
Care sunt echipele și soluțiile ajunse în finala programului Challenge Labs 2022
Challenge Labs este programul de ideație care identifică și găsește posibile soluții pentru cele mai presante probleme ale industriei alimentare, cu ajutorul profesioniștilor din domeniu și din industriile complementare. Programul este dezvoltat de EIT Food și Impact Hub Bucharest.
Ediția din acest an a vizat găsirea de soluții pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin practici de agricultură sustenabilă, pe de o parte, și creșterea accesului la alimentele din agricultură sustenabilă pentru consumatorii de vârstă mijlocie (45-60 ani), pe de altă parte, fiind considerate câteva dintre principalele provocări actuale ale industriei alimentare.
Participanții selectați au fost împărțiți în echipe multidisciplinare și au lucrat în cadrul unor workshopuri intensive, alături de alți inovatori și experți și au învățat să folosească metodologii de design thinking pentru a-și creiona ideile și soluțiile. Activitatea în cadrul programului de ideție Challenge Labs 2022 s-a desfășurat online, între 6 și 15 iunie 2022.
Echipele au trecut printr-un proces de ideație și inovare, în cadrul căruia au plecat de la o problemă din domeniul agroalimentar, au facut research, au definit publicul-țintă, au generat idei pe care ulterior le-au rafinat, au primit feedback de la experți din industrie, construind astfel o propunere de soluție cu potențial, un produs / serviciu care poate rezolva problema adresată.
Doctor Digital Plant este echipa câștigătoare a programului de ideație Challenge Labs 2022!
Soluția propusă este un vaccin obținut în premieră cu ajutorul unui extract de plante supus unui agent microbiologic cu scopul de a se injecta soluția în plantă pentru combaterea bolilor uzuale. Soluția presupune injectarea soluției în plantă pentru combaterea celor mai des intânite 3 boli ale mărului.
Echipa a lucrat pe provocarea reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin practici de agricultură sustenabilă și este formată din:
- Olga Vieru – Masterand Știinta Produselor Alimentare Ecologice
- Mircea Rădulescu – Engineering Solutions Process Optimization
- Iuliana Flocea – Absolventă Facultatea de Biologie UAIC Iași, Masterandă – Sisteme avansate de producție și control a produselor agro-alimentare
- Santa Dan Iulian – Medic, cercetător Elpida Research INC, Master Biotehnologii


Provocarea 1: Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
– GESTool – platformă interactivă (tip aplicație) care oferă soluții particularizate pentru legumicultorii ce doresc să-și reducă costurile cu încălzirea spațiilor protejate. Platforma este un răspuns la promovarea în fața căruia se află Dan, un legumicultor care dorește reducerea costurilor cu energia termică dar și a contribuției la emisiile de GES. Platforma reunește fermieri, cercetători, universități și firme private ce dezvoltă și comercializează astfel de soluții, fiind un catalizator al inovației în domeniu, tocmai prin asumarea rolului de mediator între cererea și oferta de soluții sustenabile.
– Doctor Digital Plant – Vaccin obținut în premieră cu ajutorul unui extract de plante supus unui agent microbiologic cu scopul de a se injecta soluția în plantă pentru combaterea bolilor uzuale. Soluția presupune injectarea soluției în plantă pentru combaterea celor mai des intânite 3 boli ale mărului.
Provocarea 2: Creșterea accesului la alimentele din agricultură sustenabilă
– Driponic Autonomous Farms – Ferma hidroponică verticală de mici dimensiuni pentru blocuri și comunități și kituri de răsaduri grow it yourself (de pus la ferma sau de crescut ca atare, în casă).
– Ograda cu sănătate – Eveniment agro-educativ ce se desfășoară de 2 ori pe an, în diferite orașe din țară și care are ca scop facilitarea accesului consumatorilor: între 45-60 de ani la alimente sănătoase, provenite din agricultura sustenabilă, educarea în ceea ce privește agricultura sustenabilă și beneficiile alimentelor provenite din aceasta, asupra sănătății.
Mentorii Challenge Labs 2022

Zorița Diaconeasa
Şef lucrări Biochimie USAMV (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Cluj-Napoca)

Cristian Tudor
Founder & General Manager Micro Greens

Co-Founder Zăganu Craft Brewery

Antreprenor & Coordonator Mall Țărănesc

Denisa E. Duță
Director Științific Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București
Juriul Challenge Labs 2022

Daciana Crina Petrescu
Prof. dr. Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Facultatea de Business

Director Executiv Agronomia Agro Food Innovation SRL


Ibolya Oprea
Co-founder Reset
Criteriile de jurizare pentru soluțiile propuse de echipe au urmărit câteva puncte importante pentru care soluția poate fi implementată cu succes în piață, anume:
- Problema: Să fie una reală, importantă, bine documentată.
- Fezabilitatea: Soluția să fie realistă, fezabilă tehnologic, are un context bun de implementare.
- Inovația: Soluția să fie nouă la nivel național, internațional și să poată avea elemente de proprietate intelectuală.
- Impactul: Soluția să poată demonstra un impact major asupra vieții consumatorilor și asupra mediului.
- Modelul de business: Soluția ar avea șanse mari de a avea succes comercial și de a-și atinge publicul țintă.
EIT Food
EIT Food este un consorțiu pan-European care activează în zona antreprenoriatului și inovației în sectorul agroalimentar. Membrii comunității EIT Food sunt actori la nivel global în industria alimentară: peste 50 de parteneri din mediul de afaceri de top, centre de cercetare și universități din 13 țări.
EIT Food își propune să stimuleze abilitățile și spiritul antreprenorial din sector și să deblocheze potențialul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), care la rândul lor vor accelera inovația, vor crea locuri de muncă și vor crește competitivitatea Europei. Poți afla mai multe despre activitățile EIT Food pe site-ul proiectului.
EIT Food este susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (European Institute of Innovation and Technology – EIT).

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.