainte

Rata de adopție a companiilor e mică, mai ales când vine vorba de un produs SAAS netestat. De asemenea, procentul de șoferi vs. procentul de pasageri e un balans greu de atins, mai ales la început, când ai puțini useri. Cu toate acestea, credem extrem de mult în ideea noastră și în capacitatea ei de a face o schimbare în felul în care orașul funcționează acum. Avem ambiția, resursele și doza de nebunie necesare ca să facem proiectul un succes, așa că o să continuăm să lucrăm pentru el.

 

Despre oportunitățile din piață

Pe lângă partea de corporații, vedem o imensă oportunitate pentru companiile din zonele periferice, centrele logistice și parcurile de afaceri. Mai departe de atât, avem în vedere festivaluri, dezvoltatori de clădiri de birouri care vor să adauge beneficii pentru clienții lor, evenimente culturale cu număr mare de oameni etc. Toate pot adopta tehnologia noastră relativ ușor și au ocazia să servească și mai bine publicul
țintă comun pe care îl avem.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului

Cea mai importantă lecție a fost că dacă vrei să convingi oamenii să facă o schimbare, chiar dacă e una pe care și ei ar dori-o, schimbarea trebuie să fie una confortabilă. Trebuie să oferi utilizatorului cea mai plăcută și facilă alternativă pentru
stilul său de viață ca să îl convingi să își schimbe obiceiurile cu unele mai sustenabile.

 

Ce sfat și-ar da dacă s-ar putea întoarce în timp

Problemele și stresul vor exista mereu. Învățați să le introduceți în stilul de viață și să le tratați ca pe o normalitate. O să facă acest startup journey mult mai plăcut dacă vă bucurați și de perioadele grele și dacă reușiți să interiorizați faptul că fără ele nu ați înainta.

 

Despre echipa din spatele proiectului

Avem o echipa super faină de oameni din Cluj și București cu care credem că putem să ajungem super departe. Pe partea de business, eu am experiență în partea de strategie de mobilitate și sustenabilitate, iar Luca a terminat The Entrepreneurship Academy și este antreprenor încă din liceu. Pe partea de programare, avem o echipă de 4 oameni super ambițioși care reprezintă cu succes generația Z și ilustrează perfect ideea că poți face performanță indiferent de vârstă.

 

Despre experiența Black Sea ClimAccelerator

Ne dorim în primul rând să aflăm cum putem cuantifica impactul pozitiv pe care îl avem asupra mediului. Sustenabilitatea e o parte majoritara din proiect, așa că vrem să putem oferi clienților noștri date clare despre cât de mult impact pot avea prin utilizarea soluției noastre. În al doilea rând, suntem în căutare de parteneri pentru lansarea proiectului, așa că ne-am dori ca prin intermediul acceleratorului să putem avea acces la companii interesate de partea de reducere a emisiilor de carbon produse cu care putem începe niște discuții.

 

Ambiții pentru următorul an

Anul viitor vrem să lansăm oficial produsul în piață și să avem până la sfârșitul lui 2023 cel puțin 5000 de utilizatori activi. Este un obiectiv ambițios, dar suntem siguri că îl putem atinge. Între timp ne puteți urmări progresul pe www.cruze.ro, pe Facebook și pe LinkedIn.

Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, precum și Innovation Starter în Bulgaria. 
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.