Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report 2022

Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report 2022 este un raport complex, realizat de Impact Hub Bucharest și Activize în parteneriat cu EIT Food și Microsoft, care include maparea de startupuri tech românești implicate în inovația industriei și cele mai importante tendințe tech care conturează viitorul agriculturii moderne.

Nevoia critică pentru inovație și tehnologizarea agriculturii, mai ales în contextul schimbărilor climatice și al crizei pandemice, ocupă un loc important pe agendele instituțiilor locale și internaționale și ale organizațiilor care sprijină ecosistemele de business. Pandemia a determinat guvernele europene să-și reevalueze strategiile și să acorde mai multă atenție industriei alimentare locale și sustenabilității resurselor în general.

Raportul din 2022 arată un ecosistem local agritech și foodtech în stadiu incipient, atât din punct de vedere al numărului de startupuri, cât și al sistemului de sprijin pentru acestea, prin programe locale nișate, fonduri de investiții dedicate etc., dar și inițiative și interes în creștere pentru inovație.

Maparea reprezintă un instrument util pentru reprezentanții ecosistemului agritech, menită să faciliteze colaborarea între aceștia și dezvoltarea unor proiecte care beneficiază de expertiza din spațiul local.

Vezi harta startupurilor locale

Vezi rezultatele complete

Dintre rezultate:

 • Din 2018 și până la finalul lui 2021, în Europa au fost încheiate 857 de runde de finanțare în agritech și agrifood, ce totalizează 4,5 miliarde de dolari. După stagnarea investițiilor în 2020, finalul lui 2021 arată o revenire a acestora.
 • Din perspectiva nevoilor și a oportunităților, antreprenorii români semnalează necesitatea digitalizării și automatizării accelerate a domeniului, alături de adoptarea unor practici sustenabile în agricultură. Aceștia mai subliniază și importanța rolului autorităților în facilitarea relației dintre startupuri și fermieri.
 • Principalele tendințe din industrie includ:
  • legături mai strânse între producătorii locali și consumatori
  • folosirea IoT în agricultură (care își consolidează importanța în domeniu)
  • micșorarea distanței dintre fermieri și consumatori
  • precision farming (agricultura de precizie)
  • biotehnologia
  • nutriția și well-being-ul

  Georgiana Ion

  Reprezentant EIT Food Hub România

  Din rolul nostru de EIT Food Hub România, ne propunem să conectăm reprezentanții ecosistemului local și regional și să creăm contexte pentru ca aceștia să colaboreze și să împărtășească din propria expertiză.

  Cea de-a doua ediție Agrifood Innovation Summit este una dintre aceste ocazii și momentul în care lansăm alături de partenerii noștri și o nouă ediție a mapării ecosistemului local de agritech și foodtech – o resursă valoroasă pentru toți profesioniștii din domeniu sau din domenii conexe.

  Mircea Vădan

  Manager Activize

  Problemele legate de agricultură sunt de multe ori majore și critice pentru omenire, fiind unul din domeniile de baza la nivel global. Potențialul României în acest domeniu e solid la nivel regional și vrem să încurajăm inovația locală prin ilustrarea startupurilor active bazate pe software.

  Sperăm la mai multă colaborare în domeniu și implicarea jucătorilor importanți în procesele inovative, de aceea vrem să continuă imboldul în această direcție.

  Andreea Bulisache

  Chief National Technology Officer Microsoft Romania

  Pe plan local nivelul de digitalizare este destul de limitat și departe de potențialul pe care utilizarea soluțiilor din sfera colaborării, a inteligenței artificiale precum și a soluțiilor predictive le-ar putea aduce domeniului.

  Modul în care Microsoft România se implică și susține în mod activ digitalizarea sectorului de agricultura este prin investiții în creșterea gradului de competențe digitale, susținerea mediului antreprenorial în dezvoltarea de soluții care să deservească nevoile fermierilor și operatorilor agricoli, precum și prin popularizarea soluțiilor de tehnologie ce conduc la o creștere a randamentului și a eficiențelor de natură economică a sectorului.

  Descoperă noutățile
  Impact Hub Bucharest

  Urmărește cele mai importante noutăți de la Impact Hub Bucharest. Aici și în inbox-ul tău, alegem doar cele mai importante subiecte pentru tine.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

  Hai să ne cunoaștem

  Despre Organizație

  Misiunea

  Echipa

  Cariere

  Presă

  Hai în vizită

  Universitate
  Str. Tudor Arghezi, 8-10
  București, 020945

  Floreasca
  Strada Gara Herăstrău nr 2,
  București, 020334

  rețeaua globală

  Impact Hub

  Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.