Annual Food Agenda Campionii sănătății

Care sunt echipele și soluțiile ajunse în finala programului Challenge Labs 2022

Challenge Labs este programul de ideație care identifică și găsește posibile soluții pentru cele mai presante probleme ale industriei alimentare, cu ajutorul profesioniștilor din domeniu și din industriile complementare. Programul este dezvoltat de EIT Food și Impact Hub Bucharest.

Ediția din acest an a vizat găsirea de soluții pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin practici de agricultură sustenabilă, pe de o parte, și creșterea accesului la alimentele din agricultură sustenabilă pentru consumatorii de vârstă mijlocie (45-60 ani), pe de altă parte, fiind considerate câteva dintre principalele provocări actuale ale industriei alimentare.

Participanții selectați au fost împărțiți în echipe multidisciplinare și au lucrat în cadrul unor workshopuri intensive, alături de alți inovatori și experți și au învățat să folosească metodologii de design thinking pentru a-și creiona ideile și soluțiile. Activitatea în cadrul programului de ideție Challenge Labs 2022 s-a desfășurat online, între 6 și 15 iunie 2022.

Echipele au trecut printr-un proces de ideație și inovare, în cadrul căruia au plecat de la o problemă din domeniul agroalimentar, au facut research, au definit publicul-țintă, au generat idei pe care ulterior le-au rafinat, au primit feedback de la experți din industrie, construind astfel o propunere de soluție cu potențial, un produs / serviciu care poate rezolva problema adresată.
Echipa câștigătoare

Doctor Digital Plant este echipa câștigătoare a programului de ideație Challenge Labs 2022!

Soluția propusă este un vaccin obținut în premieră cu ajutorul unui extract de plante supus unui agent microbiologic cu scopul de a se injecta soluția în plantă pentru combaterea bolilor uzuale. Soluția presupune injectarea soluției în plantă pentru combaterea celor mai des intânite 3 boli ale mărului. 

Echipa a lucrat pe provocarea reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin practici de agricultură sustenabilă și este formată din:

 • Olga Vieru – Masterand Știinta Produselor Alimentare Ecologice
 • Mircea Rădulescu – Engineering Solutions Process Optimization
 • Iuliana Flocea – Absolventă Facultatea de Biologie UAIC Iași, Masterandă – Sisteme avansate de producție și control a produselor agro-alimentare
 • Santa Dan Iulian – Medic, cercetător Elpida Research INC, Master Biotehnologii 
Provocările propuse
Echipele finaliste și soluțiile propuse

Provocarea 1: Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

– GESTool – platformă interactivă (tip aplicație) care oferă soluții particularizate pentru legumicultorii ce doresc să-și reducă costurile cu încălzirea spațiilor protejate. Platforma este un răspuns la promovarea în fața căruia se află Dan, un legumicultor care dorește reducerea costurilor cu energia termică dar și a contribuției la emisiile de GES. Platforma reunește fermieri, cercetători, universități și firme private ce dezvoltă și comercializează astfel de soluții, fiind un catalizator al inovației în domeniu, tocmai prin asumarea rolului de mediator între cererea și oferta de soluții sustenabile.

– Doctor Digital Plant – Vaccin obținut în premieră cu ajutorul unui extract de plante supus unui agent microbiologic cu scopul de a se injecta soluția în plantă pentru combaterea bolilor uzuale. Soluția presupune injectarea soluției în plantă pentru combaterea celor mai des intânite 3 boli ale mărului. 

Provocarea 2: Creșterea accesului la alimentele din agricultură sustenabilă

– Driponic Autonomous Farms – Ferma hidroponică verticală de mici dimensiuni pentru blocuri și comunități și kituri de răsaduri grow it yourself (de pus la ferma sau de crescut ca atare, în casă).

– Ograda cu sănătate – Eveniment agro-educativ ce se desfășoară de 2 ori pe an, în diferite orașe din țară și care are ca scop facilitarea accesului consumatorilor: între 45-60 de ani la alimente sănătoase, provenite din agricultura sustenabilă, educarea în ceea ce privește agricultura sustenabilă și beneficiile alimentelor provenite din aceasta, asupra sănătății.

  Mentorii Challenge Labs 2022

  Zorița Diaconeasa

  Şef lucrări Biochimie USAMV (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Cluj-Napoca)

   

  Cristian Tudor

  Founder & General Manager Micro Greens

   

  Laurențiu Bănescu

  Co-Founder Zăganu Craft Brewery

   

  Mihai Mihu

  Antreprenor & Coordonator Mall Țărănesc

   

  Denisa E. Duță

  Director Științific Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București

   

   

  Juriul Challenge Labs 2022

  Daciana Crina Petrescu

  Prof. dr. Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Facultatea de Business

   

  Lucian Cuibus

  Director Executiv Agronomia Agro Food Innovation SRL

   

  Daniel Matei
  Business Development Manager Impact Hub Bucharest

  Ibolya Oprea

  Co-founder Reset

  Criteriile de evaluare în selectarea soluțiilor

  Criteriile de jurizare pentru soluțiile propuse de echipe au urmărit câteva puncte importante pentru care soluția poate fi implementată cu succes în piață, anume:

   

  • Problema: Să fie una reală, importantă, bine documentată.
  • Fezabilitatea: Soluția să fie realistă, fezabilă tehnologic, are un context bun de implementare.
  • Inovația: Soluția să fie nouă la nivel național, internațional și să poată avea elemente de proprietate intelectuală.
  • Impactul: Soluția să poată demonstra un impact major asupra vieții consumatorilor și asupra mediului.
  • Modelul de business: Soluția ar avea șanse mari de a avea succes comercial și de a-și atinge publicul țintă.
  Despre organizatori

  EIT Food

  EIT Food este un consorțiu pan-European care activează în zona antreprenoriatului și inovației în sectorul agroalimentar. Membrii comunității EIT Food sunt actori la nivel global în industria alimentară: peste 50 de parteneri din mediul de afaceri de top, centre de cercetare și universități din 13 țări.

  EIT Food își propune să stimuleze abilitățile și spiritul antreprenorial din sector și să deblocheze potențialul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), care la rândul lor vor accelera inovația, vor crea locuri de muncă și vor crește competitivitatea Europei. Poți afla mai multe despre activitățile EIT Food pe site-ul proiectului

  EIT Food este susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (European Institute of Innovation and Technology – EIT).

  Impact Hub Bucharest

  Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.

  Hai să ne cunoaștem

  Despre Organizație

  Misiunea

  Echipa

  Cariere

  Presă

  Hai în vizită

  Universitate
  Str. Tudor Arghezi, 8-10
  București, 020945

  Floreasca
  Strada Gara Herăstrău nr 2,
  București, 020334

  rețeaua globală

  Impact Hub

  Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.