
Bluana la Black Sea ClimAccelerator: Salvarea oceanelor începe din farfurie
Anul trecut i-am cunoscut în categoria Early Stage. Primii pași pe care i-au făcut au fost în zona de cercetare și dezvoltare pe domeniul culinar molecular și imprimare alimentară 3D și producție pilot într-un spațiu închiriat. Tot în acea perioadă lucrau la dezvoltarea planurilor de produs, tehnologie de producție, logistică, vânzări și marketing. Încă de pe atunci aveau ambiția de a depăși granițele țării cu soluția dezvoltată, însă astăzi sunt mult mai aproape de a-și îndeplini visul. Cu temele bine făcute, modelul de business bine conturat și predicțiile pentru viitor pe deplin asumate, Bluana intră „în arenă” pregătită să cucerească lumea cu un produs unic care poate fi soluția la unele dintre cele mai mari probleme ale omenirii.
Ideea a apărut în urma alinierii unor planete, când s-au sincronizat în mod remarcabil o solicitare din partea unor importatori de pește germani și oportunitatea de aplicare în acceleratorul Black Sea, dar si în alte acceleratoare precum Wiseguy sau Proveg – procese care ne-au ajutat în cristalizarea ideii și a modelului de business. Din punct de vedere emoțional, am fost influențați de filmul mindblowing „Seaspiracy” (Netflix) și am considerat că ne putem pune amprenta într-o misiune globală de a găsi alternative la pescuitul oceanic.
Între timp am mai realizat un lucru important – actualul sistem de pescuire este depășit pentru că:
- Conduce la pescuit excesiv; speciile pe care ne bazăm pentru sushi dispar cu repeziciune, iar capturile accidentale sunt și ele în pericol.
- Aduce pe piață pește toxic, din cauza poluării apelor oceanice cu mercur, cadmiu, plumb, crom, microplastic sau îngrășăminte. De asemenea, unul dintre efectele în lanț al intrării îngrășămintelor în apele oceanelor este creșterea invazivă a algelor, care duce la dispariția recifurilor de coral și a peștilor care le populează.
- Este un process care poluează, fiind principala sursă de microplastic.
- Consumă energie (înghețarea peștelui pentru transport).
- Consumă combustibil pentru transportul peștelui.
- Promovează risipa – multe dintre capturile accidentale și mulți pești sunt aruncați imediat după ce au fost pescuiți; de asemenea, industria sushi-ului aruncă foarte mult pește din cauza faptului că termenul de valabilitate după decongelare este extrem de scurt.
- Este subvenționat și irosește bani publici pentru a ține în viață un sistem stricat.
Bluana își propune să dea startul unei revoluții a sushi-ului pe bază de plante și să creeze un cadru nou și cool prin care să percepem sushi-ul plant-based. Scopul nostru este să convingem oamenii să treacă ușor-ușor de la peștele din oceane către o alternativă mai sustenabilă. Impactul se va vedea, în primul rând, în reducerea amprentei de carbon. Pe măsură ce avansăm cu proiectul nostru, compania își va folosi o parte din profit pentru a ajuta la dezvoltarea cercetărilor din domeniul microplasticului. De asemenea, vom ajuta comunitățile rurale dezavantajate din zonele aride să își câștige existența prin obținerea proteinei din Moringa.
Cum contribuie Bluana la un viitor mai verde, mai sănătos, mai curat
Bluana Foods este un startup foodtech cu misiunea de a crea un produs alternativ la fructele de mare pe bază de plante pentru sashimi-ul de ton și somon. Făcând acest lucru, compania își propune să-i mulțumească pe gurmanzi și pe cei flexitarieni și speră să reducă presiunea asupra pescuitului excesiv al Oceanului.
Folosind ingrediente sănătoase de origine naturală, echipa de chefi din Bluana le aduce împreună folosind extract de alge pentru a obține un produs asemănător cu carnea de pește. Startupul își desfășoară activitatea pe piața în creștere a produselor pe bază de plante – o piață care valorează 14 milioane de Euro. Ne dorim să preparăm un sushi excelent pe bază de plante și să convingem cu ajutorul gustului său oamenii cu o dietă normală să facă trecerea la sushi pe bază de plante.
Astfel, reducerea pescuitului intensiv va influența cantitatea de microplastic din Ocean (mai ales cea care provine din năvoadele abandonate) și va ajuta la menținerea unei populații sănătoase de pești (speciile pe cale de dispariție folosite pentru suși, precum și capturile accidentale cum ar fi broaștele țestoase sau rechinii). Se va reduce, de asemenea, și amprenta de carbon, din moment ce înghețarea peștilor va fi redusă, iar combustibilul necesar pentru transportarea peștelui congelat va scădea și el.
Folosirea de proteine pe bază de plante care cresc în comunități defavorizate din regiuni calde și secetoase (cum ar fi proteina din Moringa) va ajuta populația din acele regiuni să-și câștige existența. Intenționăm să redirecționăm o parte din profitul nostrum către ONG-ul Blu’wanna pentru a încuraja xercetarea și dezvoltarea de soluții pentru colectarea microplasticului din Ocean.
Procesul de descoperire si învățare, de trial & error a cerut si cere timp.
La început de an am prezentat produsul, un pic înainte de a fi cu adevărat un produs bun, la Imperiul Leilor. Deși nu a fost cel mai reușit produs, am obținut totuși o ofertă de investiție si ulterior, pas cu pas, și cu feedback-ul consumatorilor, am reușit sa îl îmbunătățim. Am avut și momente în care ideea ne-a fost respinsă de câteva acceleratoare cu renume, însă de fiecare dată am revenit și am reușit să intrăm în altele la fel de prestigioase, sau chiar în cele în care nu am intrat „din prima”.
Piața plant-based suferă un mic recul la nivel global, se poate spune însă ca este mai degrabă sfârșitul începutului și că o nouă etapă a produselor plant-based, delicioase si sănătoase, începe chiar acum.
Atenție la evaluarea de primă rundă și luați-vă neapărat alături un avocat bun pe Investment.
Cum a evoluat Bluana de la ediția precedentă a acceleratorului
Echipa executivă a rămas aceeași, în plus ni s-a alăturat în calitate de late cofounder și CTO Marco Iotti, cetățean elvețian, cu o vastă experiență în industria de food, fost executiv Nestle cu doua exit-uri antreprenoriale la activ. Avem acum și un Advisory board de excepție, internațional, care acoperă cu succes zonele de Legal, Business development, Contract manufacturing și Marketing.
Pe lângă participarea în prima ediție a Black Sea ClimAccelerator, echipa Bluana a trecut prin experiența a patru acceleratoare: Founder Institute, MIT CEE, Transatlantic Start-Up Investor Accelerator și MassChallenge Switzerland. Membrii echipei fac, de asemenea, parte din Proveg Incubator Berlin, liderul mondial în incubarea startupurilor car se ocupă cu alimentele plant-based și hrana de cultură, ai acceleratorului BRINC din Hong King și ai GEC Dusseldorf. De asemenea, am atras în această perioadă o serie de granturi, premii si investiții care fac ca runda de Preseed să fie oversubscribed.
A fost scânteia care a dat viață Bluanei, iar apoi, prin efectul de snowball, aceasta doar a crescut.
Calitatea echipei Impact Hub Bucharest este de excepție și colaborarea cu ei are multe fațete, este de „cursă lungă”, oferind multe surprize plăcute pe parcurs și accesul la resursele unui ecosistem de start-up cu migală construit.
Colaborarea cu EIT Climate KIC este și ea o bornă importantă în dezvoltarea noastră strategică, de creare de B corp sustenabil social si climatic, dar și prin prisma faptului că au ales să investească financiar în proiectul Bluana.
Impact Hub Bucharest
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945