Charger.ro Black Sea ClimAccelerator
Charger.ro și experiența la Black Sea ClimAccelerator: „Mobilitatea post-pandemie este pentru toate orașele o nouă provocare, dar și o oportunitate ca să treacă la o abordare sustenabilă a transportului urban.”
Vânzarea de autoturisme „verzi” a crescut cu aproximativ 80% în 2021, comparativ cu anul trecut. Ținând cont de evoluția pieței, putem fi optimiști în privința faptului că peisajul post-pandemic se va construi pe baze mai sustenabile, iar Charger.ro își dorește să fie printre primii actori care să-i ajute pe consumatori să facă această tranziție cu mai multă ușurință.
Charger.ro este primul marketplace pentru soluții, echipamente și produse de încărcare și mobilitate urbană care folosesc energia regenerabilă. Platforma incorporează furnizori, soluții complete și produse care se adresează pieței soluțiilor „verzi” și inteligente de încărcare și transport.

 

Charger.ro oferă cumpărătorilor posibilitatea de a alege soluția potrivită într-un mod sigur, rapid și simplu, dintr-o gamă complexă și completă a produselor existente pe piață, de la furnizori verificați și de încredere. Cumpărătorii pot beneficia de posibilitatea de a compara soluțiile existente pe piață și de consultanță tehnică și financiară în luarea alegerii potrivite, împreună cu servicii de transport, montaj, mentenanță și garanție.

Cum a apărut Charger.ro și ce presupune proiectul?
În contextul creșterii pieței de mobilitate verde, apare nevoia agregării soluțiilor existente pe piață și a creșterii accesibilității la o infrastructură și accesorii dedicate. Anul 2021 a prezentat o creștere de 79.8% comparativ cu anul trecut pentru vânzarea de autoturisme „verzi”.

Cu toate acestea, piața soluțiilor rămâne una dispersată, dezorganizată și în curs de reglementare, fiind neadaptată nevoilor cumpărătorului care caută să se alinieze noilor valori, să înțeleagă și să ia cea mai bună decizie.

Pe de altă parte, Charger.ro oferă partenerilor naționali și internaționali posibilitatea de a-și lista produsele proprii pe platformă pentru a accesa o piață nouă de cumpărători, cu risc zero și acces la o comunitate inteligentă, iubitoare de inovații și cu obiceiuri sustenabile.

În plus, Charger.ro vizează crearea de conținut informativ și educativ pentru piața de mobilitate verde și inteligentă.

 

Obstacole și oportunități
Cel mai greu pas este definirea unei piețe, atât în ceea ce privește soluțiile existente, cât și a segmentului de clienți. Fiind o industrie în dezvoltare, cu o creștere semnificativă de la an la an și schimbări constante, cel puțin pe piața din România, identificarea celor mai potrivite soluții a fost un pas dificil, dar a reprezentat în egală măsură și o oportunitate continuă de a descoperi proiecte și produse inovative pe care vrem să le aducem împreună pe Charger.ro.

În plus, piața încă nu este foarte clar reglementată, iar cumpărătorul are nevoie întâi de un proces de educare și consultanță pentru a se putea obișnui cu noile soluții și a le înțelege. Scopul nostru este îmbunătățirea accesibilității și buna integrare a echipamentelor și produselor de încărcare și mobilitate urbană în infrastructura disponibilă.

Charger.ro va intra pe piață într-un moment în care valorile și reglementările emise de Uniunea Europeană devin o necesitate, iar mobilitatea post-pandemie devine pentru toate orașele o nouă provocare, dar și o oportunitate ca să treacă la o abordare sustenabilă a transportului urban.

Charger.ro vine în ajutor în rezolvarea acestor probleme contribuind în egală măsură la educarea consumatorului. Pe termen lung, Charger.ro are obiectivul de a agrega la un loc soluții inteligente și verzi din multiple categorii, de la gadgeturi, la soluții smart home și pentru construcții „verzi”.

 

Orice succes e un motiv de bucurie, iar orice eșec e o lecție
În evoluția proiectului au existat mai multe momente care au influențat într-un fel sau altul direcția acestuia. Fiind la început de drum, cu siguranță putem vorbi mai multe de succese, decât de eșecuri. Definirea primelor idei sub forma unui prim pitch și primirea ideii cu încredere și entuziasm de către ascultători, a reprezentat un boost de încredere că un startup care vizează verticala climate poate fi cu adevărat de interes.

Pe de altă parte, am avut parte de-a lungul timpului și de refuzuri și scepticism în ceea ce privește noua direcție „verde”. Dar toate aceste lucruri ne-au făcut doar de definim și cercetăm și mai bine piața și să lucrăm la un produs care răspunde întrebărilor și nevoilor oamenilor. Scopul nostru rămâne acela de a aduce un „device green” în casa și viața cotidiană a fiecărui om.

 

Cine se află în spatele proiectului Charger.ro? Cum v-a ajutat experiența din domeniile în care ați activat în trecut să dezvoltați acest proiect?
Echipa din spatele proiectului este formată din Iulia Dorobanțu, Cristian Danciu, Adrian Țuțuianu și Aurel Basuc. În cadrul Charger.ro, rolurile sunt împărțite astfel în acest moment: Iulia Dorobanțu, pe partea de Operational & Business Development, Cristian Danciu pe zona de Sales & Partnerships, Adrian Țuțuianu – Market Research & Product Analysis și Aurel Basuc pe partea de Technic & Support.

Cu un background variat, echipa nu este la primul proiect împreună. În anul 2011, membrii echipei s-au cunoscut în cadrul proiectului Atelierul de Proiectare, o revistă creată de studenții pentru studenții de la Facultatea de Arhitectură din București, urmând ca în 2013 proiectul să se transforme în business, cu biroul de proiectare de arhitectură și design interior – TRIPTIC Studio. În anul 2017, echipa a dezvoltat și proiectul Green Spots, un startup axat pe producția de încărcătoare solare urbane, stații de încărcare pentru trotinete și mobilier urban inteligent. Green Spots a reușit să obțină de-a lungul anilor premii și finanțări la competiții precum Startup Nation, Romania Powerup By EIT Innoenergy, Smart City Industry Awards, Cities of Tommorow, dar și o finanțare BERD, iar echipa este certificată de Banca Mondială pe partea de regenerare urbană.

Experiențele din trecut ne-au ajutat să înțelegem piața soluțiilor și a produselor de încărcare și mobilitate urbană care folosesc energie regenerabilă și să ne adaptăm soluțiile la nevoilor clienților. Procesul de proiectare de arhitectură, urbanism și design, dar și designul și producția de încărcătoare solare, au reprezentat o oportunitate de înțelegere și învățare, Charger.ro fiind pasul următor pentru noi atât din punct de vedere al businessului, cât și în segmentul de soluții verzi inteligente.

În prezent, echipa este într-o etapă de definitivare a unui plan de business complet și a unui produs funcțional care să se alinieze strategiilor pe care vrem să le urmăm în scopul lansării pe piață a Charger.ro, în cursul anului viitor. Definirea și alegerea soluțiilor ce vor fi listate, comunicarea cu potențiali furnizori și parteneri și determinarea unei direcții de marketing sunt și ele prioritare pentru noi în acest moment.

 

Despre experiența Black Sea ClimAccelerator în câteva cuvinte
Experiența Black Sea ClimAccelerator reprezintă pentru noi o perioadă de învățare, creștere și de conectare cu mentori, antreprenori și investitori, care au devenit acum parte din echipă. În același timp, participarea în program reprezintă și o oportunitate de a ne conecta cu echipe și idei de business inovatoare și sustenabile aflate în faze diferite de dezvoltare, care au același scop ca noi – acela de a ajunge pe piață, de a deveni vizibile și de a răspunde nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi.

Fiind la început de drum, pentru noi a fost foarte important să primim validarea ideii, energia și entuziasmul pentru a crește businessul mai departe. Partea din program care ne ajută cel mai mult este partea de mentorat individual. În acest proces, Claudiu Butacu, co-fondator EFdeN și EnergiaTa, a devenit parte a poveștii Charger.ro.

 

Cum arată viitorul pentru Charger.ro
Pe termen scurt, vizăm, până la finalul anului acesta, definirea imaginii Charger.ro și a unui MVP funcțional, urmate de listarea de platformă a primilor furnizori de soluții, dar și atragerea primilor cumpărători. În prima parte a anului viitor, ne dorim atragerea unei finanțări pentru dezvoltarea completă a platformei și atingerea tuturor obiectivelor pe care ni le-am propus.

 

Startup participant în cohorta 2021 a programului Black Sea ClimAccelerator, organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerul principal Raiffeisen Bank România, The Climate Vertical și partenerul principal Volta, precum și Innovation Starter în Bulgaria.
Despre organizatori
EIT Climate KIC
EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.
Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.

The Climate Vertical
The Climate Vertical este o inițiativă din România care își propune să rezolve provocările climatice critice prin activarea și implicarea comunității pentru a sprijini startup-urile să construiască soluții durabile. Credem că fiecare provocare climatică creează spațiul pentru o oportunitate de afaceri foarte bună. Construim TCV pe baza experienței noastre de peste 4 ani de lucru cu startup-uri și livrăm programe concepute pentru a(A) aduce oamenii împreună pentru a se sprijini reciproc, (B) inspira să înceapă, (C) educa pentru a construi soluții de care oamenii au nevoie cu adevărat, (D) accelera creșterea echipelor dispuse să își scaleze soluțiile la nivel global. Valorile The Climate Vertical sunt firul roșu din cadrul programelor: Concentreaza-te asupra impactului și generează schimbarea, Țintește sus și începe acum, Inovează pentru un viitor durabil, Respectă natura și cele din jurul tău.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.