Alexandra Nistor, OMV Petrom - Romania ClimAccelerator
Applied Research Solutions la Romania ClimAccelerator: Soluția BOPES pentru reducerea risipei de energie
Problema abordată constă în reducerea risipei de energie, detectarea timpurie a pierderilor și creșterea globală a eficienței energetice (electrice/termice) în clădiri. Soluția propusă – BOPES – se adresează proprietarilor și administratorilor de clădiri comerciale medii și mari în vederea eficientizării consumului de energie prin algoritmi avansați de extragere a informațiilor din date și de învățare automată. În momentul de față integrăm o serie de module testate în laborator într-o aplicație end-to-end intuitivă și ușor de folosit și urmărim validarea ei într-un mediu real.
Povestea din spatele ideii
Ideea se bazează pe experiență noastră cercetare de 5+ ani în dezvoltarea de algoritmi de prelucrare a datelor de la senzori în aplicații industriale și energetice. Am considerat că este momentul de a încerca să aducem experimentele în lumea reală (mult mai complexă!) pentru a avea un impact tangibil în societate și asupra mediului înconjurător.
Cum contribuie BOPES la un viitor mai verde
Tendințele de urbanizare masivă pe care le constatăm în prezent devin ireversibile, atât în Europa cât și la nivel global. În acest timp consumul de energie pentru dezvoltarea și operarea mediului construit, în special clădiri, dar și, privind la un nivel mai înalt, cartiere, orașe, precum și retelele de infrastructură care le susțîn, este în creștere exponențială.

Prin soluția noastră urmărim să anticipăm și să detectăm rapid evenimente și moduri de operare ineficiente care pot fi remediate local. Mici îmbunătățiri procentuale, scalate la un număr foarte mare de clădiri, pot aduce îmbunătări vizibile și avantaje economice în relație cu gestionarea rețelelor electrice, cum sunt reducerea varfurilor de sarcina și facilitarea integrarii surselor de energie regenerabilă – subiecte cheie în tranziția energetică verde pe care o parcugem în prezent.

Ce face BOPES diferit
Urmărim să construim o puncte între soluțiile complete de management al energie în clădiri, oferite de furnizori consacrați cum sunt Siemens, Schneider, Honeywell, Carrier, s.a. și multitudinea de soluții specializate pentru diferitele subsisteme funcționale ale unei clădiri. Mizăm pe o arhitectură deschisă, care alături de integrarea celor mai noi algoritmi de prelucrare a datelor și de învățare, asigura compatibilitatea prin protocoale de comunicație cu o mare diversitate de echipamente și sisteme. Ne dorim de asemenea să accelerăm și să simplificăm procesul de particularizare al soluției pentru fiecare client în parte, considerând un timp și costuri de dezvoltare minimale.

 

Obstacole și oportunități
Definirea unor cazuri de utilizare finite, în relație cu nevoile clienților, pe care să le mapam eficient pentru a structura produsul și oferta noastră comercială.

Există un interes semnificativ și persistent în piață pentru soluții customizate de management al energiei în clădiri, bazate pe tehnologii avansate. Acest lucru asigura un boost implicit de notorietate dezvoltatorilor care activează sau își doresc să înceapă în acest domeniu.

 

Din lecțiile importante învățate în decursul dezvoltării proiectului
Sustenabilitatea nu este o modă trecătoare ci o necesitate rezultată din provocările pe care le confruntă lumea modernă. Underpromise and overdeliver cred că este o mantra direct aplicabilă și aici noilor antreprenori.

 

Despre echipa din spatele proiectului
Suntem cercetători și ingineri și colaborăm cu experți de domeniu pentru definirea celor mai bune abordări tehnice. Lucrăm în prezent la extinderea echipei de dezvoltare software pentru construirea unui produs robust și atractiv în mediul B2B.

 

Ce așteptări au de la experiența Romania ClimAccelerator
Nu avem așteptări. Ne dorim să acumulam cât mai multe cunoștințe și bune practici antreprenoriale prin care să trecem la următorul nivel în dezvoltarea soluției noastre.

 

Ambiții pentru următorul an
Lansarea unui MVP validat în parteneriat cu un client final.
Romania ClimAccelerator este punctul de întâlnire al următoarei generațiide antreprenori și inovatori locali ce dezvoltă soluții scalabile pentru gestionarea crizei climatice. Programul are la bază următorii piloni: vizibilitate și inspirație pentru soluții greentech, educație și know-how, oportunități de finanțare și pregătire pentru investiții, scalare, acces la o rețea de inovatori, parteneri și factori de decizie, dar și impact pe termen lung.

25 de soluții în 2 stadii diferite de dezvoltare sunt căutate pentru a face parte din program. Echipele selectate vor participa la workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing și evenimente internaționale – toate acestea pentru susținerea inovațiilor care contribuie la atingerea obiectivului de neutralitate climatică în Europa.

Programul Romania ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom.
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.