Green Ecosystem Overview Report

Green Ecosystem Overview Report este un raport dezvoltat în cadrul programului Black Sea ClimAccelerator de către Impact Hub Bucharest, The Climate Vertical din România și Innovation Starter din Bulgaria, sprijinit de EIT Climate-KIC.

Pentru a găsi soluții pentru schimbările climatice există o nevoie puternică de a reuni resurse de la autoritățile publice, companii și corporații, ONG-uri, oameni de știință și cercetători, grupuri civice și antreprenori.

Astfel, maparea startupurilor green este un instrument util pentru antreprenori și alți inovatori interesați de sectorul verde și oferă o viziune mai largă asupra ecosistemului verde regional, tendințele și provocările sale, punctele forte și nevoile sale. Integrează și o listă foarte diversă de resurse, oportunități și inițiative, împreună cu opiniile investitorilor, antreprenorilor, mediului academic, activiștilor și autorităților publice. În raport se regăsesc și informații legate de principalele inițiative de mediu și climă din Europa, oportunitățile pe care le oferă, politicile de sprijin ale Uniunii Europene, principalele acorduri și propuneri pe această temă.

Toate aceste perspective oferă o imagine de ansamblu valoroasă asupra ecosistemelor verzi din România și Bulgaria și pune în prim plan, pentru oricine dorește să se implice, domeniile care necesită acțiuni urgente.

 

 

Dintre rezultate:
  • Raportul include 72 de startup-uri din România și 31 de startup-uri din Bulgaria cu soluții și inițiative verzi, precum și o mapare a actorilor cheie – 89 în România și 30 în Bulgaria care se implică activ și sprijină inițiativele din acest sector.
  • În România, startup-urile verzi activează în diferite sectoare de activitate, printre care menționăm: tehnologii inteligente, sustenabilitate, agricultură, agritech, reciclare fără plastic, transport și mobilitate electrică, economie circulară, alimentație și nutriție, economie regenerabilă și energie, deșeuri zero, consum reciclabil, educație, învățare și dezvoltare.
  • În Bulgaria, principalele verticale în care operează startup-urile incluse în mapare sunt: ​​economie circulară, sdurabilitate, IoT, producție curată (procese, ambalare, produse), gestionarea deșeurilor, energie curată/industrie curată/cleantech/eficiență energetică, agricultură, mobilitate urbană, biotehnologie și agroinovare.
  • Există o mare nevoie de o abordare mai antreprenorială în cadrul inițiativelor ecologice: sustenabilitatea nu se referă doar la mediu, ci și la afaceri. Pentru ca startupurile verzi să prospere, trebuie să lucreze atât la misiunea lor, cât și la scalabilitatea lor. Acest lucru nu le răpește scopul, ci le crește impactul și le face mai investibile și mai stabile.
  • Raportul a evidențiat o serie de asemănări în ecosistemele regionale din Bulgaria și România – este foarte clar că inițiativele ecologice au câștigat atenție în ultimii ani, dar au totuși nevoie de un mare sprijin din partea unor tipuri foarte diferite de organizații. Întrucât România și Bulgaria prezintă unele similitudini în ceea ce privește valorile, procesele de dezvoltare și provocările, cooperarea este esențială pentru construirea unor politici mai puternice și învățarea reciprocă.

 

 

Vezi rezultatele complete

Green ecosystem mapping by andreea_nilca

Adina Crețu
Director Programs & Entrepreneurial Growth la Impact Hub Bucharest
Parte din misiunea noastră este să construim comunități pentru impact. Acest lucru ne-a ghidat în drumul nostru de a contribui la comunități înfloritoare și de a aduce împreună aliați care împărtășesc același scop: schimbarea pozitivă.

De ani buni, am construit programe și rețele pentru a sprijini startup-urile care inovează în cele mai provocatoare industrii ale timpului nostru. Iar inițiativele orientate spre durabilitate și climă sunt cele mai provocatoare și mai urgente dintre toate.

Acesta este unul dintre motivele pentru care am ales să facem parte din consorțiul care reprezintă EIT Climate-KIC și să lucrăm împreună cu organizații cu același spirit pentru a susține și a consolida mai bine ecosistemul verde.

Vlad Gliga

Co-founder The Climate Vertical & CEO Rubik Hub
The Climate Vertical (TCV) este o inițiativă privată ambițioasă care a venit din nevoia și dorința de a reconecta oamenii cu natura. Printr-o serie de programe special concepute, misiunea noastră este de a accelera soluțiile climatice cu impact ridicat.

Motivul pentru care ne-am implicat în activitatea de mapare a ecosistemului verde din România este ca să înțelegem mai bine contextul climatic global și regional. Avem nevoie de toate informațiile, astfel încât să putem planifica și proiecta programe de accelerare pentru startup-uri cu soluții de eco inovare.

De asemenea, din cauza situației de urgență pe care toți experții o declară, am făcut o analiză a acțiunilor și inițiativelor de pornire începute la nivel global și european care pot fi implementate în țara noastră.

Leona Aslanova
CEO Innovation Starter

 

Innovation Starter este prima agenție de inovare specializată din Bulgaria care colaborează cu mediul de business (companii și startup-uri), sectorul public, sectorul academic și sectorul neguvernamental pentru a proiecta o cultură pe termen lung a inovaţiei. Misiunea noastră este ca Bulgaria să devină o țară europeană de frunte în domeniul inovației.

Viziunea noastră este să ne concentrăm asupra sectoarelor cheie cu prioritate ridicată din economia locală cu potențial de inovație disruptivă și scalabilă și acordăm o atenție sporită domeniului verde și soluțiilor de ecoinovare cu potențial ridicat. Acesta este și motivul principal pentru care ne-am alăturat consorțiului din cadrul programului Black Sea ClimAccelerator și am realizat maparea ecosistemului verde din Bulgaria.

 

Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.