Corina Vasile Raiffeisen Bank
Corina Vasile, Raiffeisen Bank: „Prima ediţie Black Sea ClimAccelerator ne-a arătat că există un potenţial imens în piaţa start-up-urilor green”
Capacitatea de inovare, colaborarea și transformarea obstacolelor în oportunități vor ajuta start up-urile verzi să se dezvolte și să își atingă potențialul într-o țară în care acțiunea climatică apare atât de rar pe agenda publică. Antreprenorii pot ajuta marile companii să găsească și să adopte soluții pentru trecerea la o economie verde, iar acestea din urmă îi pot ajuta pe antreprenori cu know-how, investiții și parteneriate de durată. Corina Vasile este optimistă în ceea ce privește viitorul start-up-urilor verzi din România: creativitate și putere de inovare există din plin, iar apetitul antreprenorilor de a se dezvolta în această direcție devine din ce în ce mai evident.
Care este rolul antreprenorilor în tranziția accelerată la economia verde?
Când spun „antreprenor”, primele lucruri care îmi vin în minte sunt: o doză crescută de inovație și de creativitate și o putere mare de asumare a riscului și de adaptare la neprevăzut.

Rolul antreprenorilor este să folosească aceste elemente pentru găsirea soluțiilor care să accelereze tranziția către economia verde – atât pentru ei înșiși, cât și pentru marile companii pe care le pot ajuta, mai ales dacă vorbim de lanțurile de producție și de aprovizionare.

Antreprenorii pot observa mai rapid că, deși trecerea la un model de business durabil nu este o transformare ușoară, este totuși un parcurs necesar atât în menținerea, cât și în creșterea pe piață. Iar acest lucru vine, desigur, din obișnuința lor de a vedea moduri alternative prin care să transforme problemele în oportunități, dar și din principala motivație pe care o aduc în discuție atunci când sunt întrebați ce i-a convins să pornească în lumea antreprenoriatului: dorința de a rezolva o problemă pe care au văzut-o în societate.

Care sunt macro-oportunitățile de care startupurile ar trebui să țină cont când lansează un business care să răspundă schimbărilor climatice?

Sunt două direcții pe care le-aș menționa.

Prima este, să o numim așa, auto-oportunitate – trebuie să se gândească la modul în care ei sunt direct afectați și ce pot face în acest sens. Antreprenorii își desfășoară activitatea într-un mediu destul de schimbător, mulți dintre ei se confruntă mai des decât pot estima cu noi provocări – iar aceste provocări sunt foarte conectate și la schimbările climatice. Așa că una dintre oportunități este legată de imprevizibilitatea adusă de schimbările climatice – un business construit pe principiile sustenabilității este mai rezilient în fața unei crize.

Cea de-a doua este o oportunitate în lanț – trebuie să se gândească la modul în care influențează alte business-uri în alegerile lor pentru că mediul în care activează e comun. Antreprenorii care conduc astfel de business-uri înțeleg că și-au asumat un dublu rol: să se uite atât la propriul impact asupra mediului, cât și la impactul altor companii, pe care le ajută în tranziția la modele durabile de consum și producție. Un exemplu în acest sens este relația dintre start up-uri care oferă marilor companii soluții de recuperare si reutilizare a unor produse secundare sau deșeuri și reintroducerea în circuitul economic/de producție.

 

Cum influențează contextul extern apetitul românilor pentru antreprenoriat?

Vrem să ne pregătim să răspundem mai bine nevoilor care apar pe piață, așa că este o întrebare la care și noi căutăm răspunsul alături de clienții noștri din zona de IMM sau alături de antreprenorii cu care am interacționat în ultimii 5-6 ani în programele noastre (programul factory by Raiffeisen Bank sau Elevator Lab) sau în programele partenerilor noștri de pe piața locală, cum este și ClimAccelerator.

Mă întorc puțin la ideea menționată mai devreme: antreprenorii sunt motivați să pornească în lumea antreprenoriatului pentru a rezolva o problemă pe care o văd în societate.

Contextul actual – noile tehnologii, schimbările sociale, pandemia COVID-19 și războiul din Ucraina – a mutat atenția pe găsirea de soluții locale la probleme. De asemenea, se observă creșterea interacţiunii între familie şi business: sunt integrate generaţiile noi în business sau se face predarea direct către generaţiile mai tinere.

Pentru cei interesati de mai multe informatii, am dezvoltat subiectul cu privire la investițiile noastre în antreprenoriatul românesc și programele dedicate antreprenorilor în raportul nostru de sustenabilitate.

 

În 2022 consolidăm parteneriatul ClimAccelerator – Raiffeisen Bank, care consideri că sunt punctele forte ale programului?

ClimAccelerator este cunoscut ca punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali, un punct care oferă un ecosistem complet de creștere.

Pe de o parte, sunt instrumentele şi resursele la care participanții au acces la pentru a-şi duce misiunea la următorul nivelatât finanțare, câtla mentorat, consultanță de specialitate, și pregătire pentru atragerea de investiții, astfel încât antreprenorii să fie pregătiți să dezvolte soluțiile propuse și dincolo de finanțările primite, mai ales în contextul în care lupta împotriva schimbărilor climatice este una cu bătaie lungă.

Pe de altă parte, sunt elementele aduse de parteneri, mentori, juraţi și investitori de care orice soluție eco-inovatoare are nevoie pentru a se dezvolta: inovaţia, creativitatea şi tehnologia.

Iar închiderea cercului stă în șansa oferită în program tuturor participanților, indiferent de stadiul în care se află soluția propusă de ei. Prima ediţie Black Sea ClimAccelerator ne-a arătat că există un potenţial imens în piaţa start-up-urilor green, implicit, o nevoie foarte mare de susținere, indiferent că vorbim de Early Stage (startup-urile sunt la nivel de idee), MVP (startup-urile au un prototip validat cu clienți) sau de Growth (startup-urile au deja soluții scalabile).

 

Ce tipuri de soluții ți-ar plăcea să vezi înscrise în ediția din acest an a acceleratorului?

Vin dintr-o echipă în care ne ghidăm activitatea de zi cu zi astfel încât să oferim servicii și produse bancare cu impact pozitiv atât pentru clienți și angajați, cât și pentru parteneri și mediul înconjurător. În mod firesc, voi spune că soluțiile pe care aș vrea să le văd înscrise în ediția de anul acesta ar trebui să ia în calcul un ecosistem extins care să fie impactat pozitiv – inițiatorii să aibă o viziune de ansamblu și să îi ia în calcul pe toți stakeholderii pe care îi au în cercurile de interacțiune. Aici am în minte, de exemplu, proiectele pentru dezvoltarea economiei circulare sau cele pentru reducerea emisiilor din industrie.

Un alt punct pe care l-aș mai menționa, derivat tot din modul nostru de lucru, ar fi parteneriatele. Raiffeisen Bank este un partener bancar care înțelege că drumul către sustenabilitate se parcurge împreună. În soluțiile propuse mi-ar plăcea să văd deschiderea către punerea în comun a unor resurse pentru creșterea impactului, orientarea spre modularitate, astfel încât adoptarea parțială să fie posibilă în funcție de nevoie, sau chiar la dezvoltarea unor zone de tip open source, care să permită crearea unui spațiu de test, creștere și îmbunătățitre. Aici mă gândesc, de exemplu, la soluții de eco-inovare prin mobilitate urbană curată și la soluții verzi și sustenabile pentru orașe și clădiri. Dacă ne gândim la conceptul de localități înfrățite, care presupune cooperarea într-o gamă variată de domenii, ne putem da seama mai ușor cum acest tip de soluții ar funcționa mai bine dacă ar avea la bază o zonă de parteneriere.

Noi rămânem implicați, activi și conectați în tranziția către o economie verde, pentru că este în firea noastră să avem încredere că putem transforma aceste provocări în oportunități, așa că sfatul nostru pentru cei care vor să înscrie o soluție este ca în momentele în care se simt blocați să găsească oportunitatea din spatele provocării și să construiască pe baza ei. Este punctul comun pe care vrem să îl vedem în propunerile înscrise: valorificarea impasului într-o oportunitate de creștere.

Ai și tu o idee inovatoare care poate reduce sau capta emisiile de gaze cu efect de seră? Fie că e vorba de proiecte de agricultură inteligentă și sustenabilă, modalități de transformare a sistemelor și lanțurilor logistice alimentare, tehnologii, procese, modalități și soluții ce încurajează consumul responsabil, tehnologii verzi și servicii care ecologizează activitățile economice sau de proiecte pentru dezvoltarea de materiale sustenabile – te așteptăm alături de noi în cadrul celui mai complex accelerator de startupuri „verzi” din România și Bulgaria!

 

Black Sea ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generații de antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul oferă sprijin pentru accelerarea soluțiilor din 3 stadii diferite de dezvoltare, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori și investitori și o finanțare totală de 300.000 de euro – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Accelerăm cele mai ambițioase startupuri verzi

Înscrierile pentru categoriile MVP și Growth sunt deschise în perioada 26 iulie – 26 septembrie

Programul Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom, precum și Innovation Starter în Bulgaria. 
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.