
Challenge Labs este programul care identifică și găsește posibile soluții pentru cele mai presante probleme ale industriei alimentare. Programul sprijină noile inițiative antreprenoriale, care vor contribui la dezvoltarea sustenabilă a domeniului agrifood și este dezvoltat de EIT Food și Impact Hub Bucharest.
Ediția din acest an a vizat găsirea de soluții pentru prevenirea și gestionarea risipei alimentare, pe de o parte, și pentru accesibilizarea alimentației sănătoase, pe de altă parte, fiind considerate câteva dintre principalele provocări ale industriei alimentare.
Participanții selectați au fost împărțiți în echipe multidisciplinare și au lucrat timp de două săptămâni în cadrul unor workshopuri intensive, alături de alți inovatori și experți și au învățat să folosească metodologii de inovare pentru a-și creiona ideile și soluțiile. Activitatea în cadrul programului Chllenge Labs s-a desfășurat online, între 11 și 25 noiembrie 2021.
Echipele au trecut printr-un proces de ideație și inovare, în cadrul căruia au plecat de la o problemă din domeniul agroalimentar, au facut research, au definit publicul-țintă, au generat idei pe care ulterior le-au rafinat, au primit feedback de la experți din industrie, construind astfel o propunere de soluție cu potențial, un produs/ serviciu care poate rezolva problema adresată.
Green Coat este echipa câștigătoare a programului Challenge Labs și a premiului de 2.000 de Euro!
Soluția propusă, Green Coat produce învelișuri comestibile pentru prezervarea fructelor, bazată pe nanoparticule de chitosan și compuși bioactivi din plante. Se adresează micilor producătorilor locali, cooperativelor agricole, procesatorilor și centrelor retail și logistice. Soluția reduce impactul asupra mediului prin pierderile datorate perisabilității și contribuie la creșterea competitivității producătorilor locali.
Echipa a lucrat pe provocarea reducerii risipei alimentare și este formată din:
- Andra-Sabina Neculai-Valeanu – cercetător științific, PhD, expert în nanotehnologie și siguranța alimentară
- Olga Vieru – masterand în știința și ingineria produselor alimentare ecologice
- Marius Ogrezeanu – Founder & General Manger Agribusinessjob
- Sabina Atodiresei – masterand, expertiză în managementul produselor agricole


Provocarea 1: Alimentație sănătoasă
Healthomat: Tonomat cu produse sănătoase proaspete sau ușor procesate, potrivite pentru mic dejun și prânz, preparate din ingrediente de la producători locali, accesibile ca preț și amplasare (universități, clădiri de birouri, stații de metrou, spitale etc.) pentru persoanele care își doresc opțiuni de mâncare sănătoasă.
Natural Box: O cutie cu ingrediente prime pentru persoanele cu vârste cuprinse între 20-40 de ani, care vor să mănânce sănătos, să petreacă puțin timp la magazin. Cu ajutorul său, consumatorii vor putea să învețe să mănânce sănătos, să creeze diverse feluri de mâncare acasă, puțin procesate, pline de nutrienți și să economisească timp și bani. Materiile prime folosite provin de la producătorii locali, care sunt sprijiniți să își valorifice produsele într-un mod sustenabil. Soluția își propune să ofere tinerilor și consultanță alimentară prin rețetele produse și prin întâlniri online personalizate cu specialiști.
Provocarea 2: Risipa Alimentară
MAIER: Platformă care pune în legatură producătorii de legume care rămân cu surplus cu producătorii de îngrășăminte naturale și fermelor de animale pentru hrană. Astfel, se face legătura dintre producători și clienți, iar legumele se valorifică indiferent de starea lor (proaspete sau alterate).
Green Coat: Învelișuri comestibile pentru prezervarea fructelor, bazată pe nanoparticule de chitosan și compuși bioactivi din plante. Se adresează micilor producătorilor locali, cooperativelor agricole, procesatorilor și centrelor retail și logistice. Soluția reduce impactul asupra mediului prin pierderile datorate perisabilității și contribuie la creșterea competitivității producătorilor locali.
Foodpedia: Prima platformă digitală care generează un ecosistem Farm to Fork. O piață autentică la un click distanță care reduce risipa alimentară și impactul asupra mediului prin:
- Scurtarea lanțului de distribuție
- Eliminarea nevoii de depozitare
- Valorificarea producției locale
- Educarea consumatorului final și al producătorului local










Criteriile de jurizare pentru soluțiile propuse de echipe au urmărit câteva puncte importante pentru care soluția poate fi implementată cu succes în piață, anume:
- Problema: Să fie una reală, importantă, bine documentată.
- Fezabilitatea: Soluția să fie realistă, fezabilă tehnologic, are un context bun de implementare.
- Inovația: Soluția să fie nouă la nivel național, internațional și să poată avea elemente de proprietate intelectuală.
- Impactul: Soluția să poată demonstra un impact major asupra vieții consumatorilor și asupra mediului.
- Modelul de business: Soluția ar avea șanse mari de a avea succes comercial și de a-și atinge publicul țintă.
Echipa câștigătoare a fost anunțată și public în cadrul evenimentului Agrifood Innovators Day, pe 26 noiembrie 2021, de la ora 11:30 – 12:30.
Urmărește înregistrarea evenimentului Agrifood Innovators Day aici!

Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) este un organism al UE, creat de Uniunea Europeană în 2008 pentru a consolida capacitatea de inovare a Europei. EIT Food este un consorțiu pan-European care activează în zona antreprenoriatului și inovației în sectorul agroalimentar. Membrii comunității EIT Food sunt actori la nivel global în industria alimentară: peste 85 de parteneri din mediul de afaceri de top, centre de cercetare și universități.

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Locațiile Impact Hub Bucharest
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.