AgriKultura Black Sea ClimAccelerator 2021

AgriKultura și experiența la Black Sea ClimAccelerator: o echipă tânără, formată din 2 studenți și un inginer își propune să schimbe felul în care se practică agricultura în România

Se știu de mult timp și îi unește pasiunea pentru tehnologie și un interes comun pentru proiectare, prototipare, mecanică și electronică. Acum își doresc să pună la bătaie tot ceea ce știu pentru a construi cea mai mare platformă care să deservească fermierii români și să transforme felul în care se practică agricultura pe plan local.

AgriKultura este o platformă online care îi ajută pe fermieri să interacționeze mai ușor cu procesele agricole pentru a putea reduce costurile și crește productivitatea recoltei.

Această idee a apărut în urma sesiunii de Q&A a juriului unui hackathon de acum 2 ani. Conceptul presupune o platformă asemănătoare celor de social media, în care utilizatorii se pot înscrie pentru a posta anunțuri de vânzare/cumpărare, pentru a urmări rapoartele aferente flotelor de vehicule și utilaje, senzorilor din teren, stațiilor meteo și așa mai departe și, nu în ultimul rând, pentru a putea superviza terenurile folosind imagini din satelit.

Obstacole și oportunități
Cel mai des întâlnit obstacol este lipsa de încredere a fermierilor. Există, bineînțeles, și oportunități – oportunități de creștere către cea mai mare platforma agricolă națională, atât din punct de vedere al sănătății și randamentului culturilor, cât și pentru alte ramuri conexe precum apicultura, care ar putea beneficia de mai multe informații legate de cantitatea de pesticide folosită pe diverse culturi învecinate, spre exemplu.

 

Orice succes e un motiv de bucurie, iar orice eșec e o lecție
Gala de premiere a competiției Smart Design Challange organizată de Orange în 2018 va rămâne una dintre cele mai importante și frumoase amintiri. Specialiștii prezenți ne-au încurajat să continuăm dezvoltarea ideilor și ne-au asigurat că tehnologiile IoT reprezintă o componentă care nu poate lipsi din procesul de implementare al conceptului Industry4.0.

Cel mai nefericit eveniment a fost decizia de a înceta colaborarea cu o echipă de tineri din alt oraș. În acel moment exista oportunitatea dezvoltării unei rețele IoT de capacitate ridicată, dar proiectul nu a fost dus la bun sfârșit din cauza viziunilor diferite ale membrilor echipei. Astfel am realizat importanța pregătirii tehnice a fiecărui membru al unei echipe.

 

Cine se află în spatele proiectului AgriKultura? Cum v-a ajutat experiența din domeniile în care ați activat în trecut să dezvoltați acest proiect?

Echipa noastră este formată din 2 studenți si un inginer. Vlad este inginer electronist și se ocupă de web development și web design, Cristi studiază Inginerie Mecanică în cadrul Universității Politehnice București, iar eu, Iulian, sunt student la Inginerie Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Maritime Constanța.

Vlad a absolvit studiile în cadrul Universității Maritime Constanța și acum este student la master. Se ocupă de proiectarea și dezvoltarea platformei web și de modul în care aceasta comunică cu serverul aplicației.
Cristi este pasionat de electronică și mecanică. Prima dată ne-am cunoscut la Cercul de Electronică pentru Elevi al Palatului Copiilor Constanța, în urmă cu 7 ani. Studiază în prezent Inginerie Mecanică și ajută elevii să construiască roboți pentru competiții în timpul liber. În cadrul platformei, proiectează și prototipează tot ce ține de proprietățile mecanice ale terminalelor: carcase, sisteme izolante etc.

Și eu, la rândul meu, sunt pasionat de electronică și prototipare. Proiectez și programez terminalele astfel încât acestea să comunice cu serverul. Am început să studiez electronica în urmă cu 10 ani și am construit diverse prototipuri de roboti tereștri, subacvatici si aeriali. În ultimii ani mi-am îndreptat atenția către sistemele electronice folosite pentru automatizări și modurile în care acestea pot comunica.

Experiența cumulată ne-a ajutat să dezvoltăm componentele fizice si software (codul) necesare implementării proiectului. În acest moment, dispunem de 5 locații diferite in care am instalat senzori pentru monitorizarea condițiilor meteo si a fiabilității componentelor utilizate. Datele vor putea fi vizionate gratuit pe site-ul web: agrokultura.ro începând cu data de 1 decembrie.

 

Despre experiența Black Sea ClimAccelerator în câteva cuvinte
Experiența ClimAccelerator reprezintă pentru noi acel curs care nu se ține în cadrul universității –  despre cum să livrezi o idee către cei care au nevoie. Pentru noi, cea mai importantă parte a programului o reprezintă sesiunile de mentorat.

 

Cum arată viitorul pentru AgriKultura

Ne dorim ca acest proiect să capete vizibilitate națională și să reziste în timp, demonstrând cât de mult poate ușura viața și munca utilizatorilor.
Startup participant în cohorta 2021 a programului Black Sea ClimAccelerator, organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerul principal Raiffeisen Bank România, The Climate Vertical și partenerul principal Volta, precum și Innovation Starter în Bulgaria.
Despre organizatori
EIT Climate KIC
EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.
Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest dezvoltă în permanență noi programe de accelerare și incubare pentru a susține ecosistemul antreprenorial din România. Începând cu 2021, reprezentăm oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub. Suntem punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.

The Climate Vertical
The Climate Vertical este o inițiativă din România care își propune să rezolve provocările climatice critice prin activarea și implicarea comunității pentru a sprijini startup-urile să construiască soluții durabile. Credem că fiecare provocare climatică creează spațiul pentru o oportunitate de afaceri foarte bună. Construim TCV pe baza experienței noastre de peste 4 ani de lucru cu startup-uri și livrăm programe concepute pentru a(A) aduce oamenii împreună pentru a se sprijini reciproc, (B) inspira să înceapă, (C) educa pentru a construi soluții de care oamenii au nevoie cu adevărat, (D) accelera creșterea echipelor dispuse să își scaleze soluțiile la nivel global. Valorile The Climate Vertical sunt firul roșu din cadrul programelor: Concentreaza-te asupra impactului și generează schimbarea, Țintește sus și începe acum, Inovează pentru un viitor durabil, Respectă natura și cele din jurul tău.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.