Annual Food Agenda Campionii sănătății

Ne jucăm și învățăm despre alimentația sănătoasă la AFA – Campionii sănătății: Mănânci sănătos, crești frumos!

Evenimentele s-au desfășurat online, pe 19 octombrie, respectiv 20 octombrie 2021

Despre #AnnualFoodAgenda

#AnnualFoodAgenda este un proiect de comunicare susținut de EIT Food, o comunitate europeană a cunoașterii și inovării (CCI), care primește finanțare de la organismul Comisiei Europene „EIT” (Institutul European de Inovare și Tehnologie). EIT Food a fost înființat pentru a transforma ecosistemul nostru alimentar și susține inițiative inovatoare și durabile din punct de vedere economic care ne îmbunătățesc sănătatea, accesul la alimente de calitate și mediul înconjurător.

Principalul obiectiv al #AnnualFoodAgenda este de a implica consumatorii, încurajându-i să se gândească la alimentele pe care le consumă și implicând întregul lanț valoric. Proiectul susține un set de evenimente pentru a ajunge direct la oameni și pentru a încuraja dezbaterea publică și interacțiunea dintre diferitele părți interesate ale sistemului alimentar.

Te invităm să participi alături de copilul tău la evenimentele Annual Food Agenda organizate de Impact Hub Bucharest! #AnnualFoodAgenda #FoodUnFolded

Alături de experți în educație și de personaje de poveste, copiii înscriși au participat la 2 evenimente interactive, în care au învățat prin joacă mai multe despre:

  • Cum pot mânca mai sănătos, alegând legume și fructe la mesele zilnice;
  • Ce rol are apa pentru sănătate și ce înseamnă să consumi suficientă apă;
  • Importanța consumului de apa, respectiv a consumului de fructe și legume, aportul nutritiv al acestora și importanța hidratării corecte;
  • Toate acestea, cu ajutorul unei povești frumoase, care i-a învățat să mănânce sănătos, dar și metode distractive prin care pot calibra ei înșiși consumul zilnic de fructe și legume, prin asigurarea unei diversități de culori si vitamine în farfurie.

 Descoperă mai jos care a fost experiența celor două evenimente! 

Despre evenimente

 

AFA - Campionii sănătății - Să fie apă

 Să fie apă!  – 19 oct., 16:00-17:30

Materiale necesare: 2-3 pahare cu apă.

Agenda evenimentului:

  1. Să ne prezentăm.
  2. Provocarea 1: ce știm despre apă?
  3. Hai să învățăm: cu și despre apă.
  4. Provocarea 2: Joc de echipă, online prin Baamboozle.
  5. Campionii Baamboozle se hidratează.
  6. Provocare 3: Experiment cu pahare de apă – pahare cântătoare.
  7. Evaluare: Care sunt SuperPuterile de hidratare ale unui Campion al Sănătății?
  8. Încheiem cu un „norișor” Menti.

Pentru acest eveniment înscrierile au fost închise.

Care a fost experiența evenimentului „Să fie apă!”

Pe 19 octombrie 2021, ne-am distrat și am învățat o mulțime de lucruri noi despre apă în cadrul evenimentului „Să fie apă!”. Peste 200 de copii au acceptat provocarea noastră și au venit plini de energie, bună dispoziție și curiozitate la workshop-ul nostru, unde noțiunile teoretice s-au împletit cu joaca într-un cadru dinamic, interactiv și prietenos.  

Ce importanță are pentru organism? Când și cum e bine să bei apă? Care sunt calitățile și proprietățile apei? Pe ce alte planete o mai putem întâlni? Ce putem face pentru a evita risipa de apă, având în vedere că puțin peste 1% din apa disponibilă pe Pământ este apă dulce, potabilă?  Acestea sunt doar câteva din întrebările cărora le-am răspuns împreună, alături de Irina Vasile, profesor pentru învățământul primar, Facilitator pentru Mentalitate Deschisă în Educație și profesor SuperTeach și de actrița Violeta Mitescu. 

Pentru a le testa atenția și pentru a verifica ce au reținut din cele discutate, facilitatoarele noastre au organizat un joc în Baamboozle între echipe de fete și băieți, apoi au folosit Padlet, care le-a permis copiilor să noteze curiozități despre apă. Însă pe lângă noțiunile „teoretice” pe care le-au acumulat, copiii s-au și jucat: au avut parte de un experiment cu „pahare cântătoare”, iar la final s-a lăsat cu o avalanșă de gânduri și sentimente cu care au plecat din această întâlnire, toate păstrate în chat. 

Știați că…?  

Doar jumătate dintre părinții și cadrele didactice care și-au înscris copiii sau elevii la eveniment  consideră că cei mici beau suficientă apă, ceea ce dovedește nevoia de evenimente pe această temă adresate copiilor. Într-o oră și jumătate de activități interactive, copiii au aflat mai multe despre importanța apei atât pentru organismul uman, cât și pentru ecosistemul nostru.   

În plus, evenimentul a fost la fel de interesant și pentru părinți, care își doresc să aibă acces la metode de educație alternativă care să contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor lor. Pentru ei, Campionii Sănătății a fost o oportunitate de învățare în cadrul căreia au aflat în timp real despre metodele care sunt necesare pentru a-i ajuta pe copii să integreze cu succes noțiuni și comportamente noi. Cu siguranță mulți dintre ei vor aplica tehnicile prezentate în timpul evenimentului pentru a-și convinge copiii să se hidrateze corect și să pună bazele unui stil de viață mai sănătos. 

AFA - Campionii sănătății - Să fie apă

Culori, mâncare, poftă!  – 20 oct., 16:00-17:30

Materiale necesare: un fruct/o legumă, coli A4, instrumente de scris/desenat.

Agenda evenimentului:

  1. Să ne prezentăm.
  2. Să ne mișcăm puțin.
  3. Provocarea 1: Completează cuvintele lipsă.
  4. Ascultăm cu atenție povestea „Doamna Măr”.
  5. Provocarea 2: Joc în echipe, online prin Baamboozle.
  6. Exercițiu de dicție cu fructe și legume, propus de echipa câștigătoare a provocării 2.
  7. Provocarea 3: Desenăm fructe și legume.
  8. Evaluare: Din ce fructe si legume vin SuperPuterile unui Campion al Sănătății?
  9. Încheiem cu un „norișor” Menti.

Pentru acest eveniment înscrierile au fost închise.

Care a fost experiența evenimentului „Culori, mâncare, poftă!”

Ce se întâmplă atunci când peste 130 de copii se întâlnesc să stea la povești… cu un personaj de poveste? Se lasă cu joacă, voie bună și o mulțime de discuții interesante pe tema legumelor, fructelor și a alimentației sănătoase. Așa a fost pe 20 octombrie 2021 la „Culori, mâncare, poftă!”, un eveniment care a fost deopotrivă pe placul părinților, al cadrelor didactice și, desigur, al copiilor. 

În contextul actual, în care gestionarea obiceiurilor alimentare nesănătoase poate fi o provocare pentru părinți evenimentul „Culori, mâncare, poftă!” a fost primit ca o oportunitate de educație non-formală care i-a implicat activ atât pe cei mici, cât și pe cei care i-au înscris la workshop. Evenimentul a fost așadar mai mult decât binevenit de părinți și cadre didactice, care au cerut replicarea lui în viitor, pentru că este necesar ca cei mici să învețe despre obiceiurile alimentare sănătoase prin joc, joacă și poveste.  

Timp de o oră și jumătate s-a vorbit pe îndelete despre ce rol are fiecare fruct sau legumă pentru organismul lor, care este legătura dintre culoarea sau forma fructelor și a legumelor și beneficiile lor, precum și ce culori stimulează apetitul, ca să știe pe viitor ce să pună în farfurie pentru ca masa sau gustarea lor să devină mai gustoasă și mai apetisantă. 

 

Gazdele acestei experiențe au fost Irina Vasile, profesor pentru învățământul primar, Facilitator pentru Mentalitate Deschisă în Educație și profesor SuperTeach și de actrița Violeta Mitescu, care a interpretat personajul principal din povestea „De ce o iubim pe Doamna Măr?”. Copiilor le-a plăcut foarte mult povestea- drept dovadă, au răspuns corect la întrebările din Baamboozle, iar câștigătorii exercițiului le-au dat celor de pe locul al doilea provocări de dicție pe tema „mănânc sănătos”. 

La sfârșit, cei mici ne-au copleșit cu reacții pozitive și mesaje în chat care ne-au arătat că evenimentul i-a ajutat într-adevăr să privească diferit felul în care mănâncă și ce beneficii aduce un stil de viață sănătos. De acum încolo, culorile nu vor mai lipsi din farfurie, iar legumele nu vor mai fi date la o parte pentru că- nu-i așa?- sunt prietenele noastre cele mai bune. 

  

Știați că…? 

Părinții și educatorii conștientizează nevoia de educație pentru sănătate și consideră că orice eveniment distractiv de unde cei mici pot dobândi obiceiuri de alimentație sănătoasă ajută. În fața atâtor tentații, este de multe ori extrem de dificil să faci ca prima opțiune a copilului tău să fie o salată de fructe sau de legume. Evenimentul a fost cu atât mai bine primit cu cât părinții și cadrele didactice își doresc pentru copiii și elevii lor oportunități dinamice și interactive de învățare experiențială. Părinții și-au dorit mai ales ca cei mici să învețe de la experți ce înseamnă un stil de viață sănătos pentru a putea deprinde obiceiuri mai bune și pentru a face alegeri mai inspirate din punct de vedere alimentar. 

Doar un sfert dintre părinții și cadrele didactice care și-au înscris copiii la eveniment consideră că cei mici înțeleg nevoie de diversitate în alimentație. Mai mult, majoritatea spun că cei mici refuză des legumele la masă și că și-ar dori ca principala alegere dulce a copiilor să fie un fruct. În acest context, ne bucurăm că le-am putut oferi copiilor oportunitatea de a participa la un eveniment distractiv de la care au plecat cu o mulțime de informații noi și interesante pe care au spus că le vor împărtăși cu prietenii lor. 

Activitățile au fost coordonate și susținute de profesor pentru învățământul primar Irina Vasile, profesor SuperTeach, Facilitator pentru Mentalitate Deschisă în Educație, și de actrița Violeta Mitescu. Evenimentele au avut loc pe platforma ZOOM.  

Pentru mai multe detalii:

Lucia Radu, Program Manager, 

 

Organizatorii AFA – Campionii Sănătății

EIT Food 

EIT Food este un consorțiu pan-European care activează în zona antreprenoriatului și inovației în sectorul agroalimentar. Membrii comunității EIT Food sunt actori la nivel global în industria alimentară: peste 50 de parteneri din mediul de afaceri de top, centre de cercetare și universități din 13 țări. EIT Food își propune să stimuleze abilitățile și spiritul antreprenorial din sector și să deblocheze potențialul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), care la rândul lor vor accelera inovația, vor crea locuri de muncă și vor crește competitivitatea Europei.

Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de aproximativ 2.000 de membri în 2 locații centrale din București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țari. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.

Maspex România

Maspex România

Suntem Maspex Romania, parte a grupului polonez Maspex Wadowice, una dintre cele mai mari companii din Europa Centrală și de Est pe segmentul produselor alimentare. Ne bazăm acțiunile pe filosofia și valorile grupului din care facem parte, valori pe care le traducem în proiecte care vizează dezvoltarea sustenabilă a economiei și coeziunea socială prin îmbunătățirea calității vieții la nivelul comunităților în care ne dezvoltăm activitatea. Credem în responsabilitatea pe care o avem față de comunitățile în care trăim și dorim să contribuim la stabilitatea lor prin proiectele pe care le susținem. Ne concentrăm îndeosebi pe domeniul educației, pornind de la premisa sustenabilității și contribuind la dezvoltarea unor generații sănătoase din toate punctele de vedere. „Școala siguranței Tedi”, „Cupa Tymbark Junior”, „Start la Mișcare cu Tedi” sunt doar câteva dintre proiectele prin care ne exprimăm astăzi grija față de generațiile de mâine.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Locațiile Impact Hub Bucharest

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.