Cooperativa de Energie - Black Sea ClimAccelerator

Cooperativa de Energie la Black Sea ClimAccelerator: Locul unde impactul tău direct se vede

Cum ar fi dacă ai putea face parte dintr-o rețea care schimbă regulile jocului în industria energiei fără a face un efort prea mare? Ei bine, acum este posibil: Cooperativa de Energie le permite tuturor celor care își alimentează locuințele cu curent electric din surse curate (în special din panouri solare) să se strângă laolaltă și să creeze o mișcare din care toată lumea are de câștigat. Cooperativa de Energie furnizează doar energie din surse regenerabile, certificată cu garanții de origine. Oriunde locuiești în România, trecerea de la furnizorul tău la Cooperativă se face simplu și online, fără deconectări sau schimbarea cablurilor și a contorului. În plus, odată înscris în Cooperativă, devii acționar, iar 1 membru = 1 vot, indiferent de cota de deținere din capitalul social. Ai, de asemenea, acces transparent la toate informațiile, poți decide ce proiecte vrei să susții prin votul tău pentru că viitorul energiei aparține unei comunității care se implică.

Povestea din spatele ideii

Am fost inspirați de modelele de business din vestul Europei și fiecare dintre cei 15 fondatori a avut motivațiile lui de la a genera un impact la nivel social sau climatic, de a fi activ civic, de a investi în sector etc.

Cum contribuie Cooperativa de Energie la un viitor mai verde, mai sănătos, mai curat

Prin modelul de business inovator, cel al cooperativei, creăm o comunitate energetică pentru care ne dorim să generăm beneficii și cu ajutorul căreia ne propunem să înlocuim producția de energie electrică din combustibili fosili cu energie din surse verzi care este mai avantajoasă și, implicit, mai puțin poluantă. Pe de altă parte, avem o contribuție mare în educarea pe temele energie verde, eficiență energetică și securitate energetică și vom lucra mult în această direcție.

 

Ce face Cooperativa de Energie diferit

Modelul de business este unic momentan prin folosirea unei organizații de tip cooperativă in care 1 membru = 1 vot indiferent de cota de deținere din capitalul social, furnizarea de energie 100% verde, planul de a crea un portofoliu de producție de energie electrică din surse verzi prin achiziții și dezvoltare. Un membru nou în Cooperativa de Energie înseamnă un acționar nou și o suplimentare a capitalului, precum și o sursă de venit pentru el prin dividendele care vor fi plătite. Suplimentar, el va putea obține și alte tipuri de venituri financiare prin investiția în proiectele noi.

 

Obstacole și motive de a merge înainte

Au fost mult provocări: cooperativa are o conotație negativă la noi, în România, din cauza epocii comuniste; au existat, de asemenea, și probleme operaționale la instituțiile statului și la cele private (de exemplu la bănci) care nu au fost pregătite pentru astfel de inițiative, ne-am lovit și cu lipsa de educație a oamenilor în privința energiei verzi, de reglementările făcute peste noapte ale administrației centrale, de lipsa de digitalizare și de resursele limitate față de nevoile curente, de accesul greu la finanțare și așa mai departe.

Cu toate acestea, ne-au motivat să continuăm în primul rând viziunea și implicarea în mod necondiționat a unui grup de lucru care a lucrat foarte mult voluntar. Treptat, ne-a dat încredere și faptul că am început să conturăm o comunitate din ce în ce mai mare și am primit aprecieri atât din partea membrilor, cât și din partea celor la care am ajuns prin eforturile noastre de educare și de clarificare a diferitelor aspecte din domeniu.

 

Despre oportunitățile din piață

Există foarte multe oportunități care devin din ce în ce mai vizibile pentru majoritatea oamenilor datorită crizei energetice. O primă direcție este crearea de capacități de producție din surse verzi prin achiziție a proiectelor în diferite stadii și valorificarea energiei produse într-un mod sustenabil financiar, cu randamente bune pentru membri. O altă direcție este educarea pieței pe temele pe care le adresăm, deoarece piața a conștientizat nevoia unor soluții verzi, însă are nevoie de informare. Altă oportunitate deloc este reprezentată de susținerea pe care o poate primi acest domeniu prin programe europene, guvernamentale, precum și din partea băncilor autohtone.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului

Este nevoie de perseverență și de adaptare continuă pentru a putea reuși. Pe de altă parte, este necesar să ne focusăm pe priorități pentru că resursele sunt limitate și, din păcate, nu putem face lucrurile decât secvențial.

 

Ce sfat și-ar da dacă s-ar putea întoarce în timp

Lucrați mai focusați și amintiți-vă că uneori e bine să nu mai faceți lucrurile secvențial. Este util să fiți o echipă de la bun început și să creșteți această echipă pas cu pas.

 

Despre echipa din spatele proiectului

Suntem 15 fondatori cu backgrounduri diferite: antreprenori, profesioniști din diverse domenii, activiști civici, antreprenori din industria energiei etc., iar ceea ce ne-a adus împreună a fost viziunea asupra Cooperativei de Energie. În momentul de față, 3 dintre cofondatori sunt implicați activ: Andrei Iliaș – analist la nivel internațional pe piața de energie și Dinu Drog – avocat și activist civic au rolul de membru, iar Nicu Plai – antreprenor din 2012 și profesionist în IT, președinte al boardului, precum și antreprenor la nivelul grupului. Această echipă este completată de Andrei Bucur, membru al boardului, cu o experiență de business development de peste 11 ani în domeniul energiei, din care 5 în cel al energiei verzi. Echipa strategică este completată la nivel operațional de Aura Carstoc, expert în operațiuni pe divizia de furnizare și de Alexandra Stoian, expert financiar la nivel de furnizare, dar care are intenția de a se ocupa de partea financiară a grupului. Suntem în proces de recrutare a unui marketing manager și a unui om în plus pe partea de operațiuni.

 

Despre experiența Black Sea ClimAccelerator

Ne așteptăm să învățăm să facem lucrurile mai bine și să acționăm pentru a obține rezultate mai bune, să devenim vizibili pentru potențiali membri și investitori.

 

Ambiții pentru următorul an

Ne dorim să avem un portofoliu de producție de 6MW solar, iar în ceea ce privește portofoliul de furnizare – să ajungem la 1500 de consumatori casnici și 1000 de prosumatori până la sfârșitul lui 2025. Ne puteți fi alături în demersul nostru pe https://cooperativadeenergie.ro/, pe pagina noastră de Facebook, pe LinkedIn și pe Instagram.

Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, precum și Innovation Starter în Bulgaria. 
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.