Alexandra Nistor, OMV Petrom - Romania ClimAccelerator

CarbonCel la Romania ClimAccelerator: Soluția completă pentru agricultura carbonului

Una dintre cele mai eficiente metode de reducere a emisiilor de carbon este compensarea emisiilor generate într-unul din sectoarele industriei prin reducerea lor în altul. Acest lucru poate fi realizat prin investiții în energie regenerabilă, eficiență energetică sau alte soluții curate, cu emisii scăzute de CO2. Schema de comercializare a certificatelor de emisii pentru industrie a Uniunii Europene este unul din exemplele de compensare a emisiilor de carbon.

Schema de comercializare a emisiilor, inspirată de principiul „poluatorul plătește”, obligă peste 10.000 de centrale energetice și fabrici să dețină un permis pentru fiecare tonă de CO2 pe care o emit. Acest lucru ar trebui să ofere un stimulent financiar pentru a polua mai puțin: cu cât poluezi mai puțin, cu atât plătești mai puțin. Companiile trebuie să cumpere permisele la licitație, iar prețul este influențat de cerere și ofertă. Cu toate acestea, unele permise au fost alocate gratuit, în special în sectoarele în care există riscul ca întreprinderile să transfere producția în alte părți ale lumii cu constrângeri mai reduse legate de emisii.

În contextul compensării emisiilor, CarbonCel este o soluție care vine în ajutorul antreprenorilor din domeniul agrifood, permițându-le să-și protejeze recolta și să crească producția și oferindu-le în același timp beneficiul absorbției și sechestrarării carbonului, ceea ce se poate transforma pentru mulți dintre ei într-o sursă suplimentară de venit.

Povestea din spatele ideii

CarbonCel este o soluție completă (hardware și SaaS) pentru agricultura carbonului, un nou mod de agricultură verde pentru a sechestra carbonul în sol, carbon care altfel ajunge sub formă de CO2 în atmosfera noastră, provocând schimbări climatice. Există multe modalități de a face acest lucru: de la mici ajustări la nivel de fermă – cum ar fi aplicarea îngrășămintelor bogate în carbon, lucrări reduse sau fără lucrări ale solului ori plantarea culturilor de acoperire, până la schimbări în întregul sistem agricol – cum ar fi rotația îmbunătățită a culturilor sau agrosilvicultura. Avantajul major este că în acest mod fermierul poate obține bani din certificatele de carbon, dar are la dispoziție și tehnologie Agricultură 4.0 ce-l ajută în cultură.

De exemplu, companiile din lanțuri pot colabora cu fermierii și pot face publicitate utilizării carbonului pe ambalajele produselor. Iar companiile din afara lanțului agroalimentar pot cumpăra certificate de agricultură a carbonului pentru a-și compensa propriile emisii. Compensația financiară pentru fermier creează un stimulent pentru aplicarea tehnicilor de sechestrare a carbonului pe sol, iar compensarea locală a carbonului creează beneficii pentru companie, cum ar fi brandingul produsului, o imagine pozitivă și atingerea obiectivelor de sustenabilitate.

Totul a pornit de schimbările climatice și impactul acestora asupra mediului. Fermierii au probleme din ce în ce mai mari in cultura, având de asemenea nevoie de sisteme inteligente care să-i ajute să intervină când, cu ce și cum trebuie pentru a rezolva problemele apărute. Din păcate, mulți nu își permit tehnologia, iar aici venim noi, oferindu-le posibilitatea de a crea proiecte de carbon pe terenurilor lor. Cu toate acestea, soluția noastră nu se adresează doar fermierilor, ci și administratorilor sau proprietarilor de pășuni și păduri – o altă ramură foarte mare.

La momentul actual suntem într-o fază foarte avansată cu platforma și dispozitivele IoT din teren.

Cum contribuie CarbonCel la un viitor mai verde

Agricultura carbonului se referă la practicile de gestionare a fermelor care vizează atenuarea schimbărilor climatice în agricultură. Aceasta implică gestionarea atât a terenurilor, cât și a animalelor, a tuturor bazinelor de carbon din soluri, materiale și vegetație, plus fluxuri de dioxid de carbon (CO2), metan (CH4) și oxid de azot (N2O).

La momentul actual, la nivelul Uniunii Europene se lucrează la elaborarea unui cadru de reglementare pentru certificarea absorbțiilor de carbon, ambele cu scopul de a oferi stimulente pentru fermieri pentru a crește agricultura carbonului în UE.

 

Ce face CarbonCel diferit

CarbonCel este o soluție completă (hardware si software) pentru fermieri, unde fermierul primește echipamentele aproape gratuit. Asistentul CarbonCel, dotat cu inteligență artificială, ajută în primul rând fermierul să-și protejeze recolta și să crească producția, aducând de asemenea focusul pe absorbția și sechestrarea carbonului. La baza implementării proiectelor de carbon avem implementată tehnologia digital-twin proprie ce se aplică pe locația/terenul unde se implementează soluția pentru a găsi calea optimă și a regla toate inputurile necesare.

 

Obstacole și oportunități

La nivel european încă nu este clar definit cadrul legal de implementare, dar soluția noastră este foarte ușor adaptabilă pentru a implementa orice măsură impusă. Pe de altă parte, oportunitățile sunt destul de multe. Mulți fermieri (in special cei tineri) au nevoie de o soluție de acest gen și sunt deschiși către agricultura carbonului cu tehnologii 4.0 (de precizie). 

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului

Aș spune că sustenabilitatea constă în satisfacerea nevoilor activităților actuale fără a compromite nevoile activităților viitoare, asigurând în același timp un echilibru între creșterea economică, îngrijirea mediului și bunăstarea socială. Prin urmare antreprenorii care doresc să implementeze un model sustenabil, trebuie să aibă în vedre aceste trei direcții.

 

Despre echipa din spatele proiectului

Echipa noastră este polivalentă, acoperind cunoștințe avansate de agricultură 4.0, electronică și software avansat. Majoritatea suntem seniori, venim din corporații, cu multă experiență în inovare, dezvoltare de produse și implementare de proiecte, dar avem și juniori dornici să învețe.

 

Ce așteptări au de la experiența Romania ClimAccelerator

Noi dorim să dezvoltăm soluția și să o scalăm atât pe piața locală, cât și pe cea europeană. Ne dorim să găsim și investitori/parteneri care să ne ajute la scalare, dar și în tranzacționarea certificatelor de carbon (carbon offsets) pe care fermierul le primește.

 

Ambiții pentru următorul an

Până anul viitor dorim să terminăm implementarea și să lansăm soluția către potențialii clienți care deja și-au exprimat dorința. Dorim de asemenea să extindem MarketPlace-ul proiectelor de carbon și să mărim comunitatea pe care o creăm.

Ai o soluție green tech sau clean tech pe care îți dorești să o dezvolți sau să o scalezi? Înscrie-te în Romania ClimAccelerator! Fie că e vorba de proiecte de agricultură inteligentă și sustenabilă, modalități de transformare a sistemelor și lanțurilor logistice alimentare, tehnologii, procese, modalități și soluții ce încurajează consumul responsabil, tehnologii verzi și servicii care ecologizează activitățile economice sau de proiecte pentru dezvoltarea de materiale sustenabile – te așteptăm alături de noi în cadrul celui mai complex accelerator din România pentru startupurile care prin inovație și tehnologie pot crea un viitor mai verde!

Romania ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul are la bază următorii piloni: vizibilitate și inspirație pentru soluții greentech, educație și know-how, oportunități de finanțare și pregătire pentru investiții, scalare, acces la o rețea de inovatori, parteneri și factori de decizie, dar și impact pe termen lung.

25 de soluții în 2 stadii diferite de dezvoltare sunt căutate pentru a face parte din program. Echipele selectate vor participa la workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing și evenimente internaționale – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Accelerăm cele mai ambițioase startupuri verzi

Înscrierile pentru categoria Early Stage s-au încheiat. Înscrierile pentru categoria MVP sunt deschise până pe 22 august.

Programul Romania ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom.

Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.