AmCham Sustainability Competition și-a desemnat câștigătorii

Programul de accelerare dedicat soluțiilor sustenabile pentru provocările de mediu, a ajuns la final!

După aproape trei luni de consultări, workshopuri și dezvoltare a soluțiilor propuse de startupurile participante în program, juriul a desemnat câte un câștigător pentru fiecare dintre provocările abordate de competiție: reducerea amprentei de carbon, măsurarea impactului adoptării de practici agricole regenerative și reciclarea inovativă a deșeurilor.

Cele trei startupuri câștigătoare, CarbonCel, ECONOS și Archnite Technologies, și-au prezentat soluțiile și evoluția din program în cadrul evenimentului din data de 22 noiembrie, care a încheiat anul aniversar AmCham30. Micul dejun de Ziua Recunoștinței AmCham 2023 a reunit profesioniști din top management și contributori activi din comunitatea Camerei de Comerț Americane, dar și membri ai Consiliului de Administrație, prieteni și parteneri ai Ambasadei SUA la București.

Soluțiile câștigătoare ale  AmCham Sustainability Competition 2023 

Provocarea #1: Impactul adoptării de practici agricole regenerative – Cum măsurăm impactul asupra biodiversității în urma adoptării de practici agricole regenerative? 

Dintre cele cinci startupuri înscrise pentru a dezvolta soluții inovatoare care să adreseze această provocare, CarbonCel a fost desemnat câștigător. CarbonCel este o soluție avansată end2end pentru cultivarea carbonului, care sprijină implementarea și monitorizarea proiectelor de carbon. CarbonCel propune un nou mod de agricultură verde care are ca scop sechestrarea carbonului în sol, carbon care altfel ajunge sub formă de CO2 în atmosferă. Soluția se bazează pe cazuri de utilizare Agriculture 4.0, implementare dispozitive, roboți și mașini telematice, cele mai bune practici agricole consolidate de algoritmi (AI) pe date de monitorizare în timp real.  

Provocarea #2 Reducerea amprentei de carbon – Cum pot IMM-urile să măsoare și raporteze amprenta de carbon (scope 1, 2 și 3)?   

Dintre cele șase startupuri selectate pentru a dezvolta soluții care să rezolve această provocare, ECONOS este echipa câștigătoare. ECONOS oferă servicii de evaluare a amprentei de carbon, permițând companiilor să măsoare cantitatea de gaze cu efect de seră eliberată de activitățile lor profesionale. Pe baza rezultatelor evaluării amprentei de carbon, startupul propune soluții personalizate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.  

Provocarea #3: Reciclarea deșeurilor  – Ce soluții inovatoare există pentru reciclarea deșeurilor? 

Archnite Technologies, startupul câștigător dintre cele trei participante în această categorie, are ca obiectiv crearea unui centru de colectare și reciclare a deșeurilor de echipamente electronice și electrocasnice (DEEE). Archnite Technologies propune dezvoltarea procesului de recuperare a materiei prime din echipamente electronice scoase din uz, crearea locurilor de muncă și reducerea lipsei de materiale și materie primă, atât pentru România, cât și pentru UE. Prin recuperarea unor cantități importante de materii prime secundare din DEEE, acestea au un grad ridicat de reciclare-reutilizare între 85-90%.  

Programul este dezvoltat de Camera de Comerț Americană în România – AmCham România și Impact Hub Bucharest.

Căutăm soluții sustenabile pentru provocările de mediu

AmCham Sustainability Competition te ajută să ajungi la Proof of Concept

Programul de accelerare Amcham Sustainability Competition identifică și găsește posibile soluții pentru provocările de mediu cu ajutorul profesioniștilor din domeniu și din industriile complementare.

Programul este dezvoltat de Camera de Comerț Americană în România – AmCham România și Impact Hub Bucharest.

Scopul programului este să găsească startup-uri care să creeze soluții și afaceri inovatoare pentru a adresa provocări de sustenabilitate propuse de membri AmCham România: Coca-Cola HBC România, Cargill România, Microsoft România, Raiffeisen Bank, Stericycle România și Kimball Electronics România.

În cadrul programului ai ocazia să pui bazele unor noi produse inovatoare alături de profesioniști ca tine, împreună cu o echipă dedicată care să te susțină în proces! Participarea în cadrul programului este gratuită.

Înscrierile au fost deschise până pe 26 iulie 2023.

Iată care sunt cele 14 startupuri selectate să intre în program

Provocarea #1: Impactul adoptării de practici agricole regenerativeCum măsurăm impactul asupra biodiversității în urma adoptării de practici agricole regenerative? 

 • Acumen Manifesto propune ca soluție testarea periodică a solului și emiterea de recomandări privind practicile sustenabile de gestiune a solului, având la bază cercetarea aplicată și documentarea atentă a acestor practici. 
 • CarbonCel este o soluție ce implementează practici pentru agricultură de carbon (capturarea și măsurarea carbonului sechestrat, precum și certificarea emisiilor de carbon). CarbonCel aduce tehnologie care ajută fermierii să își optimizeze costurile, produsele și resursele și să înceapă proiecte de carbon care să le aducă venituri adiționale. 
 • Carbon Smart propune un program care oferă sprijin financiar și tehnic fermierilor care adoptă practici agricole regenerative. Soluția va ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la îmbunătățirea calității solului, apei și la creșterea biodiversității. 
 • DigIT inovează modelele clasice de business din domeniul agricol folosind tehnologia AI, prin automatizarea proceselor pentru afacerile din zona agriculturii, funcționând ca un asistent digital pentru eficientizarea amprentei de CO2 și construirea unor afaceri sustenabile. 
 • Rodagria Produce Coop. Agricola dorește să aplice toate principiile agriculturii regenerative prin refacerea și protejarea solului și a ecosistemelor. 

Provocarea #2: Reducerea amprentei de carbonCum pot IMM-urile să măsoare și raporteze amprenta de carbon (scope 1, 2 și 3)?  

 • Adaptola dezvoltă o soluție inovatoare, un CSO virtual, care ajută IMM-urile să măsoare și să raporteze amprenta de carbon (scope 1, 2 și 3). Adaptola utilizează o combinație de date și inteligență artificială pentru a ajuta IMM-urile să colecteze date despre consumul de energie, emisiile de gaze cu efect de seră și alți factori care contribuie la amprenta de carbon, mai ales în categoria emisiilor aferente Scope 3. 
 • Carbon Entropy oferă companiilor de orice dimensiune un instrument pentru măsurare, analiză și management în vederea reducerii amprentei de carbon în timp real, folosind algoritimi de inteligență artificială. 
 • ECONOS oferă servicii de evaluare a amprentei de carbon, permițând companiilor să măsoare cantitatea de gaze cu efect de seră eliberată de activitățile lor profesionale. Pe baza rezultatelor evaluării amprentei de carbon, sunt apoi propuse soluții personalizate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. 
 • 3E Enterprise propune o platformă digitală de evaluare a emisiilor de gaze cu efect de seră din fiecare proces economic al IMM-urilor. Prin platformă, se vor promova produsele și serviciile sustenabile ale IMM-urilor către climatul corporativ, pentru un ecosistem economic realmente sustenabil. 
 • 0C este o soluție digitală de introducere (manuală și automată) a surselor care generează amprentă de carbon, precum și a celor care ameliorează acest efect. 
 • SIGAD propune companiilor o soluție în ceea ce privește centralizarea datelor, a calculelor și raportărilor către agențiile de mediu naționale sau internaționale. 

Provocarea #3: Reciclarea deșeurilor Ce soluții inovatoare există pentru reciclarea deșeurilor? 

 • Archnite Technologies are ca obiectiv general crearea și dezvoltarea procesului de recuperare a materiei prime din echipamente electronice scoase din uz, crearea locurilor de muncă și reducerea lipsei de materiale și materie primă, atât pentru România, cât și pentru UE. 
 • Kolecto este o soluție digitală accesibilă ce simplifică procesul de selectare, înregistrare și raportare a reciclabilelor, conectând actorii cheie din lanțul de colectare-reciclare. Pentru început Kolecto își propune să faciliteze procesul de colectare manuală a ambalajelor reciclabile de către operatorii economici ca parte din Sistemul de Garanție Returnare, ce urmează a fi lansat la nivel național în Noiembrie 2023. 
 • PolyMore susține activitățile de reciclare prin aplicarea de machine learning models pentru identificarea proceselor operaționale ineficiente, erori în sortarea deșeurilor, în vederea creșterii rezultatelor în procesul de reciclare. 
Provocările AmCham Sustainability Competition

Provocarea Cargill Agricultura

Cum măsurăm impactul asupra biodiversității în urma adoptării de practici agricole regenerative?

Poți aplica dacă ai un startup și:

 • ai o soluție care răspunde la nevoile fermierilor și producătorilor în privința impactului de mediu
 • vrei să contribui cu idei și soluții pentru agricultura regenerativă
 • te preocupă impactul asupra mediului și a biodiversității în urma proceselor de agricultură regenerativă.

Provocarea Microsoft România și Raiffeisen Bank

Cum pot IMM-urile să măsoare și raporteze amprenta de carbon (scope 1, 2 și 3)?

Poți aplica dacă ai un startup și:

 • ești interesat de impactul climatic și reducerea amprentei de carbon
 • vrei să ajuți companiile să implementeze/ prioritizeze măsuri pentru reducerea amprentei de carbon
 • crezi că poți contribui la dezvoltarea unei soluții inovatoare care ajută la măsurarea impactului și la raportarea lui pentru companii.

Microsoft România pune la dispoziția startupurilor selectate programul Microsoft for Startups.

Provocarea Stericycle România, Kimball Electronics România și Coca-Cola HBC România

Ce soluții inovatoare există pentru reciclarea de deșeuri ?

Poți aplica dacă ai un startup și:

 • lucrezi la o soluție de reducere, reutilizare sau reciclare a materialelor și deșeurilor medicale, electrice, electronice sau tehnologice
 • te preocupă impactul asupra mediului și vrei să contribui la eliminarea materialelor greu reciclabile
 • vrei să dezvolți o idee inovatoare în acest domeniu alături de echipe pregătite să valideze prototipul.

Kimball Electronics va oferi spațiul de lucru pentru a se analiza practic procesele de lucru, pentru perioadă determinată, și personal cu experiență în managementul deșeurilor.

De ce să te alături programului?
 • Faci echipă cu oameni cu competențe diferite și construiți împreună soluții concrete
 • Iei parte la training-uri interactive și parcurgi metodologii de inovare și design thinking
 • Creezi prototipuri (reprezentări vizuale, mockups etc) și le vei putea testa alături de membri AmCham România
 • Cunoști profesioniști din domeniu și te conectezi la rețeaua de companii mari din comunitatea AmCham România (ai asigurat un membership de 1 an la evenimentele și întâlnirile membrilor comunității)
 • Îți poți dezvolta o afacere alături de o echipă diversă și pregătită
 • Contribui la sustenabilitatea și îmbunătățirea mediului înconjurător
 • Ai șansa să ții o prezentare în fața juriului, la AmCham Thanksgiving Breakfast, ce marchează cei 30 de ani ai Camerei de Comerț Americane și reunește cele mai importante companii din România.
Care este calendarul progamului?
 • Completezi formularul de înscriere până pe 26 iulie 2023
 • Participi la un webinar de informare Ask Me Anything: 11 iulie 2023
 • Evaluarea aplicațiilor și anunțarea echipelor preselectate va avea loc pe 1 august 2023. Vor fi selectați un număr de 3 aplicanți pentru fiecare provocare.
 • Desfășurarea programului și activitățile de pregătire pentru startupuri vor avea loc între 1 august – 27 octombrie 2023.
 • Jurizarea finală a soluțiilor propuse de startupuri va avea loc online, între 7 – 9 noiembrie 2023.
 • Cei trei câștigători își vor prezenta soluțiile pe 22 noiembrie 2023 în cadrul AmCham Thanksgiving Breakfast
Despre organizatori
AmCham România – Camera de Comerț Americană din România

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este printre cele mai reprezentative asociații ale comunității de afaceri din România, recunoscută drept promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relațiilor economice dintre SUA și România.

Membrii AmCham România, peste 530 de companii americane, internaționale și românești sunt activi în 32 de sectoare economice, au creat peste 250.000 de locuri de muncă în Romania, au investiții cumulate de peste 20 mld. USD și o cifră de afaceri cumulată de peste 65 mld. EUR.

Impact Hub Bucharest
Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.