Unește Comunități prin programul

BEYOND Divides

BEYOND Divides la București – Urlați

Generează idei și soluții care pot rezolva probleme comune

Impact Hub și Robert Bosch Stiftung lansează programul BEYOND Divides, prin care spijină crearea de soluții pentru comunități din mediul rural și cel urban. Desfășurat în 4 orașe: Istanbul, Ruhr, Madrid și București, programul a fost gândit ca un proces inovator de co-creație, realizat în scopul de a conecta actori din ambele medii și de a crea conexiuni puternice, bazate pe dialog și încredere.

În România, programul BEYOND Divides este coordonat de Impact Hub București, în parteneriat cu Asociația ROI din Urlați și, pe parcursul unui an, va oferi resursele necesare celor 2 grupuri din mediul rural și cel urban, de a genera idei și soluții care pot rezolva probleme comune cu care se confruntă.

De ce București și Urlați?

Bucureștiul, cu cei 1,9 milioane de locuitori, este cel de-a zecelea oraș ca mărime din Europa, însă în ciuda dezvoltării sale din ce în ce mai accentuate, observăm o lipsă tot mai acută a spiritului civic. În același timp, zone rurale precum Urlați sunt martori ai unei depopulări constante, tinerii alegând să plece din satul natal pentru a-și continua studiile sau pentru că nu pot beneficia de avantaje culturale sau de altă natură.

Punând la un loc oameni care își doresc să facă o schimbare și să se implice, vom găsi o cauză comună care ne unește dincolo de barierele culturale, geografice sau de orice fel de diviziuni.

Cui îi este destinat programul?

 

BEYOND Divides în România este dedicat celor care pot crea o schimbare în bine, care au idei și soluții pentru a îmbunătăți relația dintre urban și rural prin metode care aduc avantaje ambelor zone.

Aplică dacă:

  • Vrei să înveți, să crești și să creezi o schimbare în comunitatea ta
  • Faci parte dintr-o organizație (publică sau privată) și te poți implica în modelarea realității actuale
  • Ești un lider implicat și activ în comunitatea locală din București și/sau Urlați
  • Ești un antreprenor social care poate împărtăși din experiența sa sau ai o idee de impact

Etapele programului

Începem pe 2 iunie 2019 și trecem prin 3 etape, de-a lungul a 10 luni și a 12 întâlniri.

Înțelegerea contextului actual

În această primă etapă, participanții vor avea ocazia sa se conecteze, să cerceteze și să analizeze cele mai importante probleme din București și Urlați și să construiască o viziune comună.

Generarea de idei de impact

Cea de-a doua etapă implică sesiuni, zile de explorare de soluții și lucru pe teren pentru a putea crea idei implementabile.

Z

Testarea soluțiilor

Ultima etapă permite participanților să testeze și să piloteze la o scală mică pentru a explora răspunsul comunităților implicate la măsurile propuse. Ideile care își dovedesc potențialul vor putea fi sprijinite pentru a trece la următorul nivel.

Z

2 iunie 2019 - Workshop 1+2 + Field trip Urlați

Z

7 iunie 2019 - Workshop 3 București - Urlați

Z

12 iulie 2019 - Workshop 4 București

Z

24 august 2019 - Hack Day București

Z

29 august 2019 - Workshop 1 București - Urlați

Z

7 septemprie 2019 - Workshop 2+3 Urlați

Z

11 octombrie 2019 - Workshop 4 București

Z

17 noiembrie 2019 - Prototipare Workshop 1+2 - Urlați

Z

14 decembrie 2019 - Hack Day - București

Z

18 ianuarie 2020 - Prototipare Workshop 3

Z

29 februarie 2020 - Prototipare Workshop 4

Desfășurarea programului

Pe parcursul a 18 întâlniri, de-a lungul a celor 3 etape (înțelegerea contextului, ideație și prototipare), 65 de persoane s-au înscris în proiect atât din București, cât și din Urlați, dar și din zone adiacente, dornice să preia modelul pentru comunitățile lor.

Grupul țintă a identificat nevoi și oportunități legate de cele 4 mari teme care au rezultat în urma discuțiilor: educația, mediul, cultura și turismul.

În urma procesului de ideație, 258 de idei și soluții au fost propuse de către participanți, din care 80 au fost considerate fezabile și de impact, 10 au intrat in etapa de prototipare, iar 4 dintre ele au fost implementate cu minim un eveniment.

Fiecare etapă din proiect s-a încheiat cu un eveniment public la care au participat în total 11 specialiști invitați din organizații precum: WWF România, Teach for Romania, Asociația Moara de hârtie, Fundația Comunitară București, Decât o Revista (DOR), Școala Ferdinand I și Institutul de Cercetare în Permacultură din România.

Despre cele 4 inițiative implementate

CSA – Community supported agriculture este o inițiativă care își propune să aducă împreună producătorii de legume și fructe din mediul rural și consumatorii urbani, care să susțină producția locală și să asigure recoltele pentru a minimiza riscurile determinate de factorul climatic. Inițiativa a fost implementată alături de o echipă mixtă alcătuită din participanți din ambele comunități și a debutat cu un atelier în Urlați.

Biblioteca vie a fost gândit ca un program de mentorat pentru liceenii cu vârste între 15-18 ani, având o structură de 3 ateliere dezvoltate pe metodologia de teatru forum. Tema atelierelor se axează pe combaterea comportamentelor de tip bullying, comportamente ce sunt din ce în ce mai prezente în școli și licee și care răspândesc diviziunea socială între elevi din medii diferite.

Cycling hub presupune amenajarea de trasee cicloturistice în zona dealurilor din Urlați cu scopul de a susține turismul din zonă și a oferi oportunități de petrecere a timpului liber în apropierea orașului. Proiectul a continuat și în timpul pandemiei și au fost amenajate 2 trasee – unul de familie și unul cu acces pentru cicliști.

All rustic este un concept de evenimente cu tema rustică, având ca obiectiv evidențierea tradițiilor și viața simplă din mediul rural. În cadrul inițiativei s-au derulat 2 ateliere, iar în perioada pandemiei și-a schimbat denumirea în Rustic Décor, un business care produce acum mici obiecte de mobilier și decorațiuni din lemn.

Despre Robert Bosch Stiftung

Robert Bosch Stiftung este una din cele mai mari fundații germane asociate unei companii private și a gestionat activitățile filantroprice ale fondatorului, Robert Bosch, timp de peste 50 de ani. Fundația are mai multe direcții pentru a sprijini și a implementa programele de suport. Pentru a-și atinge obiectivele, promovează proiecte externe, dar organizează și propriile proiecte.

Anual, 200 de angajați gestionează aproximativ 800 proiecte interne și externe (de ex., Robert-Bosch-Krankenhaus (Spitalul Robert Bosch) șli Institut für Geschichte der Medizin der Robert Bosch Stiftung (Institutul pentru istoria medicinei)). Sediul Robert Bosch Stiftung este în Stuttgart și are un birou în Berlin.

Despre parteneriat

BEYOND Divides este construit pe baza experienței comune dobândite în urma programului BEYOND (un)employment. Acest parteneriat include atât aptitudinile și conexiunile Impact Hub-urilor locale, sprijinul Impact Hub Global, cât și cunoștințele Robert Bosch Stiftung în domeniul coeziunii sociale și înțelegerii internaționale. Suntem convinși că acest efort colaborativ va crea o schimbare de durată în țările participante și nu numai.

Hai să ne cunoaștem

Contactează-ne

contact@impacthub.ro

Locațiile Impact Hub Bucharest

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.