Carbon Twin ClimAccelerator

Carbon Twin la Black Sea ClimAccelerator: Soluția românească pentru democratizarea accesului pe piața voluntară de certificate pentru emisii de carbon

Piața europeană a certificatelor de emisii de carbon este una din strategiile prin care Comisia Europeană își propune ca Uniunea Europeană să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Această piață funcționează pe principiul „cap and trade”: un sistem prin care emisiile de carbon și alte forme de poluare atmosferică sunt ținute sub control și care impune o limită superioară pentru gazele poluante pe care o companie sau o organizație le poate produce. Acestea însă își pot „cumpăra” extra capacitate de emisii de gaze poluante de la alte organizații care nu și-au folosit toate certificatele de emisii de carbon.

Companiile și organizațiile pot cumpăra, în limita plafonului impus, certificate pentru emisii de carbon pe care le pot da la schimb între ele, după necesități. An de an, companiile și organizațiile din orice domeniu, dar mai ales din agricultură, trebuie să predea suficiente astfel de certificate pentru a-și acoperi în întregime emisiile. Își pot păstra certificatele rămase în plus pentru a-și acoperi nevoile viitoare sau le pot vinde către o altă organizație care are nevoie de ele.

Cu toate acestea, reglementările în domeniu nu au fost încă definitivate, ceea ce a fost privit ca pe o oportunitate de către Carbon Twin, un startup românesc care a creat o platformă menită să contribuie cu transfer de tehnologie către fermieri. Soluția lor de monitorizare în timp real este mai avantajoasă decât testele de laborator, măsurătorile putând fi ușor scalate geografic, pe întreaga planetă, pentru orice test care trebuie să fie rapid și ieftin, nefiind nevoie de oameni calificați care să colecteze probele.

Întreaga soluție, împreună cu adoptarea modelelor de agricultură prin care se sechestrează carbon în sol urmează să ducă nu doar la reducerea poluării, ci și la crearea de venituri suplimentare pentru fermieri, prin comercializarea surplusului de certificate de emisii rezultate.

Povestea din spatele ideii

Ideea noastră provine din studii și cercetări pe care Cătălin le-a făcut în anii trecuți, în calitate de doctorand al Universității de Științele Vieții din Timișoara și de antreprenor în domeniul IoT. Astfel, a descoperit câteva legături directe între sănătatea plantelor și existența carbonului în sol, precum și modalități de a le măsura.

Motivația noastră principală de a lansa acum această soluție este legată de oportunitatea de piață identificată, precum și de valoarea adăugată pe care o putem oferi fermierilor. Piața voluntară de emisii este într-o etapă incipientă și de aceea s-a „copt” acum și ideea noastră. Legislația europeană care stă la baza agriculturii trece prin schimbări radicale. Acum suntem la începutul tranziției către plăți bazate pe sechestrarea carbonului introdus permanent în sol, prin intermediul agriculturii.

Cum contribuie Carbon Twin la un viitor mai verde, mai sănătos, mai curat

Pentru prevenirea schimbărilor climatice, plantatul pădurilor are cel mai bun rol în neutralizarea emisiilor, dar durează foarte mulți ani. Cele mai eficiente tehnologii, care au succes rapid, sunt fie captarea de CO2 direct din aer, fie agricultura orientată către crearea de carbon sinks. Agrosilvicultura este printre cele mai eficiente metode de a sechestra carbonul, care are și impact climatic rapid. Mai mult carbon în sol înseamnă și o retenție mai bună a apei, care are impact mare asupra creșterii plantelor și a calității alimentelor. Totodată, în prezența carbonului, biodiversitatea este mult îmbunătățită la nivel micro-bacterial atât în sol, cât și la suprafață, prin adoptarea de tehnici de cultivare agroforestiere și prin rotația culturilor.

Prin platforma noastră ne propunem să contribuim cu transfer de tehnologie către fermieri. Adoptarea modelelor de agricultură prin care se sechestrează carbon în sol urmează să contribuie și la crearea de venituri suplimentare pentru fermieri, prin comercializarea surplusului de certificate de emisii rezultate.

 

Ce face Carbon Twin diferit

Carbonul din sol este compus dintr-o colecție de materie vegetală și resturi de procese biologice complexe. Măsurarea de carbon este realizată în prezent în laboratoare, prin piroliză (arderea unei probe de sol uscat și analiza gazelor eliberate). Acest proces este lent, necesită forță de muncă și abilități semnificative în pregătirea și analiza probelor de sol.

Prin soluția noastră de monitorizare în timp real, aceste măsurători se pot scala ușor geografic, pe întreaga planetă, pentru orice test care trebuie să fie rapid și ieftin.

Soluția noastră, în comparație cu testele de laborator existente:

  • Este exactă datorită faptului că are o corelație excelentă cu măsurătorile istorice și de laborator existente;
  • Ține cont de densitatea solului, care în prezent este o sursă mare de inexactitate;
  • Poate eșantiona la adâncimi variabile și poate lua în considerare în mod corespunzător stratificarea și profilul de adâncime al solului;
  • Este eficientă din punct de vedere economic, adică și o persoană necalificată poate obține zilnic un număr ridicat de probe.

 

Obstacole și oportunități

Accesul pe această piață în formare ne poate avantaja, deoarece încă nu sunt formulate explicit regulile „jocului” legate de modalitățile de sechestrare de carbon, de măsurarea acestuia sau de modul in care se raportează, auditează și acreditează surplusul prin alocarea de certificate de emisii.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului

Fiind un domeniu aflat la început (și nu doar pentru noi), am constatat nu o dată cât de benefică este abordarea creativă și entuziastă a poziționării pe piață. Ne dorim să construim întregul model de business in jurul acestor 3 valori: cercetare, creativitate si entuziasm.

 

Despre echipa din spatele proiectului

Răzvan Vâlceanu, co-fondator și CEO, este fost director general al unei companii multinaționale de securitate cibernetică, transformat într-un antreprenor în domeniul fashion, apoi în practician și ambasador al inovației, educației și sustenabilității. Are o experiență națională și internațională de peste 15 ani în management, business development, politici publice, inovare, finanțare VC și finanțare publică.

Cătălin Chițu, co-fondator si CTO, este inginer cu experiență, cu o istorie demonstrată în industriile IT, Telecom și fabricarea de electronice. Este profesionist în consultanță, cu calificări în dezvoltarea de software, managementul oamenilor, managementul produselor, dezvoltarea de soluții B2B, IOT și metodologii agile.

Suntem în curs de recrutare a unui co-fondator si CFO, cu experiență în proiectele mari de valorificare a sechestrării de carbon și de prevenirea sau valorificarea riscurilor specifice piețelor financiare.

Începe să se contureze și un board of advisors, format din profesori si experți de la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, iar ca parteneri avem directori și reprezentanți ai asociațiilor sau platformelor dedicate fermierilor.

 

Ce înseamnă pentru ei experiența Black Sea ClimAccelerator

Ne așteptăm ca expunerea și rigoarea acestui accelerator să ne ajute să accelerăm foarte mult progresul. Încă din cursul selecției am cunoscut unii din partenerii si mentorii ClimAccelerator, cu care am discutat ulterior despre proiecte de viitor comune și cu siguranță vor apărea și alte ocazii bune de networking si parteneriate.

Există și sprijin financiar, pe care îl folosim pentru a crea identitatea de brand și un site de prezentare, dar și pentru a valida cu primii clienți beneficiile soluției noastre.

 

Ambiții pentru următorul an

În primele 6 luni sperăm să terminăm validările din laborator, concomitent cu începerea procedurii de patentare a soluției. Este in derulare și recrutarea unui al treilea co-fondator, care va fi și CFO. Pentru a acoperi nevoia de finanțare totală, vom selecta și aplica activ în programe de finanțare, urmărind în același timp atât dezvoltarea platformei, cât și încheierea de parteneriate de distribuție.

Ai și tu un startup cu o soluție care poate reduce sau capta emisiile de gaze cu efect de seră validată în piață sau aflată în etapa de scalare? Fie că e vorba de proiecte de agricultură inteligentă și sustenabilă, modalități de transformare a sistemelor și lanțurilor logistice alimentare, tehnologii, procese, modalități și soluții ce încurajează consumul responsabil, tehnologii verzi și servicii care ecologizează activitățile economice sau de proiecte pentru dezvoltarea de materiale sustenabile – te așteptăm alături de noi în cadrul celui mai complex accelerator de startupuri „verzi” din România și Bulgaria!

 

Black Sea ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor din 3 stadii diferite de dezvoltare, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Accelerăm cele mai ambițioase startupuri verzi

Înscrierile pentru categoriile MVP și Growth sunt deschise în perioada 26 iulie – 26 septembrie
Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, precum și Innovation Starter în Bulgaria. 
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.