100 de motive să fii antreprenor în România

Onorând istoria ne construim împreună prezentul și viitorul

#100antreprenoriRO

Tu, noi și România sărbătorim cu toții 100 de ani, un moment tocmai bun să reflectăm asupra impactului acțiunilor noastre antreprenoriale și să discutăm deschis despre motivația de a fi antreprenor în România. Ecosistemul Impact Hub Bucharest este unul complex și divers și tocmai de aceea am ales ca alături de membri, parteneri, participanți la programele de accelerare, câștigători ai unor competiții antreprenoriale, mentori, traineri, investitori, speakeri la evenimente și chiar furnizori să aflăm cum își descriu ei motivația de a fi antreprenor. Cei 100 de respondenți ne-au oferit și un cuvânt reprezentativ, iar rezultatele sunt sumarizate în ”norul de cuvinte” de mai jos.

Pe tine ce te motivează să fii antreprenor? Te invităm să iei parte la conversație și să postezi în social media folosind hashtag-ul #100antreprenoriRO

Adelina Predoi
Ceea ce m-a determinat să lucrez pe cont propriu a fost libertatea de a-mi face programul cum doresc. Orele petrecute la muncă, atunci când lucrezi pentru altcineva, nu sunt întotdeauna cele mai flexibile și nu poți mereu să alegi cum vrei să lucrezi. Nu spun că dacă ești antreprenor vei lucra mai puțin sau mai eficient (”practice makes perfect”), însă când lucrezi pentru tine și beneficiezi direct de munca și programul tău, orele acelea câștigă un alt sens.
Adrian Asoltanie
Antreprenoriatul este cea mai bună soluție de a inova, a greși, a învăța, a crește și a transforma o idee într-o realitate deseori dificilă dar frumoasă.
Adrian Cioroianu
Vreau să dau ceva înapoi, să îmi pun amprenta pe generații de vânzători și pe felul în care aceștia vând, să construiesc și să las ceva în urma mea și să fac bani împreună cu oamenii din jurul meu prin acest business.
Adriana Ancuta
Pentru mine România nu este o țară ci un univers uman în expansiune. Cred mai curând în ideea de neam româneasc și în faptul că suntem uniți de experiențe comune. Startup-ul Garderoba Infinită este construit împreună cu cea mai bună prietenă a mea, iar motivația noastră principală e aceea că putem avea un impact pozitiv în viața femeilor din universul nostru.
Alex Govoreanu
România este în primul rând țara în care m-am născut și m-am format ca individ. Apoi, este țara care mi-a oferit oportunitatea să găsesc oameni talentați și determinați alături de care să pornesc un business. Aici am avut oportunitatea să gasesc oameni alături de care să pornesc la drum, aici am avut oportunitatea să testez și să cresc un business repede și costuri mici, aici am avut oportunitatea să învăț.
Alex Grecu
România este tot mai pe placul meu! Sunt mulți români cu potențial pozitiv în mediul antreprenorial și social. Nu consider că toți românii buni au plecat afară. Simt un spirit colectiv din ce în ce mai bine conturat, o dorință către o Românie curată, atât la propriu, cât și la figurat. Și simt că țara noastră a devenit tot mai frumoasă pe măsură ce au trecut anii. Mă identific cu România, mă identific cu românii și cred așa mi-am asigurat micul meu procent de succes în calitate de MC/Voice Over, dar și cu firma mea, care oferă servicii de consultanță în domeniul asigurărilor. Tot ce îmi mai doresc ar fi ca românii buni să aibă mai mult curaj, inițiativă, să integreze spiritul civic precum un obicei în viața lor și să ocupe scena politică.
Alexandru Dumitru
Vreau să contribui la creșterea mediului de business și cred că prin creeare de afaceri, antreprenorii pot stimula economia și aduce o contribuție sănătoasă la dezvoltarea societății. Prin inovație și creearea de produse și servicii, antreprenorii aduc valoare pentru toți cei implicați. Cred că în România este loc de mai bine, de afaceri mai frumoase unde angajații sunt tratați corect și educați, sunt remunerați bine și au siguranța că lucreaza într-o companie care le permita să se dezvolte. În toate țările unde mediul de afaceri este dezvoltat, nivelul de trai este ridicat, iar România are de crescut.
Alex Serban
Libertatea de a lucra la un proiect care ma interesează, care ma pasioneaza si care poate face o diferenta pozitiva in viata altora. Libertatea de a lucra cu oameni capabili si pasionați de aceleași idei. Locația este irelevantă, fiecare țara are si avantaje, si dezavantaje.
Alexandru Denk
Cunosc bine mecanismele de funcționare a unui business în România, atât avantajele (de ex. fiscalitate redusă, oportunități multiple, lipsa barierei culurale), dar și dezavantajele (birocrație, relație defectoasă cu autoritățile).
Alex Poenaru
Din punct de vedere al accesibilității resurselor mi-a fost mai ușor să pornesc business-ul din România decât să plec în străinatate și să încep de acolo. Sunt mai familiar cu piața, iar partenera mea de business, colaboratorii, până și primii clienți trăiesc în țară. Nu plătesc chirie și costurile de trai sunt mult mai mici. Greșesc și învăț mult mai ieftin aici decât în străinatate.
Alexandru Munteanu
Cariera de antreprenor s-a construit organic, de la freelancing online acum 10 ani, la un studio de branding și web design în prezent, nu lipsit de provocări. Sunt și voi continua să fiu antreprenor pentru că îmi place să construiesc și nu mă sperie că o fac aici.
Alexandru Nestian
Nevoia de a avea zilnic o nouă provocare. România în sine este o provocare zilnică, iar să deschizi o afacere în România este dovada unei doze mari de nebunie și îndrăzneală. Acest lucru mă motiveaza pe mine să încerc și să reușesc să cresc un brand pe un segment de piață complet inexistent acum trei ani de zile, unde fiecare provocare este unică. Tot efortul merită la final când realizăm că suntem pionieri pe piața de rental/sharing din România.

Abonează-te la noutățile
Impact Hub Bucharest

Urmărește cele mai importante oportunități de la Impact Hub Bucharest. Alegem doar cele mai relevante subiecte pentru tine.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Alexei Prepelita
România este a doua mea casă și locul unde mi-am format personalitatea. Personalitatea personală și profesională. Aceasta este cauza pentru care vreau să dau societății românești valoarea pe care am învățat să o creez, pentru că sunt convins că orice antreprenor creează în primul rând plus valoare în lume. România este în prezent platforma și se afla în perioada cea mai propice pentru dezvoltare, iar noi suntem responsabili pentru succesul ei. Eu îmi asum responsabilitatea să influențez pe cât voi avea posibilitatea acest proces de dezvoltare.
Anca Firtat
Am vrut să dovedesc că femeile pot face business bine într-o țară în continuare misogină. Și că în România putem crea branduri 100% românești și independente pornind de la o idee, dacă avem multă ambiție, perseverență și reziliență. Și tocmai pentru că este mai greu aici, într-o țară în care mediul de afaceri este încă la grădiniță, satisfacția este cu atât mai mare atunci când reușești. But mostly, to show that women can rule the world if they are dared to. Dare us!
Ancuta Tanase

E frumos să fii antreprenor pentru că mereu am crezut că în acest rol poți să faci ce îți dorești și de tine depinde la ce nivel. Eu vad românii ca fiind tot mai deschiși la nou, tot mai interesați de conceptul “fabricat în România” și dispuși să platească pentru calitate. Românii sunt oameni frumoși care știu să se bucure, știu să zâmbească, știu și să laude, dar și să critice, iar tu, ca antreprenor ai doar de câștigat și de învățat din acest mediu. Personal, îmi plac provocările clientului român și fac cu bucurie ceea ce fac, în România.

Andra Berilă
Aici m-am născut, aici am crescut, aici cunosc oamenii și stilul lor de viață. Și tot aici vreau să contribui la dezvoltarea animației 2D. Pentru că sunt multe provocări și limitări care ne fac mai creativi, dar mai ales pentru că e nevoie și e o piață nouă, în creștere, în România.
Andreea Stefan

Ca designer de produs și de interior, eu lucrez într-un domeniu creativ care în România este mai puțin dezvoltat. Acum trei ani am decis să o iau pe drumul antreprenoriatului, iar pentru mine aceasta a fost soluția care îmi aduce multe satisfacții, însă nu fără provocări: continuitatea în proiecte, găsirea producătorilor dornici să lucreze cu designeri, sau care să producă piesele doar la comandă. Toate prototipurile se fac cu finanțare proprie și deși poate fi un impediment, am susținere din partea unei comunități frumoase și încredere că lucrurile merg în direcția bună.

Andreea Moldoveanu
Pe mine mă face să fiu antreprenor Acasă gândul că ajut atât prin zâmbete și sănătate cu produsele noastre cât și că îmi ajut angajații să își schimbe părerea despre ce înseamnă să fii angajator (șef, patron dacă îi intrebi pe ei). Îmi place România pentru toate amintirele frumoase care reușesc să le construiesc aici.
Andreea Zaharescu
Dorința de a schimba ceva, de a educa și de a oferi oamenilor o altă perspectivă asupra lucrurilor din jur. În plus, în antrepronoriat tot timpul trebuie să fii creativ, să transformi probleme în soluții, să identifici oportunități, să fii inovativ.
Andrei M. Georgescu
Am ajuns antreprenor mai degrabă din greșeală, din încăpățânarea de a face ce îmi doresc, nu ce mi se dă. În același timp, am rămas antreprenor nu datorită dorințelor financiare, ci pentru că îmi doresc să mă provoc și să împing limitele.
Andrei Stoica
Familia și prietenii mă țin în România. M-am nascut aici așa că a fost mai la îndemână să încep într-un mediu familiar experiența mea antreprenorială. Nu am ales neapărat să fiu în Romania, ci s-a întâmplat pur și simplu. Am ales să fiu antreprenor pentru libertatea cu care vine această ocupație la pachet. Îmi construiesc echipa în România pentru oportunitatea de a lucra cu oameni faini. Lucrăm cu clienți din vest pentru experiență și expunere la un mod de a fi care funcționeaza cumva mai bine.
Andreia Patroiu
M-am întors acum 18 ani în România pentru că simțeam că este locul în care pot încerca lucruri și îmi pot pune în practică ideile alături de prieteni și familie. Românii sunt dornici să încerce și să dea o șansă unor noi servicii, mai mult decât alte nații. În plus, satisfacția de a crea ceva pentru comunitatea în care trăiești este mult mai mare.
Armina Letitia Popeanu
Libertatea de exprimare și de a crea (obiecte de design, dar și start-up-uri) pe piața din România, o piață încă tânără și fragedă e principalul motiv pentru care am un business aici.
Bogdan Andronache
Una din prioritățile României este “relansarea economică”. O piesă importantă pentru desăvârșirea acesteia stă în zona antreprenorială, prin construcția de proiecte sustenabile și afaceri de succes. Atât timp cât sunt parte din România, așa înțeleg să contribui la dezvoltarea ei.
Bogdan Doltu
Ambiția de a construi un business sustenabil și scalabil într-o industrie care abia acum începe să se reinventeze. Îmi place să fiu printre cei care inovează și aduc în piață experiențe noi pentru consumatori. Sunt dornic să arăt că se poate și la noi.
Bogdan Ioan
Cu multă vreme în urmă antreprenoriatul in tech era despre doi oameni într-un garaj cu pasiune pentru o idee, căutând o metodă să schimbe lumea. Între timp povestea asta s-a metamorfozat în “runda A”, “runda B”, “runda C”, “fail fast” și alte concepte care au mutat pasiunea către bani. Nu cred că schimb eu prea mult lumea, dar măcar aici îmi este mai ușor să îmi urmăresc pasiunea pentru idee.
Bogdan Kochesch
Sunt antreprenor pentru că nu știu să fac altceva și pentru că întotdeauna mi-a placut să învăț din propriile greșeli, fără a-mi fi frica să le fac. Sunt în continuare în România pentru că cele mai mari provocări și cele mai mari satisfacții profesionale le-am găsit aici. Motivația mea de a fi antreprenor în România se identifică cu aspirațiile mele de a contribui pozitiv și semnificativ în maximizarea potențialului uman al tinerilor români.
Bogdan Plesa
Doresc să ajut la dezvoltarea României prin investițiile în tineri. Totodată, România devine un mediu antreprenorial pozitiv prin o nouă generație de antreprenori etici, conștiincioși și încrezători.
Camil Moldoveanu
Te poți uita la România și să vezi foarte multe lucruri problematice. Personal, prefer să văd multitudinea de oportunități. Atât de multe domenii rămase în urma în care poți aduce inovație super ușor. Este ieftin să îți deschizi un business și găsești ușor oameni faini care își doresc să se afirme. Mai nou, am început să avem și foarte multe surse de finanțare, atât publie cât și private. Competiția nici măcar nu este mare. Dar cel mai important, este acasă, acolo unde ai crescut, alături de familie și prieteni, singurele lucruri care contează cu adevărat în viață.
Catalin Modorcea
Eu lucrez în special cu companii și antreprenori din afară. Lucrul care mă ține în țară, mai mult decât orice altceva, sunt oamenii. Avem multe de recuperat, reparat și învățat ca țară, dar locuim totuși într-un loc plin de oameni cu potențial, cu principii bune, și cu multe lucrui pe care le pot aduce pe plan profesional. Cred în potențialul nostru și în ce schimbări putem face împreună pe viitor.
Ciprian Stancu
Zilnic auzim de România oamenilor răi, proști, săraci și din ce în ce mai puțini. O Românie din care e mai bine să pleci dacă vrei o viață mai bună pentru copiii tăi. Asta ne spun zilnic străinii și am ajuns să ne-o spunem și noi. Eu nu sunt un romantic: văd și eu mizeria, gropile, golănia, ”șmecheria” și pseudomunca. Și mă supără. Însă văd și mulți oameni, români egali cu nemții, francezii sau americanii în inteligență, educație și aspirații. Și fiindcă astfel de oameni sunt din ce în ce mai mulți, am decis să rămân și să fiu antreprenor român. Să construiesc împreună cu acești oameni printre ruinele deciziilor politice o Românie respectată.
Claudiu Petria
Acum câțiva ani am auzit o expresie care suna cam așa “Dacă reușești să faci un business în România, atunci o să reușești și în afară”. Și ăsta este un motiv foarte bun să vrei să fii antreprenor în România. Piața este una provocatoare și te stimulează să cauți tot timplu soluții, să schimbi modul în care privești lucrurile, să inovezi, să fii creativ. În România “te călești”
Constantin Tudorica
Antreprenoriatul mi-a oferit posibilitatea de a pune în practică experiența profesională anterioară și de a construi, ținând cont de practicile pe care le-am considerat întotdeuna eronate, un sistem propriu de lucru. În cazul meu, antreprenoriatul reprezintă libertatea alegerilor în ceea ce priveste stabilirea colaboratorilor și a clientilor, a timpului și a programului de lucru alocat, a stategiei de dezvoltare a companiei, concomitent cu asumarea riscurilor aferente deciziilor luate.
Cristi Nedelcu
Faptul că serviciile privind sănătatea orală în rândul tinerilor sunt deficitare și nu exista un business nișat care să convingă noile generații să meargă la dentist și în felul ăsta să aibă o calitate crescută a vieții.
Cristina Mazilu
Nu am vrut să fiu antreprenor, dar am ajuns în această postură pur și simplu pentru că am facut (ceva) ce-mi place.
Dan Lazar
România este o țară cu multe resurse și oportunități, ce ne încântă zi de zi prin șanse de a genera impact pozitiv la fiecare colț de stradă. Deși România are și multe minus-uri, aici poți deveni lider de piață rapid, aici îți poți accelera business-ul cu ajutorul fondurilor europene și aici contribuția ta se vede.
Diana Carbarau
Ideea că pot contribui și eu la o țară “ca-n afară”, cu produse “ca-n afară” și cu oameni creativi și ”hard workers” care pot transforma țara noastră într-un loc pe măsura așteptărilor fiecăruia dintre noi.
David-Emanuel Gaidargiu
Să fiu antreprenor în România, comparativ cu UK sau alte locuri călduțe din lume, reprezintă pentru mine o provocare, este hard vs easy way, climatul nu este tocmai primitor, începând cu deschiderea unei firme, continuând cu reprezentanții diverselor autorități, care sub scutul legii, o pot interpreta răuvoitor, mergând până la abuzuri etc. Pe de altă parte, tocmai un astfel de climat este plin de oportunități, există și o parte plină a poveștii unei Românii aflată probabil și pentru următorii 30 de ani în tranziție. Nici pionierii USA nu au avut viață ușoară, dar cu tenacitatea lor au lăsat generațiilor următoare ceea ce vedem astăzi.
Dan Popa
Aici se poate să îți testezi ideile, aici poți să improvizezi și nu se miră nimeni, aici pot comunica clienșilor ce ofer.
Elena Badea
Schimbarea începe de la fiecare dintre noi. Vreau să dau un exemplu, să deschid oportunități pentru mine și pentru cei din echipa Valoria. Misiunea noastră este să transformăm potențialul oamenilor și echipelor cu care interacționăm în valoare! Dacă fiecare dintre noi ne realizăm potențialul, ne cunoaștem valorile și le activăm în tot ceea ce facem, putem transforma companiile, comunitățile, țara și lumea în care trăim.
Elena Marineci
Pentru că mi-ar plăcea să văd în România mai mulți oameni care pun umărul să construiască, decât oameni care așteaptă să primească. Iar antreprenoriatul este mediul perfect de a construi acest tip de caracter.
Elena Simona Spataru
Motivația mea constă în posibilitatea de a contribui la o piață aflată în plină dezvoltare și de asemenea, de a beneficia de interacțiunea cât mai liberă cu ceilalți antreprenori.
Elias Debs
Avem o sumedenie de probleme, de oameni capabili care trebuiesc urniți. Antreprenor în România pentru provocările și oportunitățile de dezvoltare atât personală cât și organizațională. Fiindcă pot impacta real societata, pot contribui la dezvoltarea țării. Antreprenor în România pentru a demonstra că poți iesi dintre rânduri și să câștigi corect. Antreprenor în România pentru a conecta România cu vestul și a aduce românii înapoi acasă.
Elis Popescu
A fi antreprenor înseamnă libertate. Libertatea de gândire și acțiune reprezintă motorul care mă pune permanent în mișcare și care îmi dă motivația să merg înainte. În aceeași măsură contează victoriile. Am o satisfacție enormă câd văd că ceea ce la început era doar o idee s-a cristalizat într-un proiect bine dus la capăt. Cred foarte mult în calitatea și creativitatea implementării unei idei – acesta este lucrul care face diferența între o idee excelentă rămasă pe hârtie și una, poate mai puțin grozavă, dar dusă impecabil până la capăt.
Elisa Rusu
Aș vrea să încep prin a sublinia că îmi iubesc patria și nici o clipă din viața mea nu m-am gândit să plec să lucrez în altă țară. Iar “căminul” pentru mine este cea mai importantă virtute. Instant Factoring s-a nascut din dorința de a ajuta micii antreprenori să aibă acces imediat la cash, cash necesar pentru a-și dezvolta afacerile, pentru a-și plăti taxele, salariile, furnizorii la timp. Micii antreprenori sunt motorul oricărei economii. Vrem ca România să se dezvolte și știm că fiecare mic pas contează. Am vrut să fim inovatori și să arătăm că și în România se poate!
Eliza Gutau
Nu pot spune că momentan trăim cele mai potrivite vremuri pentru a fi antreprenor în România, dar sper că pas cu pas lucrurile se vor schimba în bine și aici. Decizia de a-mi crește băiețelul și de a dezvolta o afacere în România reprezintă totuși o alegere, nu o constrângere, la urma urmei astăzi poți deschide o patiserie în toate colțurile Europei, în unele situații mult mai ușor decât o poți face pe meleagurile noastre. Există potențial aici, în toate domeniile de activitate, nu doar cel ales de mine, și cred cu convingere că în România încă poți găsi oameni care să aprecieze un produs de calitate, făcut cu pasiune și pricepere. Asta e ceea ce mă motivează să fiu antreprenor în România, și zâmbetul clienților mei este în continuare cea mai frumoasă recompensă primita pentru eforturile și sacrificiile ultimilor ani.
Flavia Scinteanu & Andreea Batros
Suntem antreprenori în România pentru că vrem să fim percepute ca un business și un brand românesc care activează pe o piață globală. Ca business, considerăm că piața de design din România este foarte ofertantă în momentul acesta și vedem că se apropie încet-încet de nivelul internațional. Am observat atent mișcarea bugetelor către lifestyle și design și creșterea numărului celor care își permit să consume design. Totodată, este o piață foarte creativă și devine competitivă. Ne-am dorit să avem o afacere și un brand puternice și prin tot ce facem să îi inspirăm și pe alții. Și vedem că din ce în ce mai mulți români au acum mai mult curaj să pornească propriile businessuri creative în industria designului sau în domenii conexe. Este un moment foarte bun să creezi design pentru un public din ce în ce mai educat în domeniul acesta.
Florentina Ghilencea
Ambiția de a face lucrurile mai bine, de a putea arăta că se pot face și altfel și, de fapt, de a transmite celorlalți să uite celebra replică “lasă, bă, că merge-așa”.
Florin Cioaca
Sunt antreprenor în România pentru că m-am nascut aici și toată cariera mea se leagă de România. Mulți dintre oamenii cu care am lucrat mi-au devenit prieteni și, alături de câțiva dintre ei, am început să construiesc o companie, trecând împreună prin provocările antreprenoriatului.
Gabriel Bugnar
Cred că antreprenoriatul este motorul progresului, al schimbării și apropierii României de lumea civilizată. Vreau să fiu parte din acest proces, în mod creativ, prin compania pe care am înființat-o și prin produsele pe care vreau să le așez pe piață. Până acum, a fi antreprenor a fost și este pentru mine o continuă călătorie cu un montagne russe. Dimineața, nu știu dacă seara voi fi în agonie sau în extaz.
Horia Codrean
Pe scurt, asta mi-am dorit să fiu mereu. Antreprenor. De ce în România? Pentru că aici m-am născut, pentru că iubesc țara asta, cred în ea, mai am speranța că lucrurile pot fi mai bune. Și pentru că am încredere că o economie liberă va crește prin imm-uri!
Ioan Cocan
Antreprenoriatul vine din dorința de a-ți controla singur destinul și îți dă ocazia să transformi obstacolele în oportunități. E drept, în România sunt multe piedici, dar cu siguranță și multe ocazii care merita fructificate. Avem foarte multe lucruri de făcut, dar antreprenoriatul românesc ia avant și sunt numeroase businessuri de succces care dovedesc asta. Eu am ales să îmi dezvolt afacerea aici pentru că familia și prietenii sunt aici. Îmi place în România mai mult decât în orice alt loc. Pot călători oriunde, dar acasă tot aici este.
Ina German
Acum 5 ani, eu și partenerele mele ne-am hotărât să pornim studioul nostru de arhitectură și design. Astăzi avem o echipă puternică, cu experiență și realizări care demonstrează că există drum și printre obstacole și că poți să crești ca afacere în Romania.
Ioan Istrate
Am decis să mă întorc în Romania după mai mulți ani petrecuți în SUA, deși poate părea contraintuitiv. În Romania am găsit un mediu mai oportun pentru antreprenoriat, din mai multe motive: forța de muncă foarte specializată și din ce în ce mai sofisticată, un stil de viață nu foarte diferit de Vest, cel puțin în București, și poate cel mai important, accesul la piața europeană prin apartenența la UE.
Ion Neculai
Prin antreprenoriat treci din postura de spectator în cea de actor. În România cred că este singurul mijloc (sau unul din foarte puținele mijloace) de a îți infăptui ideile, atunci când vrei să creezi ceva care să aibă impact asupra locului în care trăiești. Aleg România deoarece m-am nascut aici și cred că acest loc merită să luptăm pentru el.
Ionut Radu Munteanu
Antreprenor nu este o meserie ci o stare a celui care crede că poate să construiască valoare prin lucrurile pe care le face în fiecare zi și care vrea să fie cel mai aproape de iluzia controlului asupra trocului pe care îl face cu această valore pe care o produce. Sunt antreprenor în România pentru că încă nu m-am hotărât să plec, dacă plecam eram antreprenor acolo unde plecam.
Irina Dițu
Când cei din jurul nostru preferă să întoarcă spatele unei țări și unei națiuni, noi am ales să rămânem și să facem Rai din tot ce avem aici, în România. Nimeni nu a spus că este ușor să fii antreprenor, însă nicio greutate nu poate fi comparată cu reușita de a trece peste ea, cu succesul de a trăi propriul vis, de a face cu pasiune ceea ce întreprinzi și de a transforma din muncă în plăcere activitățile unei zile normale la birou (12-14h/zi). Suntem îndrăgostiți de țara noastră și dorim să aducem fericire prin Vizualist, artă imprimată & obiecte de design autentice românești.
Irina Popescu
După ani de consultanță, am ajuns la concluzia că, în România, accesul inițiativelor de tip antreprenorial la resurse de suport financiar și administrativ este considerabil mai limitat decât cel al firmelor mari prezente pe piața locală. În același timp, am observat o nevoie acută de servicii de formare și de consultanță de calitate în domeniul financiar, asociată cu o ofertă prea puțin generoasă și relativ inaccesibilă. În urmă cu aproape patru ani am decis că pot aduce o plus-valoare pe această piață din perspectiva furnizorului calificat, independent și dinamic, iar de atunci îmi practic meseria cu pasiune, flexibilitate și, mai ales, cu recompensa permanentă a investiției în educație, într-o țară în care pot face o diferență, fie chiar și prin acțiuni mărunte.
Laura Trofin
Antreprenor în România pentru că șansele de a întâlni oameni care gândesc “out of the box”, motivați, care te scot din orice rutină, sunt mari. Direct proporțională este “îmbogățirea” care ți-o produc: idei noi, soluții noi, adrenalină, dar și rezultate.
Laurentiu Nicolae
M-am născut și trăiesc în România. Îmi e mult mai ușor să fiu antreprenor înconjurat de oameni a căror mentalitate o înțeleg. Trăiesc în România dar având o platformă online granițele se estompează. Vorbesc zilnic cu oameni din afara României și cei mai mulți sunt încântați când aud de unde suntem.
Lucian Badila
Pentru că în România se poate! Noi, românii, suntem foarte openminded și acceptăm multe lucruri noi, chiar dacă nu avem nevoie de ele. România este o piață virgină, pot spune “proaspăt ieșită din comunism”, unde avem mult de lucrat pe toate piețele. Toată lumea are idei, doar că aici parcă ideile se și materializează într-un fel! Energia pe care o ofera piața care se educă din ce în ce mai mult și asta ne provoacă pe toți să devenim mai buni și să oferim un produs pe măsura așteptărilor.
Lucian Lipovan
Nevoia de libertate, de independență față de corporațiile care riscă să-și și să-ți piardă identitatea, creativitatea, inițiativa, care se tem să inoveze din cauza unui Excel, deși bugetul le-ar permite să o facă, convingerea că există mulți oameni și pricepuți, și frumoși, nu doar la propriu, ci și la figurat, împreună cu care să construiești lucruri în care crezi și care doar cu posibilitățile și riscurile disponibile unui antreprenor se pot face, nevoia de a nu avea șefi și subalterni într-un orgchart, ci colegi într-o echipă, plus șansa de a găsi oameni care să aibă și cu ce susține ceva în ce cred.
Maria Dinu
Dorința de a pune în slujba altor oameni ceea ce eu știu să fac bine. Dorința de a inspira și de a contribui la dezvoltarea altora. Dorința de a nu depinde de o corporație pentru a face o diferență.
Maria Ianus
Să fiu antreprenor în România înseamnă oportunitatea de a inova cu servicii și produse autohtone într-o piață suprasaturată de brand-uri străine și provocarea de a crea un concept de la zero care să aducă un plus de valoare românilor și nu numai.
Maria-Shirina Stefanescu-Albu
Am ales să fiu antreprenor pentru că am dorit să fac ceva ce nu puteam dacă aș fi fost angajată în domeniul meu. Mi-am dorit să sprijin antreprenoriatul românesc aflat la început de drum, fără prea multe resurse de start, dar cu o componentă semnificativă de inovație. Aceștia erau descurajați de lipsa accesului la consilierea foarte necesară atunci când puneau bazele unei afaceri și, de multe ori, dădeau greș din cauze administrative, decât de business, propriu-zis. De aceea am vrut să-i ajut și cum nimeni altcineva nu făcea asta, am zis că e momentul să o fac eu.
Marius Ciobanu
În România este un potential enorm pe diverse investiții și industrii. Concurența nu este atât de mare încă, dar cel mai important lucru care mă face să fiu antreprenor este că vreau să mă dezvolt în țara mea, vreau să audă cei din afara țării ce se poate face aici, atât timp cât există potențial și perseverență. Avem foarte multe resurse, dar din păcate nu sunt exploatate la un nivel corect. Îmi doresc să ridic producția în România și să putem exporta mai ușor, să se audă de calitate Made in Ro.
Marius Mitroi
În acest moment singura șansă de dezvoltare a României este prin inovare și antreprenoriat. Dezvoltarea ecosistemului antreprenorial românesc are efecte directe în creșterea calității vieții. Îmi doresc ca afacerea pe care o dezvolt să ajute la creșterea ecosistemului antreprenorial inovativ.
Marius Eugen Popa
Principalele motive pt care fac această activitate în România sunt: dorința de a face un proiect in stilul meu, de a livra servicii de calitate, de a ajuta alți oameni prin consultanță și cursuri (manageri, antreprenori , specialiști etc), dorința de progres.
Mihai Cepoi
Nevoia de autonomie profesională, pasiunea pentru inovare și tehnologie. spiritul de ”problem solving” ce scoate des în evidență multitudinea de oportunități antreprenoriale din România.
Mihai Moghior
România are nevoie de atâtea lucruri… Sunt atâtea probleme de rezolvat. Ai mult loc pe piață să începi de undeva. Sunt multe zone de “blue ocean”. Ai șansa să fii primul care face ceva. Dacă nu merge, poți fi primul care face altceva… De ce să te uiți cum vin străinii cu soluții simple pe care le aplică aici și iau banii, în timp ce tu te gândești la mirajul vestului și al “statelor”. Acolo toate locurile bune sunt cam ocupate. Poți găsi unul și pentru tine, însă cu eforturi și cu costuri poate mult mai mari decât aici, în România. Iar dacă ceea ce faci generează cu adevărat valoare aici, atunci vei învăța pas cu pas să fii mai bun, cel mai bun, după care vei exporta… către vest și către “state” ceea ce faci tu cel mai bine.
Mihai Raneti
În România, antrepenoriatul înseamnă să ieși din rând și să-ți asumi un drum dificil și stresant. Fondarea unei companii este șansa de a îmbunătăți ceva, o tehnologie, o nouă modalitate de vânzări sau o strategie de marketing. Însă nici o companie nu poate depăși abilitățile fondatorului, ceea ce înseamnă că antreprenoriatul presupune și un proces continuu de învățare. Învățarea nu are ca scop succesul, ci explorarea. Sunt multe lucruri care transformă antreprenoriatul într-o experiență dificilă, dar singurul lucru care-l face să merite este șansa de a explora inovatia.
Mihai Toader Pasti
Atunci când ceva nu este pe placul tău sau crezi că poate fi îmbunătățit, poți fie să ignori, fie să acționezi. Să fii antreprenor in România, fie ca ai propriu business, sau lucrezi intr-o companie sau ONG este o mare provocare, suntem încă foarte reticenți la schimbări și le acceptăm cu greu, dar dacă vrei să faci performanță, poți! Eu îmi doresc sa nu am o viața plictisitoare, să simt că am dat mai mult decât am luat, să cunosc și să lucrez cu oameni faini. Asta mă face să acționez și să schimb lucruri, îmi doresc să fac România măcar puțin mai bună.
Mihai Zaharia
În primul rând este motivația de a construi ceva. Antreprenoriatul în România este destul de nesigur și cred că ai nevoie de nervi tari. Este un mod de a trăi.
Motoc Ioana
Ce mă motivează pe mine să fiu anteprenor în România, este faptul că România merită să se laude cu oamenii ei de valoare, și cum poate să facă acest lucru decât prin noi, oamenii care ne dorim să ducem numele României departe, prin produsele și activitatea noastră.
Nicolae Zanea
Îmi doresc să obțin ceva în mod independent și cu intregul merit al meu și al echipei mele. Am această dorință de a excela în domeniul în care activez și de a fi în fiecare zi din ce in ce mai bun. Cred că adevarata motivație vine din interiorul fiecăruia și lucrurile excepționale se întâmplă atunci când crezi cu adevărat într-o cauză dreaptă. Cred cu tărie că adevărata schimbare în bine pentru această țară pornește de la fiecare individ.
Noëla Zaharia
Prin antreprenoriat în domeniul învățarii nonformale am căutat să aduc valoare societății în care aleg să trăiesc. Și mie însămi. Să descopăr și să-mi pun în practică proverbialul “ikigai” – the reason for being. Unii îi spun succes, alții misiune în viață. Pentru mine, antreprenoriatul nu este un scop în sine. Ci este un mijloc de a face zi de zi ceea ce iubesc, la care mă pricep, de care oamenii au nevoie și pentru care sunt dispuși să plătească. Iar prin proiectele #EgoismulPozitiv și #SchimbăFoaia ofer sprijin profesionist în dezvoltarea lor tuturor celor interesați de “ikigai” ca verb, nu doar ca substantiv.
Oana Craioveanu

Sunt antreprenor din dorința de a găsi soluții, de a atrage resurse, de a arăta că se poate, de a face lucrurile corect, de a crea valoare adăugată, de a inspira și de a structura modele inovative de business.

Oana Stan
Mă simt responsabilă să-mi implementez ideile și să-mi aduc aportul în mod direct în comunitate, în piață, în industrie, în România. Știu că m-am nascut în locul potrivit, la momentul potrivit să fac ceea ce fac și nu am voie să renunț. Prin toate experiențele trăite de mine în România, am devenit ceea ce sunt și îmi doresc să dau înapoi ce am eu mai bun și să influențez lucrurile în bine prin munca mea de antreprenor roman. Orașul meu natal, Techirghiol, m-a ambiționat să plec cât mai departe din el, să mă descopar și să-mi depășesc limitele. Dupa ce mi-am terminat misiunea de student, m-am întors în Techirghiol, am lansat un start-up și am început să-i arăt tot ce am învățat. Cinci ani mai târziu, ca antreprenor, continui să învăț zilnic și asta mă motivează să dau înapoi României ceea ce merită.
Olga Abramescu
Sentimentul că sunt multe lucruri bune de făcut în această țară. În domeniul comunicării vizuale piața are “abia” 28 de ani vechime și organizațiile de orice dimensiune au nevoie de produse bune, ghidaj în a le folosi și un partener alături de care să crească.
Onica AnaMaria
În primul rând pasiunea pentru tehnologie și design, un trend ascendent în România și dorința de a aduce pe piața românească tehnologii inovative și utile în domeniul sănătății.
Paul Calin
Plăcerea de a face fix ceea ce îmi doresc, libertatea de a-mi organiza singur programul, șansa de a petrece mai mult timp cu copiii, ocazia de a alege oamenii cu care vreau să lucrez, responsabilitatea de a duce afacerea în ce direcție cred eu că e bine.
Raluca Bacinschi-Stratulat
Sunt antreprenor din dorința de a îmbunătăți unele aspecte din viața semenilor mei într-un cadru flexibil, în care să am libertate de mișcare, de testare, de perfecționare. Am ales să rămân în țară deoarece vreau să ofer un plus de valoare mediului care m-a format, un fel de quid pro quo – nu o văd ca pe un sacrificiu, ci ca pe o plăcere.
Raluca Baran-Candrea
Antreprenoriatul e calea spre realizarea unui vis: acela de contribui la creșterea segmentului de produse craft din România. Mă bucur să construiesc alături de Paul o afacere de familie bazată pe calitate și care să ridice standardele, atât pentru clienții noștri, cât și pentru angajații pe care îi vom avea. Îmi place ideea de a crea ceva de la zero și de a vedea cât de departe poate ajunge, cât de mare poate crește, cât de bun poate deveni. Vreau să mă văd trecând de dificultățile care – inevitabil – apar pe traseu, vreau să găsesc soluții la situații neprevăzute și să cresc ca om și ca profesionist făcând asta.
Rareș Sâmpăleanu
De ce în România? Pentu că e țara în care trăiesc, este minunată, nu vreau să plec și îmi doresc să fac ce îmi stă mie în putere ca ceea ce e rău și trist să se micșoreze iar ceea ce e bine să crească. De ce antreprenor? Pentru că astfel ajung mai repede și mai aproape de oameni, de problemele lor reale și le pot oferi soluțiile pe care mie îmi place să le construiesc. Antreprenoriatul este un mod de viață mai creativ, dinamic, educativ și provocator, care te ține activ, sănătos la minte și dornic de a face lucruri grozave și de a dărui.
Razvan Boldis
Sunt prea multe experiențe și oportunități pe care vreau să le încerc și pe care nu le pot face din postura de angajat. Vreau să îmi încerc puterile și să creez ceva care poate avea impact în viața celor din jurul meu. Vreau să pot lua decizii și să îmi asum riscuri, să îmi pun la încercare ideile și să văd unde pot să ducă. Vreau tipul ăla de libertate “crudă”, care te sperie, care înseamnă riscuri dar și aerul ăla tare care te lovește în piept, atunci când știi că posibilitățile sunt nelimitate.
Razvan Burlacu
Să fii antreprenor în România este o provocare. Uneori obții lucruri neașteptat de ușor, alteori ireal de greu. Drumul în sine e un proces educativ intens, multidimensional. Asta face să merite tot efortul. Satisfacția este mare când uneori te oprești să respiri, scormonești în memorie sau te uiți în jur și îți apar oameni pentru care munca și existența ta au contat la un moment dat.
Ruxandra Morosan
România este o țară în curs de dezvoltare, astfel există multe domenii, respectiv piețe neexploatate la capacitatea maximă. Din punct de vedere fiscal există anumite avantaje de care poți beneficia în România. Pentru business-ul nostru (printuri personalizate) colaborarea cu furnizori din România reprezintă un plus pentru că raportul preț / calitate este unul foarte bun. De asemenea în România nu există produse cu același concept, astfel beneficiem de oportunitatea de a veni pe piața de ”home decor” cu un produs 100% nou.
Razvan Stancu

Fondator Ortopedicus

În ultimii 20 de ani, am acumulat experiență în vânzări, marketing, achiziții, logistică și management în diferite poziții și companii. După ce am încercat în zadar să aplic și să share-uiesc cunoștințele într-o mare companie, am realizat că este mai bine să aplic totul în propria companie și să împărtășesc experiența acumulată și altor oameni. Cred că în a doua parte a carierei, începi să simți că trebuie să dai înapoi societății energia acumulată, să împărtășești informația acumulată în timp. Nimic nu se pierde, totul se transferă!
Rusanda Cojocaru
România mi-a oferit un cadru suficient de bun pentru a deveni antreprenor. Nu a fost nici ceva ușor și nici foarte complicat, cu un contabil alături și cu actele puse la punct, mi-am urmat ideea pe toate culmile (și pe toate coclauriile) unde a vrut să mă ducă. Fiind o inovație și prima de pe nișa ei, Bookletta m-a făcut antreprenor și și-a ținut fruntea sus împlinindu-și misiunea de a educa noi atitudini față de modă și lectură. Am avut libertatea de a face asta în România și pentru asta sunt recunoscătoare.
Razvan Chelu
Sunt antreprenor în România din dorința de a contribui la dezvoltarea designului românesc și din dorința de a lăsa în urmă generațiilor viitoare un produs de valoare. Lemnia este un brand de familie care îmbină maiestria vechilor meserii, precum tâmplaria cu designul contemporan. Să fii antreprenor în România reprezintă o provocare, însă flexibilitatea de a dezvolta un business în direcția dorită și reușitele aduc satisfacții neprețuite. Cu fiecare produs Lemnia ducem povestea designului românesc și peste granițe cu fiecare expoziție internațională la care participăm.
Sandra Hallal
Îmi place să adaug valoare acolo unde oamenii nu pun preț. Doresc ca ceea ce fac să ajungă în mâinile oamenilor de peste tot din lumea aceasta și să se știe că în România sunt oameni creativi care fac lucruri frumoase și calitative. Iubesc această țară și cred că românii sunt foarte capabili. Vreau să vad cum mentalitatea românilor începe să se schimbe cu timpul și în loc să se gasească scuze, să se acționeze. Nu este atât de greu să faci afaceri etice și integre care să fie profitabile.
Sonia Micu
Poate m-a făcut să fiu antreprenoare doar o idee. Însă, cu siguranță, oamenii care s-au strâns în jurul ei mă fac să și rămân una. În România parcă suntem tot mai mulți așa – hotărâți să nu lăsăm lucurile cum au fost până acum.
Sonia Donca-Bercuci
Acum vreo 12 ani am vrut să plec din lumea lui „nu se poate”. În lumea aia eram supărată, frustrată, comentam, criticam și speram să fie altfel, în special în educație – rădăcina oricărui prezent sau viitor. Am început apoi să călătoresc în alte țări care m-au inspirat și mai mult că „se poate”, așa că am început să îmi aleg activități de voluntariat cu un impact mai mare. Cu trecerea timpului mi-am dat seama că ceea ce făceam voluntar, deși e important, nu era suficient. Ulterior am preluat roluri de inițitor și am implementat proiecte și programe educaționale pentru diferite publicuri țintă. Prin 2013 mi-am dorit mai mult impact, așa că am început să visez la educație relevanta, de la grădi la liceu. Azi creez o întreagă arhitectură educațională pentru Green School, locul unde învățăm zi de zi că se poate, chiar și atunci când pare imposibil.
Sorin Vlad
În primul rând consider important că idea antreprenoriatului a apărut, există și crește în România. Este important să îți dorești să fii antreprenor. De ce să o faci în România? În primul rând fiindcă este țara ta și fiindcă îți dorești să arăți că se poate.
Teia Ciulacu
Dorința de a face bine in tara-n care m-am născut, în care am copilărit și m-am format, din care sunt atâția oameni dragi. Și pentru că aici e atâta potențial ascuns în suferinta și nedreptatea prin care ne-a târât istoria, inclusiv recentă, care te cheamă să-l scoți la lumina, sa-l salvezi, să-l împlinești.
Tiberiu Anghel
Ca tânăr antreprenor cu studii superioare și experiențe internaționale, consider că am acumulat know-how peste medie în ceea ce privește managementul de produs, internaționalizare și dezvoltarea afacerii. Consider că este de datoria mea să mențin, să dezvolt și să diseminez acest know-how în continuare în comunitatea din care provin (București și România).
Victor Gradinescu
Îmi găsesc motivația în pasiunea pentru domeniul în care activez (tehnologii software), libertatea de a experimenta, de a crea, de a inova și satisfacția de a pune rezultatul inovației și lucrului susținut în mâna utililzatorilor. Sunt recunoscător în fiecare zi pentru că în România am avut parte de formare buna, un mediu ok și am putut forma o echipa performantă.
Victor Razvan Ghebaur
Sunt antreprenor în România pentru că sunt tare mulți oameni faini și cu idei, mai ales dintre cei (foarte) tineri, pentru că suntem cultural încă imaturi dpdv business (și asta e mișto, că-i cu antren și sunt lucruri noi care apar prin sat, descoperim apa caldă în fiecare zi și e un sentiment fain), pentru că taxele sunt încă ok indiferent de ce ne plângem noi.
Viorel Panaite
Am devenit antreprenor în 1998 și mi-am propus să construiesc cea mai apreciată companie de training în leadership din România. În acei ani, organizațiile existente aveau o cultură foarte patriarhală încurajând pasivitatea, neasumarea responsabilității, individualismul și privilegiile pentru cei care “se puneau bine cu puterea”. Multe organizații pastrează aceste caracteristici și acum. Am vrut atunci, la fel vreau și acum, să contribui la creșterea calității vieții în organizațiile din România. Trăim vremuri care ne pot dezumaniza, care ne izolează tot mai mult deși avem impresia că suntem tot mai conectați, vremuri care îi pot face cinici cu ușurință pe oameni. Ajutăm acum organizațiile care vor să devina mai atractive pentru oamenii buni și care vor să învețe să îi valorizeze, care vor să fie un spațiu în care să înflorească valorile constructive și scopul comun.
Vlad Craioveanu

Pentru mine, povestea antreprenoriala a început în copilarie, când tatăl meu, inginer de profesie, a plecat din fabrica unde lucra și alături de foști colegi a început un mic business de comerț. I-am urmărit de-a lungul anilor emoțiile, trăirile, succesele și eșecurile și l-am văzut cât de multă pasiune avea în privire în tot ceea ce începea. În timp, s-a adunat în mine, puțin câte puțin, din această nebunie de libertate și responsabilitate astfel încât la un moment dat am făcut pasul de la statutul de angajat al altora la statutul de a fi propriul tău angajat. Am câștigat multă libertate dar și mai multă responsabilitate, ambele le duc cu mine și astăzi. A fi antreprenor în România este ca o școală continuă, pentru că în fiecare zi se mai întâmplă ceva nou sau se mai schimbă câte ceva, iar tu trebuie să te adaptezi. Însă, cu toate acestea, a fi antreprenor în România zilelor noastre seamănă cu primii exploratori ai spațiului, avem teritorii atât de vaste de descoperit și loc de dezvoltat încât poți să muncești o viață întreagă.

Alătură-te comunității
Impact Hub Bucharest

Oricine este binevenit la Impact Hub

Cunoaște, conectează-te și lucrează cu oameni care gândesc la fel ca tine, fă schimb de informații, colaborează pentru a crește startup-urile și inițiativele fiecăruia, construiește-ți ideea într-un spațiu de coworking stimulant și creativ. Iar dacă nu ai nevoie de spațiu, poți cunoaște oameni noi, relevanți pentru business-ul tău și să participi la evenimente prin abonamentul Hub Connect!

Hub Connect
Conectează-te la comunitate

Este mai simplu ca oricând să faci parte din comunitatea Impact Hub Bucharest chiar dacă nu ai nevoie de spațiu de lucru. Dacă ești antreprenor, investitor, manager, freelancer, angajat sau îți dorești să te conectezi mai ușor cu membrii Impact Hub, acum ai la îndemână o legătură directă cu o rețea globală de peste 15.000 de oameni.

Hub Coworking
Ai toată flexibilitatea de care ai nevoie

Lucrează din spațiul de coworking alături de o comunitate în continuă dezvoltare! Participi la evenimente, cunoaști alți antrepenori, experți și profesioniști, colaborezi! Poți folosi Hub-ul ca un punct de legătură între întâlniri, ca spațiu de lucru alternativ sau ca ancoră a activităților tale de zi cu zi.

Hai să ne cunoaștem

Contactează-ne

contact@impacthub.ro

Locațiile Impact Hub Bucharest

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

Floreasca
Strada Gara Herăstrău nr 2,
București, 020334

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.