Ce înseamnă un reTreat de echipă după mai mult de 1 an la distanță?
Părăsirea biroului la începutul pandemiei a însemnat pentru multe companii o schimbare imediată de comportament, o adaptare instant la contextul digital și work from home, chiar o schimbare a nișei sau a publicului țintă prin oferirea de produse și servicii adiționale.
Toate aceste schimbări au venit la pachet cu o presiune foarte mare asupra managerilor, dar și asupra echipelor care s-au deconectat de la rutina zilnică a modului de lucru. Zoom-ul a înlocuit orice tip de conversație și a creat în mod egal frustrări sau momente hilare. Dar în același timp a inoculat ideea de barieră socială. Cu microfonul pe Mute și camera OFF, multe dintre interacțiuni și-au pierdut conexiunea umană.
Cum ne reconectăm azi? Cum ne uităm la valorile organizației și ale echipelor? Cum vedem reîntoarcerea la birou? Cum pot managerii să creeze cadrul potrivit pentru reluarea activităților în persoană? Sunt întrebări la care companiile au început tot mai mult să caute răspunsuri.
Concret: Poți începe prin a seta o zi în calendar pentru o activitate de echipă. Un reTREAT de echipă este o oportunitate perfectă să descoperi cum arată echipele tale azi, în afara ecranelor.
Ce am descoperit noi la Impact Hub?

Cum ne aliniem la o viziune comună?
Am simțit să îi invit pe fiecare să vorbească despre cum li se par direcțiile și dacă se simt motivați de viziune
Ilinca Păun – Managing Partner Impact Hub Bucharest: Am făcut această întâlnire după un an de distanțare emoțională, cu o echipă obosită de atâtea necunoscute și de atâtea schimbări. Am simțit nevoia să îi aducem pe toți laolaltă să capete suflu nou și energie. Să vadă încotro merge organizația și cum a ieșit din pandemie. Și să vadă cu ce energie privim noi, managerii, în viitor. Zâmbim sau…?
Din rolul de Managing Partner am prezentat câteva idei, în contextul prezent și viitor, adică o viziune. În teorie viziunea e ceva măreț, departe, îndrăzneț dar totuși realizabil cu efort și ambiție. Cu cât e mai inspirațională, cu atât mai bine. Ea trebuie să fie clar prezentată și relevantă pentru misiunea companiei și motivatia celor din echipă. În timpul prezentării am văzut în ochii oamenilor diverse sentimente, pe tot spectrul, de la bucurie și speranță la neîncredere și suspiciune. Cu cei mai temători și care poate nu mai cred că e posibil imposibilul, abordarea trebuie să fie caldă și deschisă, pentru că feedback-ul lor, din experiență, poate rafina viziunea și aduce în sfera pragmatismului și eficienței. Cei mai curajoși au mii de întrebări și mai ales “Când ne apucăm de treabă?”. Am simțit să îi invit pe fiecare să vorbească despre cum li se par direcțiile și dacă se simt motivați de viziune.”Merită efortul tău, chiar și atunci când va fi foarte greu?”
S-au ascultat unul pe celălalt, punctând valorile noastre cele mai dragi, spiritul de colaborare, inovatia și impactul social. Alinierea s-a facut în crescendo, după fiecare opinie enunțată. Eu notam nuanțele perspectivelor lor, care erau din unghiuri uneori operaționale “Cum facem să avem mai mult timp?”, alteori motivaționale “Cum menținem ca fir roșu componenta de impact social al comunității noastre?”.
La final am promis că revin cu un plan de implementare, ca această întâlnire să nu fie de formă, ci de fond și o fundație pentru viitor.

Faptul că ne-am reunit ca echipă fizic ne-a ajutat să reîncepem să reînodăm conexiunile umane și energia de grup, care de-a lungul anilor, au fost ingrediente esențiale pentru dezvoltarea organizației noastre.
Vlad Craioveanu – Cofondator Impact Hub Bucharest: O echipă nu înflorește în izolare. O echipă poate funcționa eficient atunci când oamenii lucrează de acasă având roluri și procese clare, însă ultimul an a fost unul complicat în care distanța a făcut dezvoltarea de noi inițiative mult mai greoaie ca în alți ani.
Atunci când vorbim de echipa unei companii, ne gândim în primul rând la cum performează ea per ansablu, însă după ultimul an este nevoie de reconectare personală. Am avut ocazia să observ în echipa noastră, în echipele altor clienți și nu în ultimul rând la mine, că ultimul an petrecut într-un stil de viață complet diferit, a lasat niște efecte neașteptate. Cu toții am experimentat momente de anxietate, teamă, nesiguranță din cauza contextului. Ca să trecem mai ușor peste este nevoie să reîncepem să ne comportăm normal, iar asta înseamnă pentru mine și o reîntoarcere la ceea ce mulți am ignorat în ultimul an, balanța între muncă și viața personală.
Faptul că ne-am reunit ca echipă fizic ne-a ajutat să reîncepem să reînodăm conexiunile umane și energia de grup, care de-a lungul anilor, au fost ingrediente esențiale pentru dezvoltarea organizației noastre.

Suntem mai productivi împreună sau individual?
Când ne putem conecta și fi prezenți cu totul, nivelul nostru de productivitate crește nu neapărat în termeni cantitativi, de output și outcome, de livrabile și KPIs, ci în termeni de impact.
Adina Crețu – Director Programs & Entrepreneurial Growth Division Impact Hub Bucharest: “Într-o fabrică tristă nu se fac jucării frumoase” – e un citat aproximativ al cuiva faimos, cred că Walt Disney, și e ceea ce ni se întâmplă și nouă atunci când nu putem lucra împreună, fizic, conectați, atenți și preocupați și la ceea ce ne spunem când nu ne vorbim. Când ne putem conecta și fi prezenți cu totul, nivelul nostru de productivitate crește nu neapărat în termeni cantitativi, de output și outcome, de livrabile și KPIs, ci în termeni de impact: ce magie reușim să creăm împreună care să ne facă viețile tuturor mai bune, prin inovație și antreprenoriat. Energia, umorul, entuziasmul, conectarea, micile gesturi fizice și pur și simplu vizibilitatea echipei sunt ingredientele acestea magice pe care le-am regăsit și care pentru noi cresc exponențial calitatea intervențiilor pe care le putem avea prin programele noastre antreprenoriale.
Cum ne ajută umorul la birou?

E suficient să râzi o dată ca să te simți în siguranță, să te deschizi, să îți permiți să îți pese mai mult de experiență și de rezultat, decât de aparențe.
Monica Alexandru, Product Manager, Programs & Entrepreneurial Growth Division Impact Hub Bucharest: Știi că ai o echipă sănătoasă când e plin Slack-ul de glumițe și mișto-uri și mi-a fost tare dor să mai râdem împreună și față în față. Recunosc că a fost reconfortant să văd și că nu sunt singura căreia în pandemie i-au crescut spațiul personal fizic și teama de penibil, dar i s-au atrofiat skillurile sociale. Dacă acum un an poate nu eram oamenii care să aibă nevoie de ice-breakers ca să contribuie, acum am simțit exercițiile din reTREAT aproape ca pe niște intervenții salvatoare. Ăsta e rolul umorului într-un grup, la urma urmei: e suficient să râzi o dată ca să te simți în siguranță, să te deschizi, să îți permiți să îți pese mai mult de experiență și de rezultat, decât de aparențe.
E acel moment spontan și natural, când nu ne luăm prea în serios și pe care nu am reușit să îl mutăm în online.
Irina Simulescu, Program Manager Impact Hub Bucharest: Am trecut prin pandemie destul de ușor pentru că imediat după lockdown am revenit la birou. Sunt o persoană activă și mi-am dat seama chiar din acele săptămâni că lucratul de acasă nu mi se potrivește, că am nevoie să fiu aproape de oamenii din echipă cu care să îmi petrec ziua, cu care să pot comunica ușor, cu care să pot lua decizii rapid, cu care să pot discuta idei noi fără să fie nevoie să stabilesc un call formal pentru asta, ci doar povestind peste birou sau atunci când luăm prânzul împreună. Momentul preferat al zilei? Ora 17, când creierul nostru vrea o pauză și ne luăm puțin timp pentru a fi random, pentru a râde și a ne relaxa după multe ore în care am bifat task-uri de pe TO DO LIST-ul zilei. E acel moment spontan și natural, când nu ne luăm prea în serios și pe care nu am reușit să îl mutăm în online. Ora 17 poate fi de fapt oricând, trebuie doar să lași izolarea în urmă și să te reconectezi cu echipa ta.
Faci un exercițiu de reconectare și în echipa ta? Suntem curioși de feedback-ul din organizația ta.
Aici te abonezi la newsletter
Abonează-te să primești lunar noutăți de la Impact Hub!
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Locațiile Impact Hub Bucharest
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.