Alexandra Nistor, OMV Petrom - Romania ClimAccelerator

Unison și Happy Treats sunt soluțiile premiate cu 15.000 Euro în cadrul Empowering Women in Agrifood 2023  

Pe 21 noiembrie, cele 10 antreprenoare participante în acceleratorul Empowering Women în Agrifood și-au prezentat ideile de afaceri și progresele realizate în cele șase luni de program, în fața juriului, presei și publicului prezent la evenimentul de închidere a ediției din 2023 – Pitch Day. La final, au fost desemnate două câștigătoare: Unison, producător local de produse vegane, a obținut locul I și o finanțare de 10.000 Euro, iar Happy Treats, ferma care dezvoltă recompense pentru câini din proteină de insecte, locul al II-lea și un grant de 5000 Euro. 

În perioada iunie – noiembrie, 10 antreprenoare din agribusiness au avut parte de mentorat, workshop-uri și întâlniri dedicate cu scopul de a-și dezvolta ideea de afaceri cu care au intrat în accelerator. În procesul de creștere, le-au fost alături 10 mentori, experți din diverse domenii, antreprenori de succes și profesori din mediul academic. Procesul de învățare a culminat cu experiența participării la Pitch Day, când, pe data de 21 noiembrie, antreprenoarele și-au prezentat evoluția în fața publicului, pentru șansa de a câștiga finanțări totale în valoare de 15.000 euro. Unison și Happy Treats au convins membrii juriului că merită să fie câștigătoarele ediției a treia desfășurate în România 

„Am apreciat implicarea și proactivitatea mentorilor în colaborarea cu toți participanții, nu doar cu cei cărora le-au fost alocați. Participantele Empowering Women in Agrifood 2023 au demonstrat un spirit de colaborare remarcabil în cadrul sesiunilor de mentorat, contribuind la formarea unei comunități active și dedicate. Suntem inspirați de fiecare dată când lucrăm cu astfel de antreprenori și asta ne face să menținem constant efortul de construcție a unei comunități extinse, spațiu în care participanții programelor noastre să găsească suport, parteneri și inspirație.”, a declarat Vlad Craioveanu, CEO și cofondator Impact Hub Bucharest.

Afacerile inovatoare premiate în cadrul Empowering Women in Agrifood 2023 

 Unison, startupul câștigător al premiului I și al finanțării de 10.000 de Euro, este un producător local de granola, creme tartinabile din nuci, batoane raw, maioneză vegană, alternative vegane la parmezan și alte delicatese. Produsele lor sunt disponibile prin rețeaua a peste 50 de parteneri la nivel național și în 22 de locații fizice (magazine, cafenele, etc.). Pe lângă gama actuală de 14 produse, startupul urmărește să dezvolte noi produse pe bază de plante, fără aditivi și fără coloranți.  

Empowering Women în Agrifood 2023 m-a ajutat să îmi găsesc echilibrul între a fi mamă, a crește un copil și dorința de a dezvolta o afacere de succes. Din participarea în program, cel mai mult m-au ajutat mentoratul consecvent, workshopurile dedicate dar mai ales comunitatea EWA: suntem o comunitate de 10 femei care nu au doar un copil, ci au trei-patru, și care vor ca pe lângă familie, să facă și altceva. Un business poate schimba foarte multe mentalități în jurul nostru. Mulțumesc, EWA! Acest premiu este un vot de încredere pe mai departe.”, a declarat Tania Nicoară, cofondatoare Unison.  

Happy Treats, câștigătorul premiului II și al unui grant de 5000 de Euro, dezvoltă o fermă de insecte, care se concentrează pe trei direcții principale: producția de recompense pentru câini din proteină de insecte, hipoalergenice, și de insecte vii pentru hrănirea păsărilor din ferme. Cea de-a treia direcție este reprezentată de valorificarea produselor secundare din fermă: dezvoltarea de fertilizanți naturali pentru culturile agricole. 

Pentru mine participarea în Empowering Women în Agrifood 2023 a însemnat mult mai mult decât mă așteptam. Mi-am creat foarte multe conexiuni, inclusiv cu mentorul meu de la Cluj, care lucrează chiar la facultatea unde am reușit să fac testările pentru noile produse pe care ne dorim să le dezvoltăm, fertilizanții naturali, iar asta m-a ajutat foarte mult. Cu multe dintre participante mi-am găsit puncte comune, cu cel puțin patru dintre ele am pus bazele unor colaborări pe viitor iar sentimentul unei comunități în care ne sprijinim reciproc, fără a simți presiunea competiției, este foarte valoros. Nu în ultimul rând, sunt recunoscătoare pentru toate workshop-urile prin care am trecut din care am avut extrem de multe de învățat.”, a declarat Mihaela Sipoș, fondatoare Happy Treats.  

Juriul care a ales cele două câștigătoare EWA 2023 a fost format din: Vlad Craioveanu – CEO și Cofondator, Impact Hub Bucharest, Simona Ionescu – Product Manager Retail Division, Raiffeisen Bank România și Gabriela Ciripială –  Executive Director, Ameropa Foundation Romania. Criteriile de selecție au avut în vedere parametrii precum  soluția propusă, problema adresată, diferențiatorul pe piață, modelul de business, echipa, nevoia de finanțare și potențialul de a inova și genera un impact social, de mediu și economic în industria agrifood locală.  

România are nevoie de inițiative antreprenoriale de succes în toate sectoarele de activitate, cu atât mai mult în agricultură, un domeniu cu extrem de mult potențial. Ne-am bucurat să descoperim idei curajoase și multă creativitate în rândul antreprenoarelor care s-au înscris în acceleratorul Empowering Women în Agrifood, inițiativă pe care de anul acesta o susținem cu mult entuziasm.”, a declarat Andreea Porojan, Sustainability & ESG Manager, Raiffeisen Bank România. 

Ce beneficii le-a oferit EWA participantelor

În cele șase luni de accelerator, cele 10 participante au avut parte de 135 de ore de mentorat și workshop-uri pe teme specifice precum management financiar, pitching, comunicare & marketing, sales, dar și întâlniri de comunitate. Anul se încheie cu un Summit European în agrifood organizat de EIT Food pe 1 decembrie, în Vilnius, Lituania, care reunește participantele EWA din toate cele 11 țări europene în care se organizează acceleratorul.  

De-a lungul acestui proces intens de învățare au avut parte de sprijinul continuu al managerului de proiect, Alexandra Cîrtog, din partea Impact Hub Bucharest, dar și a celor 10 mentori care s-au alăturat Empowering Women in Agrifood 2023: Raluca Ioana Barbu – Co-Owner, Highclere Consulting, Bianca Chișulescu – SME Financial Instruments Expert, Raiffeisen Bank România, Cosmina Dinu – Co-Founder, ROMO & Ferma de păsări pășunate, Tudor Iacob – Plant Based Founder, Unison Goodies, Mădălina Neagu –  Co-Founder, We For Real, Adnana Popa – Co-Founder, Velocità, Indira Abdulvoap – Business Consultant, Giorgiana Popescu – Regional HR Director, ADM Romania, Andreea Porojan – Sustainability & ESG Manager Raiffeisen Bank Romania și Zorița DiaconeasaȘef. Lucr. Dr., Facultatea de Știință și Tehnologia Alimentelor,Universitatea de Științe Agricole  și Medicină Veterinară Cluj-Napoca. 

EWA reunește 110 antreprenoare la nivel european  

Empowering Women in Agrifood se află la cea de-a treia ediție în 2023 în România și are ca scop principal deblocarea potențialului local de inovare în industria agroalimentară și sprijinirea în mod direct a antreprenoarelor să se dezvolte într-o industrie în mod tradițional asociată bărbaților.  

EWA 2023 este dezvoltată de EIT Food pentru un total de 110 antreprenoare din 11 țări europene (Estonia, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovenia, Spania, Turcia, România și Ucraina), implementată în România de Impact Hub Bucharest și susținută de Raiffeisen Bank România.  

Începând cu 2021, Impact Hub Bucharest reprezintă oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub în calitate de punct de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic. 

Mai multe detalii despre Empowering Women in Agrifood sunt disponibile pe pagina oficială – aici. 

Despre program și organizatori

EWA în România

EWA este un program dezvoltat de EIT Food pentru antreprenoare din 11 țări europene și organizat în România de Impact Hub Bucharest. Obiectivul EWA este de a motiva femeile antreprenor aflate la început de drum să-și valorifice potențialul, să își conștientizeze capacitatea de a avea succes și a depăși obstacole, să le echipeze cu încrederea, cunoștințele și comunitatea adecvate pentru a începe și a dezvolta cu succes afaceri durabile.

EIT Food

EIT Food este cea mai mare și mai dinamică comunitate de inovație alimentară din lume. Accelerăm inovația pentru a construi un sistem alimentar potrivit pentru viitor, care să producă alimente sănătoase și sustenabile pentru toți.

Sprijinit de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene, investim în proiecte, organizații și persoane care ne împărtășesc obiectivele pentru un sistem alimentar sănătos și sustenabil. Deblochăm potențialul de inovare în afaceri și universități și creăm și scalăm startup-uri agroalimentare pentru a aduce noi tehnologii și produse pe piață. Echipăm antreprenorii și profesioniștii cu abilitățile necesare pentru a transforma sistemul alimentar și pentru a pune consumatorii în centrul activității noastre, ajutând la construirea încrederii prin reconectarea acestora la originile alimentelor lor.

Suntem una dintre cele nouă comunități de inovare înființate de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism independent al UE înființat în 2008 pentru a stimula inovația și antreprenoriatul în întreaga Europă.

Aflați mai multe accesând www.eitfood.eu sau urmăriți-ne prin intermediul rețelelor sociale: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube și Instagram.

Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank are peste 20 de ani de activitate pe piața bancară din România și peste 2,22 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are peste 4.600 de angajați, 300 de agenții în toată țara, 660 de ATM-uri, 450 de mașini multifuncționale (MFM-uri) și o rețea de peste 25.600 de POS-uri.

Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.