CompoGo Black Sea ClimAccelerator
CompoGo la Black Sea ClimAccelerator: Compostarea trebuie să devină mai accesibilă
Dacă din punct de vedere al reciclării începem să stăm din ce în ce mai bine în România, nu același lucru îl putem spune și în privința compostării, deși acest proces are un rezultat rapid, vizibil și folositor pentru mediu. Având în vedere că risipa alimentară este o mare problemă la nivel mondial, avem cu siguranță nevoie de cât mai multe inițiative care să facă compostarea mai accesibilă și mai atractivă atât pentru persoanele fizice, cât și pentru fabrici sau pentru sectorul HoReCa. Este exact ceea ce încearcă să facă Andra Pavel prin CompoGo, soluția de compostare pe care o dezvoltă și prin care speră să popularizeze conceptul de compostare în țară.
Povestea din spatele ideii
Curiozitatea mea cu privire la subiectul risipei alimentare a încolțit în primul rând prin educație. De mică am învățat că indiferent de statutul social și nivelul de trai, a arunca mâncarea este o lipsă de respect și o adevărată risipă. Mai târziu în viață, când m-am mutat de acasă mi-am dat seama cât de multă mâncarea se aruncă într-o gospodărie, fie din neglijență, cumpărând prea mult, fie pur și simplu din lipsă de organizare. Mâncare ce necesită o cantitate imensă de efort pentru a ajunge de la stadiul de sămânță până în frigiderele noastre și, din păcate, uneori, în coșul de gunoi. Așa mi-am propus să găsesc soluții pentru a reduce nivelul risipei alimentare. După câteva luni de research, interviuri și chestionare am ajuns la CompoGo.

O altă motivație personală este convingerea că antreprenoriatul este cel mai bun mod de a progresa și de a face bine în societate. Chiar înainte de primul meu start-up și de a alege The Entrepreneurship Academy ca facultate, acesta a fost unul dintre motivele mele principale pentru a deveni antreprenor: să ajut România să evolueze, chiar și cu un mic procent, să se apropie de nivelul unui stat dezvoltat occidental.

Cum contribuie CompoGo la un viitor mai verde, mai sănătos, mai curat
În momentul actual se pune accent pe reciclarea materialelor precum plastic, hârtie, ulei folosit, aluminiu. Sunt foarte puține soluții de reciclare a deșeurilor alimentare, iar de cele mai multe ori procesul durează zile în șir. În plus, CompoGO un avantaj important: restaurantele, hotelurile, cantinele nu trebuie să achiziționeze o mașinărie specială sau să transporte resturile către un punct de compostare. Cu ajutorul CompoGO, mașinăria de compostare este situată direct la locația clientului. Acesta plătește o sumă fixă lunară și noi ne ocupăm mai departe de instalarea aparatului, mentenanță, distribuirea îngrășământului, iar clientul poate sta liniștit.

 

Ce face CompoGo diferit

În momentul actual se pune accent pe reciclarea materialelor precum plastic, hârtie, ulei folosit, aluminiu. Sunt foarte puține soluții de reciclare a deșeurilor alimentare, iar de cele mai multe ori procesul durează zile în șir. În plus, CompoGO un avantaj important: restaurantele, hotelurile, cantinele nu trebuie să achiziționeze o mașinărie specială sau să transporte resturile către un punct de compostare. Cu ajutorul CompoGO, mașinăria de compostare este situată direct la locația clientului. Acesta plătește o suma fixă lunară și noi ne ocupăm mai departe de instalarea aparatului, mentenanță, distribuirea ingrasamantului, iar clientul poate sta liniștit.

 

Obstacole și oportunități
Aparatura de compostare este însă foarte costisitoare, în special cea performantă, care reduce timpul de procesare semnificativ. Din acest motiv, momentan focusul este testarea printr-un MVP, iar ulterior ridicarea unei investiții de tip pre-seed.

Pe de altă parte, în momentul de față tehnologia ne permite să ne folosim procesul de compostare oriunde, indiferent de locație și de cantitatea deșeurilor. Pe viitor, odată ce piața va înțelege avantajele și importanța compostării, din ce în ce mai multe afaceri mari, mici și chiar gospodării vor prefera să refolosească resturile în loc să le păstreze într-un recipient timp de o săptămână – recipient cunoscut drept tomberon, care, totuși, degajă mirosuri neplăcute, nu este igienic și nimeni nu garantează ce se întâmplă mai departe cu conținutul său.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului
O idee de afacere de succes care apare peste noapte este doar un vis frumos. De cele mai multe ori nevoile din piață sunt înțelese după luni întregi de citit articole și ținut interviuri și chestionare. Însă, cu toate astea, nu poți atinge acel product-market-fit decât prin MVP, testând în mod practic conceptul și cât sunt dispuși clienții să plătească pentru el. Apoi urmează partea financiară, calculele și planul detaliat care validează din punct de vedere financiar. Fără acești pași ideea de afaceri rămâne din păcate doar o idee.

 

Despre echipa din spatele proiectului
În momentul de față echipa este formată dintr-o singură persoană, însă caut cu nerăbdare un partener, un co-fondator cu background antreprenorial. Numele meu este Andra Pavel și sunt absolventă The Entrepreneurship Academy din București. Încă de la începutul călătoriei mele antreprenoriale, am căutat potențiale modele de afaceri care creează valoare pentru planetă și urmăresc să reducă daunele continue aduse acesteia.

Pe durata celor 4 ani de facultate am călătorit în țări precum Olanda, Suedia și Africa de Sud, am înțeles și am cunoscut piețe și mentalități diferite care m-au adus în punctul de astăzi. Totodată, am testat diferite idei de afaceri încă din primul an de facultate și am pus pe picioare un brand de cosmetice organice fabricate în România, Humance Cosmetics.

Am învățat atât din reușite și din eșecuri, mai exact prin practică, dar și din experiența antreprenorilor de succes care ne-au îndrumat și mentorat în cadrul facultății, iar la finalul celor 4 ani m-am întors către vechea mea pasiune și aspirație: sustenabilitatea.

 

Ce așteptări au de la experiența Black Sea ClimAccelerator
Așteptările cele mai mari din partea acceleratorului sunt în privința programului de mentorat oferit de către experți din domeniile sustenabilității și antreprenoriatului. La finalul acestor două luni, cu ajutorul suportului din partea programului Black Sea ClimAccelerator, soluția CompoGo va fi testată printr-un MVP.

 

Ambiții pentru următorul an
Peste un an, țelul este să ajungem la primii 15 clienți recurenți, restaurante sau chiar fabrici, care doresc să-și reducă amprenta de carbon și costurile aferente managementului actual al deșeurilor. Până atunci, puteți urmări evoluția proiectului pe www.compogo.ro sau pe pagina de LinkedIn.
Ai și tu un startup cu o soluție care poate reduce sau capta emisiile de gaze cu efect de seră validată în piață sau aflată în etapa de scalare? Fie că e vorba de proiecte de agricultură inteligentă și sustenabilă, modalități de transformare a sistemelor și lanțurilor logistice alimentare, tehnologii, procese, modalități și soluții ce încurajează consumul responsabil, tehnologii verzi și servicii care ecologizează activitățile economice sau de proiecte pentru dezvoltarea de materiale sustenabile – te așteptăm alături de noi în cadrul celui mai complex accelerator de startupuri „verzi” din România și Bulgaria!

 

Black Sea ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor din 3 stadii diferite de dezvoltare, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Accelerăm cele mai ambițioase startupuri verzi

Înscrierile pentru categoriile MVP și Growth sunt deschise în perioada 26 iulie – 26 septembrie
Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, precum și Innovation Starter în Bulgaria. 
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.