Alexandra Nistor, OMV Petrom - Romania ClimAccelerator

Atlas of Sports la Romania ClimAccelerator: Activități sportive montane și protejarea mediului

Atlas of Sports este un concept, o viziune despre o lume în care sporturile montane sunt apreciate cu adevărat, sunt făcute sigure și accesibile tuturor. Misiunea noastră este despre a ajuta oamenii sa își descopere pasiunile montane, să le urmeze și să le folosească pentru a deveni variante mai bune ale sinelui, mai aproape de natură. Atlas of Sports este viitorul sporturilor montane, este modul prin care vrem să dăm la o parte această ceață din jurul munților.

În 2008 a luat naștere New York Crew, o organizație ai cărei membri își urmează pasiunea pentru sporturile de aventură și care ajută publicul larg să înțeleagă frumusețea acestor activități și să le practice într-o manieră sigură. De atunci și până în prezent am organizat peste 150 de evenimente în peste 6 țări și am colaborat cu repere deosebite ale industriei sportului. Cu peste 14 discipline promovate, mai mult de 20.000 de participanți, am fost acolo pentru ca oamenii să își descopere pasiunile prin sport. Întotdeauna am considerat aducerea muntelui mai aproape de oameni este o prioritate pentru noi. Așadar, a luat naștere Atlas of Sports.

Povestea din spatele ideii

Atlas of Sports este practic un atlas virtual de pregătire a aventurii și un ”Waze” super-avansat al munților, unde poți raporta probleme legate de locul în care te simți cel mai aproape de natură: probleme de infrastructură, de mediu, probleme cu animale sau cu diferite evenimente întâlnite pe munte. E conceptul din care poți înțelege cel mai bine ce se petrece pe munte. 

Ori de câte ori organizez o excursie la munte cu familia și prietenii, pare un coșmar logistic. De la echipament la rute și, după aceea, la recuperarea fizică de după călătorie, nu există niciun instrument care să ghideze toate aceste procese. Oamenii nu merg foarte mult pe munte pentru ca nu au informații despre cum să se pregătească, de ce au nevoie, cum sa fie în siguranță pe munte și care sunt posibilitățile când ajung acolo.

În 2014 eram pe Postăvaru și coboram pe bicicletă, alături de un prieten, spre Brașov. Nu sunt și nici atunci nu eram foarte experimentat în mountainbiking, astfel încât a fost nevoie doar de o fracțiune de secundă să îmi blochez roțile, să sar peste ghidonul bicicletei și să mă lovesc. Cu casca făcută bucăți și cu bicicleta destul de avariată am reușit să ajung unde îmi propusesem, dar sunt sigur că nu mi-am estimat cunoștințele suficient de bine pentru acel traseu.

Cred cu tărie că sunt prea puțini oameni care merg pe munte, iar cei care sunt deja prezenți in inima naturii și-ar dori să descopere mai mult, să își hrănească această poftă de aventură. Muntele este deosebit de darnic cu noi, iar comorile pe care le ascunde acesta sunt, în România, atât de ușor de descoperit. Dar îmi dau seama că exista un nor de ceață care înconjoară muntele, pare că se ascunde publicului larg, iar asta cred că provine dintr-o lipsă a educației montane și duce la un interes scăzut față de munte.

Cum contribuie Atlas of Sports la un viitor mai verde

Natura este un spațiu pe care fiecare trebuie să învățăm să-l apreciem și în care să trăim în comuniune. Activitatea umană nu trebuie să afecteze biodiversitatea și habitatele naturale, dimpotrivă, prin acest proiect ne propunem să le susținem prin măsuri eficiente, sisteme digitalizate. Activitățile din cadrul proiectului nostru urmăresc identificarea subiectelor de durabilitate care afectează mediul natural (cum ar fi poluarea, defrișările, deșertificarea, exploatarea la limită a resurselor naturale etc.) și identificarea, prin sisteme digitalizate, a măsurilor de prevenire și atenuare a tuturor acestor aspecte. Totodată, activitățile noastre urmăresc creșterea gradului de implicare și conștientizare din partea celor care vor folosi resursele naturale.

În fond, Atlas of Sports este o soluție integrată, o platformă online care ajută utilizatorii să își planifice și urmărească activitățile sportive montane, punând infrastructura sportivă montană și problemele de mediu apărute în natură în lumina reflectoarelor. Cu ajutorul acestei aplicații, utilizatorii pot raporta în timp real schimbările identificate la elementele de infrastructură și ceea ce observă în jurul lor. Atlas of Sports contribuie la atingerea țintelor SDG 15, 15.1, 15.2, 15.4, 15.5 prin aducerea la suprafață a acțiunilor care sunt în dezacord cu respectarea habitatelor naturale, prin facilitarea unei organizări mai bune și prin evitarea consumului de resurse într-o manieră ineficientă. Obiectivul 15 face referire la viața terestră și implică protejarea, restaurarea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, stoparea și repararea degradării solului și stoparea pierderilor de biodiversitate. Atlas of Sports își asumă să contribuie la îndeplinirea acestui obiectiv.

 

Ce face Atlas of Sports diferit

Echipa Atlas of Sports aduce un concept care va ajunge la publicul larg printr-o platformă și o aplicație mobilă. Un produs digital care oferă actualizări live, care se concentrează pe ceea ce contează cu adevărat pentru oameni, ceva real ce poate fi accesat printr-o aplicație mobila. Oferim detalii despre infrastructura montană, educația montană, siguranță, prevenirea poluării și ne interesează dezvoltarea răspunsului autorităților la criză, creșterea comunității și dezvoltarea furnizorilor de servicii locali. Nu e vorba doar despre înlocuirea a peste 20 de aplicații cu un serviciu integrat, e vorba despre utilizarea unui concept gândit de oameni care merg pe munte pentru alți oameni care merg pe munte. Atlas of Sports este o comunitate a iubitorilor de munte și a celor care vor sa facă parte din ea, care vor să o dezvolte într-o manieră sănătoasă.

 

Obstacole și oportunități

Lipsa de informație centralizată îngreunează procesul dezvoltării conceptului nostru și ține oamenii mai departe de munte pentru mai mult timp. Această breaslă a oamenilor care lucrează pe munte și pentru munte pare mai divizată ca niciodată, iar asta ne întristează profund.

Oriunde te uiți pentru a afla ce se întâmplă pe munte primești numai răspunsuri vagi. Inclusiv ChatGPT sau alte servicii similare se limitează la răspunsuri generaliste. Statul nu știe, administratorii fondurilor forestiere nu cunosc, administratorii parcurilor naționale și naturale își cunosc doar arealul pe care îl au în grijă și nu neapărat într-o formă consolidată și coerentă a informației, iar privații nu comunică între ei. Competitorii din piață au informații limitate la serviciile pe care le oferă.

Peste 31% din suprafața României este reprezentată de munți, țara noastră având peste 7 milioane de hectare de pădure. La nivel internațional, pădurile României sunt apreciate pentru sălbăticia lor, acestea constituind un rezervor de biodiversitate pentru Europa. În același timp, România este una dintre țările cu o istorie montană puternică, anual, mii de oameni străbătând potecile țării în scop de agrement.

Se dezvoltă un context favorabil în care numărul pasionaților de sporturi montane crește de la un an la altul, însă prea puțini actori au reușit să indexeze datele relevante pentru comunitatea montană. În lipsa unor date centralizate sau a unor înregistrări ce pot fi urmărite de la un an la altul, un one-stop-shop care să fie la îndemâna utilizatorilor și cu atât mai mult la îndemâna celor care nu au experiență în a merge pe munte pare soluția ideală.

În același context, România se poate bucura de o îmbunătățire a legislației montane. Împreună cu parteneri europeni din țări cu tradiție montană, avem oportunitatea să propunem legiuitorului standarde paneuropene de calitate și siguranță pentru infrastructura montană și pentru munții României. Astfel, comunitatea montană se poate bucura de un cadru mai potrivit dezvoltării și explorării.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului

Sunt ferm convins că oamenii pot descoperi lumea și natura prin intermediul sportului într-o manieră deosebit de plăcută și distractivă. Iar antreprenoriatul în zona sportivă vine cu satisfacții deosebite. Dar pentru a putea crește cred că este deosebit de important ca viitorii antreprenori să își definească: Viziunea și scopul, impactul pe care îl doresc asupra mediului, metoda de inovație și tehnologia folosită, colaborarea și posibilele parteneriate, responsabilitatea socială. Îi îndemn pe viitorii antreprenori să dea dovadă de persistență și răbdare: construirea unei afaceri sustenabile poate fi un proces îndelungat și complex.

 

Despre echipa din spatele proiectului

Oamenii cu care Atlas of Sports pleacă la drum au un background internațional desăvârșit în Regatul Unit, Țările de Jos, Austria sau Franța. Alături de mine sunt Patricia Nae – conceptualizare și bugetare, Gino Stoica – relația cu practicanții de sporturi montane și cluburile montane, Dragoș Palade – legislație și granturi guvernamentale, Gabriel Carnariu – sustenabilitate și raportare, Miruna Palas – comunicare și relația cu autoritățile publice, Ionuț Nae – planificare logistică și dezvoltare organizațională, Robert Iacob – dezvoltarea relației cu clienții, Horia Ceauș – marketing și activare de brand, Sebastian Voinea – securitate cibernetică, Vlad Porumb – cercetare și dezvoltare pe tehnologii emergente. Membrii echipei noastre își dezvoltă abilitățile în startup-uri, în centre academice, în multinaționale sau în instituții publice și au o pasiune profundă pentru sportul în natură.

 

Ce așteptări au de la experiența Romania ClimAccelerator

Motivul pentru care am ales să intrăm în ClimAccelerator este acela că oamenii muntelui sunt oameni care iubesc natura și înțeleg că este de datoria lor ca acest refugiu să poată fi dat mai departe generațiilor următoare. Credem că Romania ClimAccelerator este un mediu deosebit de învățare si de dezvoltare a cunoștințelor de sustenabilitate, iar Impact Hub o organizație cu un background deosebit de amplu încât să ne poată ajuta să creștem. În momentul de față pregătim dezvoltarea conceptului și crearea unei forme care le va permite utilizatorilor să fie mai mult decât simpli ”beneficiari” ai muntelui. Suntem convinși ca mentorii care ne vor îndruma în cadrul programului ne vor ajuta sa înțelegem mai profund principiile sustenabilității și metodele prin care putem atinge țintele obiectivului 15: viața terestră – Protejarea, restaurarea şi promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, stoparea şi repararea degradării solului și stoparea pierderilor de biodiversitate.

 

Ambiții pentru următorul an

Road map-ul pe care ni l-am propus la nivel de echipă pentru următorul an implică dezvoltarea unei strategii de comunicare permanentă cu membrii comunității montane astfel încât să contribuim activ la închegarea acesteia. Urmărim crearea unei comunități montane apropiate conceptului Atlas of Sports pe rețele sociale uzuale, mecanisme prin care să putem urmări evoluția membrilor comunității și aventurile pe care aceștia le au în natură. Planul următorului an include dezvoltarea unor produse digitale de test pe care să le folosim în contexte ample, cu potențiali beneficiari din categorii diverse. Fie că vorbim despre iubitori ai sporturilor montane, sportivi începători, autorități publice responsabile de infrastructura montană și conservarea mediului, urmărim să validăm funcționalitățile conceptul Atlas of Sports astfel încât să rămână utile beneficiarilor noștri.

Romania ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul are la bază următorii piloni: vizibilitate și inspirație pentru soluții greentech, educație și know-how, oportunități de finanțare și pregătire pentru investiții, scalare, acces la o rețea de inovatori, parteneri și factori de decizie, dar și impact pe termen lung.

25 de soluții în 2 stadii diferite de dezvoltare sunt căutate pentru a face parte din program. Echipele selectate vor participa la workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing și evenimente internaționale – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Programul Romania ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom.
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.