
Romania ClimAccelerator – Acceleratorul startupurilor verzi
Cel mai complex accelerator din România pentru startupurile care prin inovație și tehnologie pot crea un viitor mai verde.
Romania ClimAccelerator este cel mai complex accelerator pentru startupuri tech cu impact asupra mediului în România. După succesul celor 2 ediții anterioare, organizate la nivel regional, ClimAccelerator 2023 este gândit să ofere un focus mai mare asupra startupurilor din ecosistemul local.
Programul are la bază următorii piloni: vizibilitate și inspirație pentru soluții greentech, educație și know-how, oportunități de finanțare și pregătire pentru investiții, scalare, acces la o rețea de inovatori, parteneri și factori de decizie, dar și impact pe termen lung.
25 de soluții în 2 stadii diferite de dezvoltare sunt căutate pentru a face parte din program. Echipele selectate vor participa la workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing și evenimente internaționale.
Aplicanții selectați vor participa într-una dintre cele două categorii, în funcție de stadiul de dezvoltare a startupului: Early Stage și/ sau MVP.
Programul Romania ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom.
Înscrierile sunt deschise în perioada 23 mai – 22 august după cum urmează:
- Early-Stage – 23 mai – 22 iunie
- MVP – 23 mai – 22 august
Beneficiile programului
Impact de mediu
Măsurarea impactului pe termen lung
Mentorat
Matching unu la unu cu mentori cu experiență
Comunitate
Conectarea cu actori cheie din ecosistem
Know How
Workshop-uri tematice pentru dezvoltarea soluției
Consultanță
Resurse și informații de specialitate pe nevoile tale
Evenimente
Acces la evenimente de profil naționale și internaționale
Investitori
Conectare cu investitori, venture management
Peer sharing
Întâlniri de comunitate la nivel internațional
Tipurile de soluții vizate
Soluții de cleantech în domeniul mobilității urbane
Soluții greentech pentru orașe și clădiri
Proiecte de management al deșeurilor
Agricultură inteligentă pentru climă
Modalități de transformare a sistemelor și lanțurilor logistice alimentare
Proiecte de educație pentru natură
Proiecte pentru dezvoltarea unei economii circulare
Soluții de reducere a emisiilor din industrie
Tehnologii verzi și servicii care ecologizează activitățile economice
- Modalități și soluții pentru reducerea impactului producției asupra mediului
- Tehnologii, procese, modalități și soluții ce încurajează consumul responsabil
- Proiecte ce vizează producerea de energie verde, curată, regenerabilă
- Soluții de transport ecologic
- Soluții tehnologice și de inteligență artificială ce conduc la un impact de mediu pozitiv
Programul nu se limitează doar la aceste domenii, ci vizează și alte tipuri de soluții cu impact pozitiv asupra mediului.
Program Romania ClimAccelerator 2023
Programul vizează două categorii de startupuri aflate în etape diferite de dezvoltare (Early stage, MVP). Activitățile de sprijin sunt personalizate pentru fiecare categorie. În cadrul programului, startupurile pot participa la una din cele două categorii.
- 23 mai – 22 iunie: Înscrieri categoria Early Stage
- Iulie – August: Activități de suport – Early stage
- 23 mai – 22 august: Înscrieri categoria MVP
- Septembrie – Noiembrie: Activități de suport – MVP
- 7 Decembrie 2023: DEMO DAY
Calendarul programului pentru cele 2 categorii
Early Stage
Înscrieri: 23 mai – 22 iunie 2023
Activități: Iulie – August 2023
15 startupuri din România, care au o idee sau sunt în stadiul incipient, vor beneficia de workshop-uri de modelare de business și validare a soluției pe piață. Participanții trebuie să aibă o firmă înființată la momentul acceptării în program și semnării contractului de participare.
Activități în program:
- Workshop-uri și studii de caz
- Peer sharing la nivel național și internațional
- Mentorat: Matching 1-to-1 cu mentori cu experiență
- Conectare cu actori cheie din ecosistem
Startupurile selectate în primă fază vor lua parte într-un bootcamp online pe 28 iunie. Participanții vor ține un pitch în fața juriului, apoi va fi făcută selecția de 15 participanți pentru categoria Early Stage și anunțați pe 29 iunie.
Urmărește secțiunea de Q&A pentru detalii despre program!
MVP
Înscrieri: 23 Mai – 22 August 2023
Activități: Septembrie – Noiembrie 2023
10 startupuri care au un prototip validat în piață vor beneficia de sprijin în atragerea clienților și de consultanță de specialitate în funcție de nevoile lor punctuale.
Activități în program:
- Workshop-uri și studii de caz
- Peer sharing la nivel național și internațional
- Mentorat: Matching 1- to-1 cu mentori cu experiență
- Networking și conectare cu actori-cheie din ecosistem
- Consultanță pe nevoi specifice
- Participare la Demo Day (Decembrie 2023), unde își vor prezenta soluția în fața jucătorilor-cheie din piață
Pentru categoria MVP pot aplica startupurile din categoria Early Stage 2023 & 2022 & 2021 și startupuri care nu au mai fost incluse în program. Startupurile selectate în categoria MVP vor fi anunțate pe 31 august.
Urmărește secțiunea de Q&A pentru detalii despre program!
Ediții Black Sea ClimAccelerator (2021 & 2022)
Startupuri accelerate din România în 2021 & 2022
Finanțare în EUR în 2021 & 2022
Mentori & Experti
Premiul III, categoria MEDIU, în cadrul CSR Awards 2023
Parteneri principali
Raiffeisen Bank
Raiffeisen Bank are peste 20 de ani de activitate pe piața bancară din România și peste 2,22 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are peste 4.600 de angajați, 300 de agenții în toată țara, 660 de ATM-uri, 450 de mașini multifuncționale (MFM-uri) și o rețea de peste 25.600 de POS-uri.
OMV Petrom
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom. Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce privește implementarea acestor recomandări.
Organizatori
EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.
Impact Hub Bucharest
Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.
Hai să ne cunoaștem
Despre Organizație
Misiunea
Echipa
Cariere
Presă
Hai în vizită
Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945
rețeaua globală
Impact Hub
Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.