
Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report
Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report este un raport complex, realizat de Impact Hub Bucharest și Activize în parteneriat cu EIT Food, Patria Bank, BASF și CBNagro.tech, care include prima mapare a 50 de startupuri tech românești implicate în inovația industriei, o analiză a evoluției rundelor de finanțare din domeniu din ultimii trei ani și cele mai importante tendințe tech care conturează viitorul agriculturii moderne. Printre ele – IoT, precision farming sau biotehnologia.
În contextul unei nevoi crescute pentru creșterea capacității agricole prin practici sustenabile, folosirea tehnologiei în această industrie este un subiect important pe agenda guvernelor europene și în organismele dedicate ale Uniunii Europene. În egală măsură, aceasta este și o oportunitate pentru antreprenorii care lucrează deja la astfel de soluții și care pot primi sprijin instituțional sau finanțare.
Astfel, Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report, prima mapare locală a startupurilor tech din agricultură, este un instrument care vine să sprijine aceste inițiative și să ajute dezvoltarea unor proiecte noi, pentru că sectorul de startupuri tech din agrifood este într-un stadiu foarte incipient. Acest lucru se reflectă în numărul de startupuri care există, valoarea rundelor de finanțare atrase de acestea și numărul de programe și comunități locale dedicate acestor verticale de business.

Dintre rezultate:
- Interesul pentru industria agrifood se reflectă și în activitatea fondurilor de investiții: în Europa, din 2019 și până în martie 2021 s-au desfășurat 654 de runde de finanțare pentru startupuri din agritech și agrifood, care însumează aproximativ 3,3 miliarde de dolari.
- În România, aceleași domenii au primit între 2018 și 2021 aproximativ 4 milioane de dolari (prin 12 runde de investiții), împărțite astfel: 3 runde de tip pre-seed (~$372K), 4 runde de tip seed (~$446K), 3 runde de tip Series A (~$3M) și 2 runde de investiții a căror valoare este confidențială.
- Inovația în agricultură reprezintă soluții care ajută fermierii să crească producția agricolă, să îmbunătățească producția de alimente și bunăstarea animalelor, reduc poluarea, scad amprenta de cardon generată de industrie și cresc scalabilitatea.
- Principalele tendințe din industrie includ:
- folosirea IoT în agricultură
- micșorarea distanței dintre fermieri și consumatori
- precision farming (agricultura de precizie)
- biotehnologia
- nutriție și sănătate
- Cele 50 de startupuri incluse în raport sunt clusterizate pe domenii de activitate: apicultură, managementul fermelor și automatizarea lor, marketplace-uri și platforme de informare, sănătate și nutriție, livrare de mâncare și management de rezervări în restaurante.
Irina Simulescu
Reprezentant EIT Food Hub România
Parte din misiunea noastră la Impact Hub Bucharest este facilitarea inovației – inclusiv prin conectarea acelor reprezentanți care, unindu-și forțele și experiența, pot schimba industrii.
Ne dorim ca acest raport să fie un instrument util pentru cei care dezvoltă proiecte în agricultură și care au nevoie de parteneri orientați spre sustenabilitate.
În spiritul colaborării, este un proiect în care ne-am parteneriat cu actori locali cu un focus pronunțat spre inovație și tehnologie și care vin cu perspective valoroase în domeniu.
Mircea Vădan
Manager Activize
În ultimii zece ani asistăm în România la diferitele tendințe axate pe tehnologie in diverse domenii, iar acum, din semnalele pe care le avem din piață, domeniul agritech va prinde viteză și sperăm că va deveni una dintre zonele pilon ale ecosistemului de startupuri din România.
Avem mari speranțe pentru următorii ani și, împreună cu partenerii noștri, ne vom concentra pe sprijinirea dezvoltării ecosistemului tehnologic agro-food prin programe și evenimente pentru startupuri și conexiuni cu organizații din domeniu.
Raluca Andreica
Director General Patria Credit, membră a Grupului Patria Bank
Viitorul este agro. Și avem avantajul de a ne afla într-un context favorabil în România: avem o suprafață agricolă generoasă, printre cele mai mari din Europa, și companii de tehnologie inovative.
Adăugând deschiderea spre finanțarea agriculturii, pe care o avem în misiunea Grupului Patria Bank, creăm un trio în măsură să devină un contributor important la o agricultură a viitorului mai productivă și mai eficientă. Finanțarea proiectelor de tehnologizare a culturilor și fermelor prin investiții, credite punte pentru Fonduri Europene și cercetare și dezvoltare sunt la baza activității Grupului Patria Bank de susținere a fermierilor viitorului.
Descoperă noutățile
Impact Hub Bucharest
Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Locațiile Impact Hub Bucharest
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.