
AmCham Sustainability Competition te ajută să ajungi la Proof of Concept
Programul de accelerare Amcham Sustainability Competition identifică și găsește posibile soluții pentru provocările de mediu cu ajutorul profesioniștilor din domeniu și din industriile complementare.
Programul este dezvoltat de Camera de Comerț Americană în România – AmCham România și Impact Hub Bucharest.
Scopul programului este să găsească startup-uri care să creeze soluții și afaceri inovatoare pentru a adresa provocări de sustenabilitate propuse de membri AmCham România: Coca-Cola HBC România, Cargill România, Microsoft România, Raiffeisen Bank, Stericycle România și Kimball Electronics România.
În cadrul programului ai ocazia să pui bazele unor noi produse inovatoare alături de profesioniști ca tine, împreună cu o echipă dedicată care să te susțină în proces! Participarea în cadrul programului este gratuită.
Înscrierile au fost deschise până pe 26 iulie 2023.
Iată care sunt cele 14 startupuri selectate să intre în program
Provocarea #1: Impactul adoptării de practici agricole regenerative – Cum măsurăm impactul asupra biodiversității în urma adoptării de practici agricole regenerative?
- Acumen Manifesto propune ca soluție testarea periodică a solului și emiterea de recomandări privind practicile sustenabile de gestiune a solului, având la bază cercetarea aplicată și documentarea atentă a acestor practici.
- CarbonCel este o soluție ce implementează practici pentru agricultură de carbon (capturarea și măsurarea carbonului sechestrat, precum și certificarea emisiilor de carbon). CarbonCel aduce tehnologie care ajută fermierii să își optimizeze costurile, produsele și resursele și să înceapă proiecte de carbon care să le aducă venituri adiționale.
- Carbon Smart propune un program care oferă sprijin financiar și tehnic fermierilor care adoptă practici agricole regenerative. Soluția va ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la îmbunătățirea calității solului, apei și la creșterea biodiversității.
- DigIT inovează modelele clasice de business din domeniul agricol folosind tehnologia AI, prin automatizarea proceselor pentru afacerile din zona agriculturii, funcționând ca un asistent digital pentru eficientizarea amprentei de CO2 și construirea unor afaceri sustenabile.
- Rodagria Produce Coop. Agricola dorește să aplice toate principiile agriculturii regenerative prin refacerea și protejarea solului și a ecosistemelor.
Provocarea #2: Reducerea amprentei de carbon – Cum pot IMM-urile să măsoare și raporteze amprenta de carbon (scope 1, 2 și 3)?
- Adaptola dezvoltă o soluție inovatoare, un CSO virtual, care ajută IMM-urile să măsoare și să raporteze amprenta de carbon (scope 1, 2 și 3). Adaptola utilizează o combinație de date și inteligență artificială pentru a ajuta IMM-urile să colecteze date despre consumul de energie, emisiile de gaze cu efect de seră și alți factori care contribuie la amprenta de carbon, mai ales în categoria emisiilor aferente Scope 3.
- Carbon Entropy oferă companiilor de orice dimensiune un instrument pentru măsurare, analiză și management în vederea reducerii amprentei de carbon în timp real, folosind algoritimi de inteligență artificială.
- ECONOS oferă servicii de evaluare a amprentei de carbon, permițând companiilor să măsoare cantitatea de gaze cu efect de seră eliberată de activitățile lor profesionale. Pe baza rezultatelor evaluării amprentei de carbon, sunt apoi propuse soluții personalizate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
- 3E Enterprise propune o platformă digitală de evaluare a emisiilor de gaze cu efect de seră din fiecare proces economic al IMM-urilor. Prin platformă, se vor promova produsele și serviciile sustenabile ale IMM-urilor către climatul corporativ, pentru un ecosistem economic realmente sustenabil.
- 0C este o soluție digitală de introducere (manuală și automată) a surselor care generează amprentă de carbon, precum și a celor care ameliorează acest efect.
- SIGAD propune companiilor o soluție în ceea ce privește centralizarea datelor, a calculelor și raportărilor către agențiile de mediu naționale sau internaționale.
Provocarea #3: Reciclarea deșeurilor – Ce soluții inovatoare există pentru reciclarea deșeurilor?
- Archnite Technologies are ca obiectiv general crearea și dezvoltarea procesului de recuperare a materiei prime din echipamente electronice scoase din uz, crearea locurilor de muncă și reducerea lipsei de materiale și materie primă, atât pentru România, cât și pentru UE.
- Kolecto este o soluție digitală accesibilă ce simplifică procesul de selectare, înregistrare și raportare a reciclabilelor, conectând actorii cheie din lanțul de colectare-reciclare. Pentru început Kolecto își propune să faciliteze procesul de colectare manuală a ambalajelor reciclabile de către operatorii economici ca parte din Sistemul de Garanție Returnare, ce urmează a fi lansat la nivel național în Noiembrie 2023.
- PolyMore susține activitățile de reciclare prin aplicarea de machine learning models pentru identificarea proceselor operaționale ineficiente, erori în sortarea deșeurilor, în vederea creșterii rezultatelor în procesul de reciclare.

Provocarea Cargill Agricultura
Cum măsurăm impactul asupra biodiversității în urma adoptării de practici agricole regenerative?
Poți aplica dacă ai un startup și:
- ai o soluție care răspunde la nevoile fermierilor și producătorilor în privința impactului de mediu
- vrei să contribui cu idei și soluții pentru agricultura regenerativă
- te preocupă impactul asupra mediului și a biodiversității în urma proceselor de agricultură regenerativă.
Provocarea Microsoft România și Raiffeisen Bank
Cum pot IMM-urile să măsoare și raporteze amprenta de carbon (scope 1, 2 și 3)?
Poți aplica dacă ai un startup și:
- ești interesat de impactul climatic și reducerea amprentei de carbon
- vrei să ajuți companiile să implementeze/ prioritizeze măsuri pentru reducerea amprentei de carbon
- crezi că poți contribui la dezvoltarea unei soluții inovatoare care ajută la măsurarea impactului și la raportarea lui pentru companii.
Microsoft România pune la dispoziția startupurilor selectate programul Microsoft for Startups.


Provocarea Stericycle România, Kimball Electronics România și Coca-Cola HBC România
Ce soluții inovatoare există pentru reciclarea de deșeuri ?
Poți aplica dacă ai un startup și:
- lucrezi la o soluție de reducere, reutilizare sau reciclare a materialelor și deșeurilor medicale, electrice, electronice sau tehnologice
- te preocupă impactul asupra mediului și vrei să contribui la eliminarea materialelor greu reciclabile
- vrei să dezvolți o idee inovatoare în acest domeniu alături de echipe pregătite să valideze prototipul.
Kimball Electronics va oferi spațiul de lucru pentru a se analiza practic procesele de lucru, pentru perioadă determinată, și personal cu experiență în managementul deșeurilor.

- Faci echipă cu oameni cu competențe diferite și construiți împreună soluții concrete
- Iei parte la training-uri interactive și parcurgi metodologii de inovare și design thinking
- Creezi prototipuri (reprezentări vizuale, mockups etc) și le vei putea testa alături de membri AmCham România
- Cunoști profesioniști din domeniu și te conectezi la rețeaua de companii mari din comunitatea AmCham România (ai asigurat un membership de 1 an la evenimentele și întâlnirile membrilor comunității)
- Îți poți dezvolta o afacere alături de o echipă diversă și pregătită
- Contribui la sustenabilitatea și îmbunătățirea mediului înconjurător
- Ai șansa să ții o prezentare în fața juriului, la AmCham ThanksGiving Day Event, ce marchează cei 30 de ani ai Camerei de Comerț Americane și reunește cele mai importante companii din România.

- Completezi formularul de înscriere până pe 26 iulie 2023
- Participi la un webinar de informare Ask Me Anything: 11 iulie 2023
- Evaluarea aplicațiilor și anunțarea echipelor preselectate va avea loc pe 1 august 2023. Vor fi selectați un număr de 3 de aplicanți pentru fiecare provocare.
- Desfășurarea programului și activitățile de pregătire pentru startup-uri vor avea loc între 1 august – 27 octombrie 2023.
- Demo Day va avea loc pe 22 noiembrie 2023 în cadrul AmCham ThanksGiving Day Event, în care se vor alege cele mai relevante soluții pentru fiecare provocare a programului, ce pot primi sprijin de la companiile din program.
Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este printre cele mai reprezentative asociații ale comunității de afaceri din România, recunoscută drept promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relațiilor economice dintre SUA și România.
Membrii AmCham România, peste 530 de companii americane, internaționale și românești sunt activi în 32 de sectoare economice, au creat peste 250.000 de locuri de muncă în Romania, au investiții cumulate de peste 20 mld. USD și o cifră de afaceri cumulată de peste 65 mld. EUR.
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945