
Care sunt echipele și soluțiile ajunse în finala programului Challenge Labs 2023
Challenge Labs este programul de ideație care identifică și găsește posibile soluții pentru cele mai presante probleme ale industriei alimentare, cu ajutorul profesioniștilor din domeniu și din industriile complementare. Programul este dezvoltat de EIT Food și Impact Hub Bucharest și susținut de Universitatea de Ştiințe Agronomice și Medicină Veterinară din București.
Ediția din acest an a vizat găsirea de soluții pentru valorificarea deșeurilor alimentare organice de catre autoritățile publice, producători și procesatori sau industria HORECA și dezvoltarea unui sistem online de măsurare și clasificare a calității produselor organice și a piețelor de desfacere pentru conectarea producătorilor cu consumatorii.
Participanții selectați au fost împărțiți în echipe interactive și au lucrat în echipe alături de alți inovatori și experți, folosind metoda design thinking, au creionat prototipuri (reprezentări vizuale, mockups etc) și le-au testat alături de colegi și în final, le-au prezentat juriului. Activitatea în cadrul programului Chllenge Labs s-a desfășurat online, pe Zoom.
Echipele au trecut printr-un proces de ideație și inovare, în cadrul căruia au plecat de la o problemă din domeniul agroalimentar, au facut research, au definit publicul-țintă, au generat idei pe care ulterior le-au rafinat, au primit feedback de la experți din industrie, construind astfel o propunere de soluție cu potențial, un produs/ serviciu care poate rezolva problema adresată.
EcoDot este soluția câștigătoare a programului Challenge Labs 2023!
Soluția EcoDot este o soluție eficientă și ecologică pentru gestionarea deșeurilor organice pentru fermele mici și mijlocii, dar și pentru utilizatori casnici. Acest sistem ajută la transformarea resturilor alimentare în biogaz și îngrășăminte naturale, reducând emisia de gaze cu efect de seră și impactul negativ asupra solului și apelor subterane.
Echipa EcoDot a lucrat pe provocarea 1: Cum pot autoritățile publice, producătorii, procesatorii din zonele metropolitane și din industria HoReCa să valorifice deșeurile alimentare organice?


Numele ideii: EcoDot
- EcoDot este o soluție eficienta si ecologica pentru gestionarea deseurilor organice pentru fermele mici si mijlocii, dar si pentru utilizatori casnici. Acest sistem ajuta la transformarea resturilor alimentare in biogaz si ingrasaminte naturale, reducand emisia de gaze cu efect de sera si impactul negativ asupra solului si apelor subterane.
Numele ideii: CompostABIL
- CompostABIL este o schemă de compostare comunitară cu ajutorul căreia resturile organice provenite din alimentație și spații verzi pot fi transformate în îngrășământ natural pentru îngrijirea plantelor de acasă și a celor din grădinile educaționale din cadrul școlilor. Soluția este destinată asociațiilor de proprietari, în special din zonele de blocuri urbane intens populate, familiilor elevilor de școală primară, generală și liceu, cadrelor didactice și personalului auxiliar al unităților de învățământ, respectiv, rezidenților din vecinătatea unităților de învățământ în care sunt amplasate instalațiile de compostare a biodeșeurilor acceptate. Cu ajutorul acestor instalații, resturile organice provenite din alimentație și spații verzi pot fi transformate în îngrășământ natural pentru îngrijirea plantelor de acasă și a celor din grădinile educaționale din cadrul școlilor.
Numele ideii: Comunitatea BIO
- Comunitatea BIO este o platforma online care aduce impreuna producatorii distribuitorii si consumatori pentru crearea unui proces transparent de trasabilitate pentru produsele bio. Comunitatea BIO își propune să asigure autenticitatea produselor ecologice, fără a fi un program de certificare, prin minimizarea și eliminarea fraudei, să mențină și să crească încrederea consumatorilor prin aplicarea unui sigiliul organic monitorizarea calității fiind util în practicile de marketing și aprovizionare business-to-business pentru a asigura integritatea lanțului de aprovizionare organic.
Mentorii și trainerii din program

Cristina Irod
Trainer – Design Thinking Society

Simona Rotaru
Inspirational Coach și Antreprenoare – Yardinia

Larisa Naie Stoicescu
Antreprenor – SunshineBerries

Ioana Pantelimon
Founder – Froopt

Raluca Grigore
Programs Operations Manager – Impact Hub Bucharest

Andreea-Ruxandra Stanciu
Program Manager @ Impact Hub Bucharest & EIT Food Hub Coordinator

Eugenia Alecu
Lector univ. dr. USAMV & Coordonator Societatea Antreprenoriala Studențească

Florin Irimescu
Fondator Bluana
Criteriile de jurizare pentru soluțiile propuse de echipe au urmărit câteva puncte importante pentru care soluția poate fi implementată cu succes în piață, anume:
- Problema: Să fie una reală, importantă, bine documentată.
- Fezabilitatea: Soluția să fie realistă, fezabilă tehnologic, are un context bun de implementare.
- Inovația: Soluția să fie nouă la nivel național, internațional și să poată avea elemente de proprietate intelectuală.
- Impactul: Soluția să poată demonstra un impact major asupra vieții consumatorilor și asupra mediului.
- Modelul de business: Soluția ar avea șanse mari de a avea succes comercial și de a-și atinge publicul țintă.
- Impresie generala & prezentare.

Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) este un organism al UE, creat de Uniunea Europeană în 2008 pentru a consolida capacitatea de inovare a Europei. EIT Food este un consorțiu pan-European care activează în zona antreprenoriatului și inovației în sectorul agroalimentar. Membrii comunității EIT Food sunt actori la nivel global în industria alimentară: peste 85 de parteneri din mediul de afaceri de top, centre de cercetare și universități.

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.

Universitatea de Ştiințe Agronomice și Medicină Veterinară din București
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din București (USAMV) este un pol de excelență al învățământului universitar de specialitate, transformată constant şi consistent pe parcursul celor peste 170 de ani de existență. USAMV are peste 11.000 de studenți, fiind definită ca “o universitate pentru viaţa şi agricultura, prin educaţie şi cercetare de înalta calitate”. Cele 7 facultăți USAMV București au dat startul preînscrierilor pentru concursul de admitere – Facultatea de Agricultură, Facultatea de Horticultură, Facultatea de Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere, Facultatea de Medicină Veterinară, Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului, Facultatea de Biotehnologii, Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Locațiile Impact Hub Bucharest
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.