Soluții de ecoinovare și oportunități curente

Penntru că în contextul actual schimbările climatice devin tot mai presante, există o nevoie pronunțată pentru soluții de ecoinovare. Acest lucru poate fi o oportunitate pentru antreprenorii care au idee sau un startup în domeniul green – în special pentru că se pot înscrie în programe care îi sprijină să le dezvolte și scaleze. Pentru aceștia, am lansat recent Black Sea ClimAccelerator, care acceptă aplicații până pe 15 septembrie.  

Unde suntem acum

O preocupare globală curentă este reprezentată de schimbările climatice. Conform celui mai recent raport al ONU, realizat de Intergovernmental Panel on Climate Change și publicat la începutul lunii august, temperatura globală a crescut la o rată care nu a mai fost înregistrată în cel puțin ultimii 2000 de ani, ca urmare a acțiunilor și intervențiilor umane în diferite forme asupra planetei și resurselor acesteia.

Momentul actual este o ocazie foarte bună pentru business-urile și antreprenorii green să contribuie cu idei și soluții prin care se pot întârzia sau stopa unele efecte cauzate de intervențiile și procesele care au dus la această criză existentă de mediu la nivel global.

Preocuparea pentru dezvoltarea afacerilor sustenabile este în prezent destul de redusă, iar antreprenorii curajoși care s-au avântat deja în acest domeniu sunt relativ puțini. Vestea bună este că interesul pentru domeniul green și sustenabilitate crește, mediul de business fiind din ce în ce mai preocupat de problematici pentru care caută sau implementează deja soluții inovatoare, alternative, care pot aduce impact pe termen lung.

O bună parte din potențialul de inovare în prezent vine din zona startupurilor, pentru că pot să dezvolte și testeze rapid soluții, la care se adaugă diverșii actori sau instituții care dispun de o anumită forță financiară sau legislativă, chiar dacă puterea lor de inovare nu este atât de mare.

Despre “antreprenoriatul verde”

Antreprenoriatul verde nu este un concept nou, însă abia recent a început să devină mai popular. Termenul a apărut pentru prima dată în cartea „Antreprenorul verde: oportunități de business care pot salva Planeta și să îți aducă bani” (engl. ”The Green Entrepreneur: Business Opportunities That Can Save the Earth and Make You Money”), scrisă de Gustav Berle și publicată în 1991, conform greentproject.eu. Definiția inițială a conceptului este destul de mult concentrată pe moralitate: „Antreprenoriatul verde își asumă responsabilitatea de a crea lumea la care visăm”.

Același autor a adus între timp o definiție mai nouă și actualizată, aceea că „Antreprenoriatul verde este activitatea de a aborda în mod deliberat o problemă/nevoie de mediu/socială prin implementarea unor idei de business cu grad ridicat de risc și care are un efect net pozitiv asupra mediului înconjurător, iar în același timp este durabilă financiar”, potrivit aceleiași surse. În esență, „eco-antreprenorii sunt agenții schimbării care distrug metodele convenționale de producție, produsele, structurile de piață și modelele de consum și le înlocuiesc cu produse și servicii noi, superioare și ecologice”, mai menționează sursa citată.

O poveste de transformare sustenabilă care inspiră este cea a companiei daneze Ørsted. Cândva una dintre companiile de energie printre cele mai mari consumatoare de cărbune din Europa, Ørsted a fost calificată acum pentru al treilea an la rând drept cea mai sustenabilă corporație din lume în Corporate Knights Global 100 Index. „Aspirăm să fim unul dintre adevărații catalizatori ai schimbării sistemice pentru o societate mai ecologică. Continuând să dovedim că nu există un compromis pe termen lung între durabilitate și crearea de valoare financiară”, declară Mads Nipper, CEO-ul Ørsted.

Impactul antreprenoriatului verde

Businessurile și antreprenorii cu idei inovatoare pot să reimagineze și să creeze servicii, produse și lanțuri de aprovizionare care să nu aibă impact negativ asupra planetei. Dacă ar fi să menționăm startup-uri, există în lume numeroase exemple ale unor idei de business sustenabile care au devenit povești de succes. Un exemplu interesant este cel a companiei de încălțăminte Rens Original. Originari din Vietnam și mutați la studii în Finlanda, cofondatorii acesteia au vrut să combine în noua lor afacere pasiunea lor pentru adidași cu dorința pentru o lume mai durabilă.

„Există estimativ circa 6 milioane de tone de zaț de cafea aruncate la depozitele de deșeuri în fiecare an. Cum zațul se descompune, eliberează în atmosferă metan, care are un impact semnificativ mai mare asupra mediului decât dioxidul de carbon. Rens încearcă să prevină aruncarea zațului de cafea la depozitele de deșeuri și, în schimb, să îl facă ingredientul central în adidașii lor. Cu 21 de cești de cafea folosită care merg în fiecare pereche, Rens speră să aibă un impact de durată”. Cu ajutorul acestei idei de metodă sustenabilă și inovatoare, acest startup a reușit să vândă deja peste 6.000 de perechi de adidași și au ajuns la clienți din toate colțurile lumii (mai multe despre povestea lor aici).

Misiunea antreprenoriatului verde nu este una ușoară, dar este de departe una de impact, susținută prin puterea și resursele ecosistemului care înțelege că protejarea planetei trebuie așezată ca valoare centrală a afacerilor.

Black Sea ClimAccelerator, o oportunitate pentru start-up-urile green din România

În România, antreprenorii din sectorul green se lovesc de piedici multiple, una dintre acestea fiind pe de o parte, educația privind impactul uman real asupra mediului, iar pe de alta, a informării asupra practicilor sustenabile existente. Există destul de puține oportunități care vin să sprijine dezvoltarea antreprenoriatului verde sau a soluțiilor eco-inovatoare, însă în ultimii ani au început să fie un subiect din ce în ce mai des apărut în dezbaterile publice și despre care se vorbește și mai intens la nivel global.

Cel mai nou program de sprijin local pentru startup-urile green inovative este Black Sea ClimAccelerator, program dezvoltat de un consorțiu format din Impact Hub Bucharest și The Climate Vertical din România și Innovation Starter din Bulgaria cu sprijinul EIT Climate KIC.

Black Sea ClimAccelerator este o oportunitate pentru antreprenorii locali din zona green cu proiecte inovatoare prin care își pot pune în practică ideile sau scala afacerea, ori proiectul. Programul oferă startup-urilor oportunitatea de a inova, accelera și scala potențialul soluțiilor lor pentru un viitor mai sustenabil. Anul acesta este organizat într-un consorțiu format din Impact Hub Bucharest și The Climate Vertical din România și de către Innovation Starter din Bulgaria.

Pe scurt, Black Sea ClimAccelerator este ca o școală de business, dar și un program care dorește să ducă startup-urile de la idee la scalare și de la prototip la atragere de investiții. Este un instrument de sprijin important pentru soluțiile inovatoare românești la cea mai presantă temă a generației noastre: schimbările climatice.

Aplică aici până pe 15 septembrie! 

 

Organizatori

EIT Climate KIC

EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.

Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de aproximativ 2.000 de membri în 2 locații centrale din București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.

The Climate Vertical

The Climate Vertical este o inițiativă din România care își propune să rezolve provocările climatice critice prin activarea și implicarea comunității pentru a sprijini startup-urile să construiască soluții durabile. Credem că fiecare provocare climatică creează spațiul pentru o oportunitate de afaceri foarte bună. Construim TCV pe baza experienței noastre de peste 4 ani de lucru cu startup-uri și livrăm programe concepute pentru a(A) aduce oamenii împreună pentru a se sprijini reciproc, (B) inspira să înceapă, (C) educa pentru a construi soluții de care oamenii au nevoie cu adevărat, (D) accelera creșterea echipelor dispuse să își scaleze soluțiile la nivel global. Valorile The Climate Vertical sunt firul roșu din cadrul programelor: Concentreaza-te asupra impactului și generează schimbarea, Țintește sus și începe acum, Inovează pentru un viitor durabil, Respectă natura și cele din jurul tău.

Innovation Starter

Innovation Starter este prima agenție specializată în inovare din Bulgaria, înființată de Leona Aslanova în 2014. Colaborează cu mediul de afaceri (companii și startup-uri), sectorul public, sectorul academic și sectorul neguvernamental pentru a proiecta o cultură a inovaţiei pe termen lung. Misiunea Innovation Starter este ca Bulgaria să devină o țară europeană de top în domeniul inovației.