unește comunități
Anul acesta, Impact Hub și Robert Bosch Stiftung și-au unit forțele pentru a sprijni crearea de soluții care aduc împreună două comunități divizate, mediul urban și rural. A apărut astfel programul Beyond Divides, lansat pe 23 aprilie, în 4 orașe, de către 4 hub-uri din rețea: Ruhr, Madrid, Istanbul și București. Gândit ca un proces inovator de co-creație, în România programul coordonat de Impact Hub Bucharest a avut ca partener Asociația ROI alături de care am căutat cele mai bune răspunsuri la provocările comunităților urbane și rurale din cele 2 zone, București și Urlați.

BEYOND Divides
București – Urlați
Programul Beyond Divides în România este dedicat celor care pot crea o schimbare în bine, care se pot implica voluntar pentru a îmbunătăți relația dintre urban și rural, indiferent dacă fac parte din organizații publice sau private, dacă sunt antreprenori, lideri în comunitățile vizate sau doar vor să învețe.
Înscrierile au fost gratuite și ne-am bucurat să primim peste 100 de aplicații, din care am selectat, în prima etapă, 30 participanți (15 din București și 15 din Urlați) pentru programul desfășurat de-a lungul unui an.
Lucia Radu
Project Manager Impact Hub Bucharest
Proiectul Beyond Divides a reprezentat o continuă provocare, prin faptul că am avut un grup de ațiune foarte divers ca plajă de vârstă, ca experiența și nevoi, provenind din ambele comunități, însă mă bucur că am reușit să creăm contextul potrivit unei comunicări deschise între participanți și am așternut bazele unor frumoase proiecte comune.

Ce am realizat până acum?
Împreună, am trecut prin workshop-uri de înțelegere a proiectului, a contextului local și de descoperire a percepțiilor, am identificat nevoi și oportunități legate de cele 4 mari teme care au rezultat în urma discuțiilor: educația, mediul, cultura și turismul și am organizat o vizită de cercetare în Urlați.
Pe 12 iulie am încheiat etapa de cercetare și am organizat primul eveniment public, alături de invitații noștri – Oana Mondoc – Communities Development + Innovation, WWF Central Eastern Europe + WWF Panda Labs, Ioana Ghiga – profesoară susținută de organizația Teach for Romania, Florin Ghindă – Facilitator și Fondator RomaniaPozitiva.ro și Ion Georgescu – Coordonator de proiecte, Asociația Moara de hârtie.
A urmat apoi etapa de generare de idei. Participanții la program au luat parte la sesiuni de ideație în urma cărora au creat peste 250 de idei și soluții, din care 80 au fost considerate fezabile și de impact.
Deși ne apropiam de cel de-al patrulea workshop din această etapă, am continuat să recrutăm oameni noi în echipă, iar pe 11 octombrie am organizat încă un eveniment public. Aici, echipele au prezentat cele 13 idei rămase în program și, în plus, am avut alături de noi și 2 invitate speciale care au discutat despre provocările și oportunitățile cu care se confruntă comunitățile urbane și rurale – Cristina Văileanu, Grants Manager, Fundația Comunitară București și Mirela Ștețco – Director Training și Suport, Teach for Romania.
În continuare, participanții vor trece în etapa de prototipare, pentru ca ideile și soluțiile lor să prindă o formă cât mai realizabilă și sustenabilă, urmând ca programul să se încheie în martie 2020.
Mai multe detalii despre Beyond Divides sunt disponibile și pe https://impacthub.ro/beyond-divides/.
Hai să ne cunoaștem
Contactează-ne
contact@impacthub.ro
Locațiile Impact Hub Bucharest
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.