bLuana_Black_Sea_Climaccelerator
bLuana și experiența la Black Sea ClimAccelerator: Bucătărie moleculară, produse din pește pe bază de plante și sashimi-ul perfect creat prin tehnologia de imprimare 3D
Specialiștii descriu scena comercială a „fructelor de mare alternative” drept „fierbinte”, din moment ce companiile de investiții, stimulate de vânzările în expansiune de lapte vegetal și înlocuitori de carne, investesc din ce în ce mai mult în această direcție. bLuana, o echipă eclectică cu o experiență vastă, se pregătește să lanseze pe această scenă o gamă inovatoare de produse.
Misiunea bLuana este de a fi un lider mondial în carne de pește obținută din plante, dar pe termen lung și din celule crescute în laborator, oferind consumatorilor produse cu gust excelent, sănătoase, sigure și de încredere, care susțin sustenabilitatea și diversitatea oceanelor noastre.  

Vor crea sashimi-ul perfect folosind tehnologia de imprimare 3D.  Abordarea lor culinară derivă din bucătăria moleculară, folosind plante organice ca ingrediente de pornire. Echipa își propune să obțină alternativa perfectă la carne de pește, care nu numai că arată și are gust de pește, dar se va comporta ca peștele la gătit.

Povestea din spatele ideii
Ideea a apărut în urma alinierii unor planete, când s-au sincronizat în mod remarcabil o solicitare din partea unor importatori de pește germani și oportunitatea de aplicare în acceleratorul Black Șea, dar si în alte acceleratoare precum Wiseguy sau Proveg – procese care ne-au ajutat în cristalizarea ideii și a modelului de business. 

Din punct de vedere emoțional, am fost influențați de filmul mindblowing „Seaspiracy” (Netflix) și am considerat că ne putem pune amprenta într-o misiune globală de a găsi alternative la pescuitul oceanic.

 

Despre obstacole și oportunități
Principalul obstacol ar fi intrarea propriu-zisă în piață, marketingul corect, echipa de vânzări, logistica. Esențiale vor fi accesarea de studii de piață privind publicul-țintă și Beachhead. 

La nivel de oportunități, e îmbucurător faptul că consumatorii sunt din ce în ce mai preocupați de bunăstarea animalelor și de condițiile în care peștii sunt crescuți și capturați. În plus, sunt din ce în ce mai interesați de bunăstarea personală, având în vedere că fructele de mare pot fi o sursă de mercur, toxine și otrăvuri, agenți patogeni, viruși și paraziți, micro-particule de plastic din cauza poluării cu plastic din oceanul nostru și a unei varietăți de alți poluanți de mediu.  

Analiștii descriu scena comercială a „fructelor de mare alternative” drept „fierbinte”, deoarece companiile de investiții, stimulate de vânzările în expansiune de lapte vegetal și înlocuitori de carne, investesc în zonă.

 

Din lecțiile învățate până acum
În acest proiect încă nu am avut eșecuri majore, însă în proiectele anterioare am avut situații în care a trebuit să închidem branduri independente, lucru dureros, din care am învățat că important e să punem pe piață exact ceea ce publicul cere sau se dovedește deja că are succes, să știm să ascultăm ce spune și, mai ales, să îl cunoaștem înainte de a face mișcări majore într-o direcție netestată.

 

Cine se află în spatele proiectului bLuana? Cum v-a ajutat experiența din domeniile în care ați activat în trecut să dezvoltați acest proiect?
Kickstartul inițial este dat de fondator, Florin Irimescu, care este deja fondatorul unui brand alimentar inovator, cu recunoaștere națională și internațională, activând de 6 ani în industria prelucrării peștelui, cunoscut sub numele de Valeputna.

Alături de Florin, inginer de mediu care are și studii culinare franceze, se află Anamaria Storociuc, Chef culinar inovator și fost finalist la Masterchef România, Elena Vacarov, designer grafic talentat, Adriana Dabija, profesor la Facultatea de Tehnologia Alimentară Suceava și câștigătoare a numeroase premii internaționale pentru inovație alimentară (cum ar fi Sial Paris) cu echipele sale de studenți, și Mihaela Irimescu – un specialist în marketing de succes.

O importanță specială în dezvoltarea proiectului îl are și mentorul repartizat de accelerator, Marian Chiracheș, head marketing la Intersnack Romania. Echipa este reunită cu ajutorul BlackSea Climaccelerator powered by EIT Climate – KIC. 

Florin a asigurat finanțarea cu granturi UE a unui startup în industria alimentară și implementarea unui proiect în conformitate cu planul de afaceri aprobat.  A acumulat experiență în coordonarea start-up-ului, bugetarea și creșterea vânzărilor, stabilirea prezenței mărcii pe piața națională și internațională a alimentelor fine pentru a crește gradul de conștientizare și a stimula dezvoltarea afacerii.

Ana este un bucătar renumit în comunitatea culinară națională și o inovatoare în domeniul vegan.

Adriana este profesor de tehnologie alimentară și lider de echipă cu numeroase premii internaționale la activ.

Experiența fondatorului în pornirea unui startup în industria alimentară, dar și în managementul unor echipe numeroase sau în relațiile de reprezentare a unei multinaționale, conduce în mod firesc la pivotarea într-un domeniu de avangardă a industriei alimentare, pas derivat din puternice convingeri personale. Proiectul nostru se află în momentul de față în stadiul de MVP și ne concentrăm eforturile pe partea de branding.

 

Despre experiența Black Sea ClimAccelerator în câteva cuvinte
Pentru noi, experiența ClimAccelerator înseamnă învățare, retrospecție, formalizarea în format de business internațional a modelului de afacere. Ca părți ale programului pe care le găsim ca fiind cele mai valoroase pentru startupul și contextul nostru ar fi pitchingul și mentoratul.

 

Cum arată viitorul pentru bLuana
Primii pași vor fi realizati în zona de cercetare și dezvoltare pe domeniul culinar molecular și imprimare alimentară 3D și producție pilot într-un spațiu închiriat. În această etapă vom dezvolta pe deplin planurile de produs, tehnologie de producție, logistică, vânzări și marketing.  După această fază produsul va fi gata să intre pe piață.

În faza a doua vom trece la construcția/achiziția proprietății de producție și scalarea internațională.  În acest interval de timp, de 3 ani, ne propunem să atingem pragul de 50.000 de consumatori anuali, prognozând venituri de 1 milion de euro anual și profit de 30%.

În faza a treia ne pregătim pentru extinderea globală și pătrunderea în sectorul tehnologic al culturilor celulare. În această etapă, creșterea va continua până la 100% pe an și este programată intrarea pe piața din SUA.

Ne vom concentra, de asemenea, pe canale internaționale B2B2C și B2C. Strategia „go to market” presupune concentrarea pe conturile mari și mici (IKA + LKA), respectiv canalul online.  Cu toate acestea, suntem interesați să abordăm toate canalele posibile, iar importatorii străini (wholesale retailers) au o importanță deosebită, deoarece piața internațională este mai avansată și expusă acestor noi tendințe.

Ne vom orienta către piața Beachead, reprezentată de early adpoters, din publicul vegan și flexitar, dar și din mediul înconjurător și personal sănătos. Generația Z va fi prima mutare, dar va exista un efect de undă asupra consumatorilor tradiționali de fructe de mare, care tind să fie în primul rând mai în vârstă, deoarece fructele de mare sunt produse scumpe.

 

Startup participant în cohorta 2021 a programului Black Sea ClimAccelerator, organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerul principal Raiffeisen Bank România, The Climate Vertical și partenerul principal Volta, precum și Innovation Starter în Bulgaria.
Despre organizatori
EIT Climate KIC
EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.
Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.

The Climate Vertical
The Climate Vertical este o inițiativă din România care își propune să rezolve provocările climatice critice prin activarea și implicarea comunității pentru a sprijini startup-urile să construiască soluții durabile. Credem că fiecare provocare climatică creează spațiul pentru o oportunitate de afaceri foarte bună. Construim TCV pe baza experienței noastre de peste 4 ani de lucru cu startup-uri și livrăm programe concepute pentru a(A) aduce oamenii împreună pentru a se sprijini reciproc, (B) inspira să înceapă, (C) educa pentru a construi soluții de care oamenii au nevoie cu adevărat, (D) accelera creșterea echipelor dispuse să își scaleze soluțiile la nivel global. Valorile The Climate Vertical sunt firul roșu din cadrul programelor: Concentreaza-te asupra impactului și generează schimbarea, Țintește sus și începe acum, Inovează pentru un viitor durabil, Respectă natura și cele din jurul tău.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.