BioMass Black Sea ClimAccelerator 2021

BioMass și experiența la Black Sea ClimAccelerator: O viziune a designului interior care îmbrățișează caracterul radical al naturii pentru a stabili o relație mai sinceră cu mediul înconjurător

Relația noastră cu natura este, în mare parte, compromisă din cauza consumerismului și a proceselor intense de fabricație care pun o presiune imensă pe mediul înconjurător. BioMass își dorește să revoluționeze felul în care construim și locuim, oferind materiale alternative create manual, din surse naturale, cu o calitate la fel de bună ca a celor disponibile astăzi pe piață.

La BioMass, natura reprezintă principala sursă de inspiraţie în a crearea de procese și produse mai durabile şi prietenoase cu mediul. Asta datorită faptului că astăzi, mai mult ca oricând, relația noastră cu ecosistemul este compromisă din cauza activității umane și, în special, a proceselor de fabricație iresponsabile pe care le derulăm în mod constant. Echipa își propune să realizeze un material capabil să înlocuiască plasticul, polistirenul şi alte materiale atât de des utilizate şi atât de nocive față mediul înconjurător. Acest material, mico–material,  produce de zece ori mai puțin dioxid de carbon (CO2) și folosește de aproximativ opt ori mai puțină energie decât presupune producerea de spumă de polistiren. 

Datorită tehnologiei unice, produsele BioMass vor reprezenta o soluţie durabilă, caracterizează printr-un finisaj unic catifelat și o formă 3D care va maximiza absorbția sunetului şi va creşte confortul termic, revoluţionând astfel sectorul construcţiilor. Produsele sunt fabricate manual, fără procese artificiale, materialul rămânând complet natural și potrivindu-se mai multor aplicaţii. Materialul realizat de BioMass reprezintă atât o soulţie unică pentru designul interior, cât și o soluţie de izolaţie alternativă celei calsice existente. Poate, de asemenea, să fie folosit cu succes pentru ambalarea diferitelor produse.

Povestea din spatele ideii

BioMass este o companie de biotehnologie care creează materiale naturale sigure, durabile, de înaltă performanță, transformând deșeurile în produse cu design unic. Ideea proiectului se bazează pe abundența de deșeuri urbane (zaţ de cafea) şi agricole, în dorinţa de a oferii comunităţii o soluţie prin care aceste materiale să fie valorificate într-un mod unic. Suntem pasionați de salvarea deșeurilor din gropile de gunoi și de schimbarea percepțiilor asupra duratei de utilizare a acestor resurse. Cu ciuperci, acestea pot fi descompuse și reconstruite în noi forme în timp ce captează C02 în loc să-l emită. De asemenea, contribuie pozitiv la sănătatea solului odată ce este eliminat prin compostarea obișnuită de acasă.

 

Despre obstacole și oportunități

Momentan, dorim să schimbăm concepţia publicului căruia ne adresăm, vrem să îi îndrumăm spre conștientizarea procesului nostru, şi, în mod implicit, către tranziţia dinspre materialele clasice, dăunătoare mediului, spre materiale naturale și prietenoase cu natura. Încercăm să facem această tranziție la fel de normală şi de naturală precum procesul nostru.

La capitolul oportunități, e de menționat faptul că BioMass furnizează în prezent primele articole comerciale bazate pe tehnologia miceliului din România potrivite pentru design interior, fiind inspirate de potenţialul estetic al materialelor. Ambalajele și izolațiile pe bază de ciuperci au nevoie de doar 12% din energia necesară pentru fabricarea plasticului, în timp ce emit cu 90% mai puțin CO2. Dorim să realizăm o tranziție pozitivă către o economie mai circulară a deșeurilor, oferind alternative practice pentru înlocuirea utilizării plasticului în ambalaje și, de asemenea, pentru materialele folosite în izolarea fonică.


Ne concentrăm pe dezvoltatori imobiliari, consultanți imobiliari, arhitecți și alte companii care contribuie la construirea unei case. Clientul final nu este preocupat de soluțiile acustice și de izolare folosite în clădire, ceea ce îl interesează este să-și realizeze viziunea asupra viitoare locuințe pentru familia sa în care să se bucure de beneficiile unei vieți cât mai apropiate de natură. În plus, multe dintre aceste industrii nu comunică cu industriile codependente vecine pentru a oferi clientului o modalitate ușoară de cumpărare a decorațiunilor finale, preferând să ofere clasicul plastic.

 

Din lecțiile învățate până acum

Dacă e să catalogăm ceva drept eşec, ar fi reticenţia unor posibili clineţi cu privire la existența unui asemenea produs. La capitolul sucese, reprezintă  o reală reuşită exsinteţa unui prototip care are în spate propria reţetă, în care sunt integrate multe reziduuri atât de des întâlnite. Tot un real succes reprezintă pentru noi şi încrederea primită din partea juriului și participarea în ClimAccelereator.

 

Cine se află în spatele proiectului PolyMore? Cum v-a ajutat experiența din domeniile în care ați activat în trecut să dezvoltați acest proiect?

Momentan echipa este formată din două persoane, Gabriel Barta, fondator și cercetător, şi Andrada Lacotiti, persoana care se va ocupa de Marketing și impactul companiei în zona rețelelor sociale. Suntem în discuții cu un cercetător experimentat în domeniul ştiinţei şi tehnologiei alimentelor, dar momentan este implicat în alte proiecte şi până la începutul anului viitor nu ne putem baza pe calitățile lui.

Andrada este omul de marketing din spatele proiectului. Are abilități excelente de comunicare și de time management, ceea ce îi permite să jongleze cu mai multe sarcini în același timp. Are, de asemenea, experiența lucrului cu oamenii, ceea ce este esențial într-un proiect ca al nostru și, mai ales, în comunicarea beneficiilor lui către client.

Eu, Gabriel Barta, sunt fondatorul BioMass. Sunt cercetător cu experiență în procesele biotehnologice și în utilizarea deșeurilor alimentare, absolvent de Master în Managementul Calității Alimentelor. Una din principalele mele responsabilități este cercetarea și dezvoltarea culturilor noastre în produse de micomateriale. Lucrez îndeaproape cu clienții pentru a dezvolta soluții rafinate de miceliu pentru produsele lor și, pe lângă asta, mai ofer expertiză în crearea de activități sociale și de mediu, urmându-mi în egală măsură pasiunea de a-i ajuta pe cei interesați de implicarea în cultivarea fungilor.

Experiența pe care am acumulat-o în trecut a cântărit foarte mult în decizia de a-mi lua inima în dinţii și să pun bazele acestui concept. Pasiunea mea pentru cercetare şi dorinţa continuă de a evolua au dus, într-un final, la împlinirea acestui vis.

Despre experiența Black Sea ClimAccelerator în câteva cuvinte

Pentru noi, faptul că am fost acceptaţi în familia ClimAccelerator reprezintă un implus de încredere imens, o certitudine că ideea şi conceptul nostru este pe drumul potrivit. Faptul că avem posibilitatea să fim îndrumaţi şi sfătuiţi de o echipă de profesionişti reprezintă garanția unei creşterii sănătoase pentru noi. Fiecare părticică şi atelier din program are rostul său și consider că toate vor contribui la fundaţia pe care se va întemeia o creştere sănătoasă, dar un loc aparte consider că îl are şansa de a colabora cu un mentor.

 

Cum arată viitorul pentru BioMass

Proiectul a intrat în linie dreaptă, iar la finalul lunii octombrie vom începe producţia la o scară mai mare a panourilor acustice, urmând ca apoi să integrăm în procesul de producţie şi alte categorii de produse, exemplu: lămpi de interior, diferite cutii, parchet, tapet și tapiţerie. Dorim să avem o creştere naturală, la fel ca procesul de producţie, să parcurgem firesc fiecare pas şi astfel să oferim alternative multor direcţii uzuale.

În prezent, pregătim terenul pentru construirea unui laborator cu sală de producție, astfel ca până la finalul acestui an să lansăm oficial un prim produs, panoul acustic, urmând ca apoi, odată la 2-3 luni să mai lansăm cel puţin un produs într-o direcţie nouă. Mai mult, acum lucrăm la o identitate nouă, dorim să ne rebranduim, să creăm un brand, un logo şi o siglă nouă. Apoi dorim să lansăm domeniile pentru promovarea marketing.

 

Startup participant în cohorta 2021 a programului Black Sea ClimAccelerator, organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerul principal Raiffeisen Bank România, The Climate Vertical și partenerul principal Volta, precum și Innovation Starter în Bulgaria.
Despre organizatori
EIT Climate KIC
EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.
Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.

The Climate Vertical
The Climate Vertical este o inițiativă din România care își propune să rezolve provocările climatice critice prin activarea și implicarea comunității pentru a sprijini startup-urile să construiască soluții durabile. Credem că fiecare provocare climatică creează spațiul pentru o oportunitate de afaceri foarte bună. Construim TCV pe baza experienței noastre de peste 4 ani de lucru cu startup-uri și livrăm programe concepute pentru a(A) aduce oamenii împreună pentru a se sprijini reciproc, (B) inspira să înceapă, (C) educa pentru a construi soluții de care oamenii au nevoie cu adevărat, (D) accelera creșterea echipelor dispuse să își scaleze soluțiile la nivel global. Valorile The Climate Vertical sunt firul roșu din cadrul programelor: Concentreaza-te asupra impactului și generează schimbarea, Țintește sus și începe acum, Inovează pentru un viitor durabil, Respectă natura și cele din jurul tău.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.