Corina Vasile Raiffeisen Bank

Tehnologie, sustenabilitate și diversificare. 6 tendințe actuale în coworking

Spațiile de coworking răspund tot mai bine noului mod în care muncim în realitatea post-pandemică. Programul de lucru flexibil, munca hibridă, săptămâna de lucru de 4 zile, adoptată progresiv și de unele companii din România, apariția nomazilor digitali, care lucrează online de oriunde din lume, sunt câteva dintre trendurile care aduc tot mai mulți oameni către hub-urile de coworking.

Clienții pot găsi în spațiile de coworking liniștea și facilitățile care susțin concentrarea,  departe de întreruperile și taskurile casnice pe care le-ar avea dacă ar alege să lucreze de acasă, păstrându-și totuși flexibilitatea. În plus, munca în regim hibrid determină multe companii să-și reevalueze contractele de închiriere și să se uite spre hub-uri de coworking și soluții flexibile pentru birouri, în locul sediilor tradiționale. Acest context aduce schimbări și pentru spațiile de coworking în sine. Am făcut mai jos o listă cu șase tendințe care influențează piața de coworking la nivel internațional în 2023.

Tehnologizarea

Tehnologia e din ce în ce mai importantă pentru clienții de coworking, care se așteaptă să găsească în astfel de spații toate echipamentele la care nu au acces zi de zi pentru că ori lucrează ori de acasă, ori sunt nomazi digitali. Cea mai importantă e conexiunea stabilă la internet de mare viteză. Dacă echipamentele de bază sunt practic obligatorii (printer/scanner, videoproiectoare, echipament de video-conferință), clienții au acum și alte nevoi tehnologice mai avansate:

  • Sisteme de acces 24/7 în clădire (cu cartele, coduri PIN sau chiar scanarea amprentei)
  • Software de rezervare automată a locurilor și a sălilor de întâlnire (eventual o aplicație mobilă care să le permită membrilor, pe lângă rezervarea sălilor, să-și verifice abonamentul, să primească și să plătească facturi, chiar să comunice unii cu alții, să împărtășească idei, să colaboreze pe proiecte)
  • Alte gadgeturi moderne, precum televizoare, tablete, sisteme de sunet și chiar studiouri de podcasting
  • Sisteme de monitorizare a calității aerului

În ce privește recenta răspândire a inteligenței artificiale, spațiile de coworking ar putea folosi uneltele AI pentru o serie de optimizări, de la chatbots care simplifică procesele de vânzări sau customer support și sisteme de acces ce folosesc recunoașterea facială până la optimizarea utilizării spațiului și economia de energie electrică prin senzori care detectează gradul de ocupare și reglează luminile sau aerul condiționat în funcție de acesta. Cel mai mare impact al tehnologiilor AI ar putea fi însă că le-ar permite managerilor de spații de coworking să se concentreze pe aspectul cel mai important al muncii lor: crearea de relații și promovarea comunității.

Sustenabilitatea. Spații prietenoase cu mediul

O altă tendință spre care își pune accentul pe piața de coworking este creșterea interesului pentru sustenabilitate și crearea de spații mai „verzi”. La nivel internațional, operatorii de coworking se concentrează pe găsirea de spații unde economia de energie e posibilă datorită ferestrelor mari care permit accesul luminii naturale sau care au panouri solare integrate. Atunci când asta nu e posibil, există alte scenarii care încurajează un mod de lucru mai prietenos cu mediul: adăugarea de plante în birouri ori amenajarea de spații verzi sau terase pe acoperișuri, inițiative de reciclare, folosirea mobilei la mâna a doua sau din materiale reciclate, descurajarea folosirii plasticului, a materialelor non-reciclabile și a tipăriturilor nenecesare, încurajarea modurilor sustenabile de călătorie (de exemplu, prin parcări de biciclete sau amenajarea de dușuri), crearea de oportunități pentru membri de a se implica în inițiative de mediu.

 

Design inovator care susține productivitatea

Spațiile de coworking sunt locul unde se manifestă cele mai noi tendințe în materie de design și arhitectură de birou. Amestecul de spații deschise, încăperi pentru ședințe și cabine pentru call-uri sau întâlniri 1 la 1, la care se adaugă materialele care atenuează sunetul și ușile care se pot închide, încurajează productivitatea oferindu-le membrilor atât ocazia să lucreze neîntrerupți cât și să împărtășească idei și să creeze noi relații de business.

Designul deschis, fără separatoarea sau pereți care să blocheze perspectiva, le dă clienților senzația de libertate de care unii dintre ei au nevoie pentru a-și îmbunătăți concentrarea și productivitatea. Membrii trebuie însă să aleagă între zonele cu birouri individuale (dacă vor să lucreze singuri și în liniște), cele dedicate discuțiilor de grup și celulele în care doi oameni pot sta față în față în discuții private. Posibilitatea de a se instala oriunde vor în zonele care li se potrivesc le permite să se simtă confortabil și să se concentreze pe munca pe care o au de făcut.

 

Comunitate și incluziune

Hub-urile de coworking își reiau treptat rolul de liant social pe care-l aveau înainte de pandemie, o importanță deosebită având-o evenimentele – de socializare sau de networking profesional – care să încurajeze construirea de comunități.

Un accent din ce în ce mai mare cade pe promovarea incluziunii prin modificarea spațiilor pentru a putea găzdui persoane cu dizabilități fizice, crearea unui mediu potrivit pentru membrii neurodivergenți și promovarea în general a unei atmosfere primitoare pentru toți oamenii, indiferent de background social, etnie, credință sau orientare sexuală.

 

Diversificare vs. specializare

Experții estimează că în 2023 populația din spațiile de coworking se va diversifica, de la freelanceri și antreprenori la corporatiști care nu mai vor să revină la birou și de la mici echipe din IT la organizații nonprofit (ONG-uri sociale, școli și universități). Pe de altă parte, se vor înmulți hub-urile de coworking specializate, de nișă, spre exemplu cele pentru zona tech, pentru organizațiile sau echipele conduse de femei, pentru industria de wellness sau de beauty/hair sau cele pentru artiști și alți profesioniști din domeniul creativ.

 

Spații de coworking ca destinații turistice

Industria de coworking începe să se intersecteze cu cea de ospitalitate și de turism. Un raport recent arată că holurile hotelurilor găzduiesc din ce în ce mai des persoane care vor să lucreze, iar unele restaurante și cafenele încep de asemenea să ofere facilități de coworking în timpul zilei, când nu au mulți clienți. Unele țări au introdus campanii de turism care să-i atragă pe nomazii digitali, acele persoane care lucrează la distanță și aleg să o facă din diverse locuri, îmbinând astfel turismul cu munca.

Multe spații de coworking vor deveni astfel destinații pentru lucrătorii digitali care caută un mod alternativ de a trăi și de a munci și vor fi incluse în infrastructura turistică. Pe viitor, ele ar putea primi chiar și ratinguri cu steluțe, la fel ca spațiile de cazare și restaurantele.

 

Vino să lucrezi de la Hub!

Îți dorești să lucrezi dintr-un spațiu modern și adaptat nevoilor tale, care încurajează productivitatea, să-ți crești relațiile de business, să faci parte dintr-o comunitate de profesioniști activă și să participi la evenimente de învățare, inspirație și conectare? Descoperă abonamentele noastre de coworking, bucură-te de flexibilitate și mai mult decât un spațiu dedicat muncii individuale într-o locație centrală și ușor accesibilă!

Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.