Black Sea Climaccelerator 2021 EN

Romania ClimAccelerator – Acceleratorul startupurilor verzi

Cel mai complex accelerator din România pentru startupurile care prin inovație și tehnologie pot crea un viitor mai verde.

Romania ClimAccelerator este cel mai complex accelerator pentru startupuri tech cu impact asupra mediului în România. După succesul celor 2 ediții anterioare, organizate la nivel regional, ClimAccelerator 2023 este gândit să ofere un focus mai mare asupra startupurilor din ecosistemul local.

Programul are la bază următorii piloni: vizibilitate și inspirație pentru soluții greentech, educație și know-how, oportunități de finanțare și pregătire pentru investiții, scalare, acces la o rețea de inovatori, parteneri și factori de decizie, dar și impact pe termen lung.

25 de soluții în 2 stadii diferite de dezvoltare sunt căutate pentru a face parte din program. Echipele selectate vor participa la workshop-uri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și pregătire pentru investiții, mentorat individual, sesiuni de pitching, peer sharing și evenimente internaționale.

Aplicanții selectați vor participa într-una dintre cele două categorii, în funcție de stadiul de dezvoltare a startupului: Early Stage și/ sau MVP.

Programul Romania ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest și partenerii principali Raiffeisen Bank România și OMV Petrom.

Înscrierile au fost deschise în perioada 23 mai – 22 august după cum urmează:

  • Early-Stage – 23 mai – 28 iunie
  • MVP – 23 mai – 22 august

Beneficiile programului

Impact de mediu

Măsurarea impactului pe termen lung

/

Mentorat

Matching unu la unu cu mentori cu experiență

Comunitate

Conectarea cu actori cheie din ecosistem

Know How

Workshop-uri tematice pentru dezvoltarea soluției

Consultanță

Resurse și informații de specialitate pe nevoile tale

l

Evenimente

Acces la evenimente de profil naționale și internaționale

Investitori

Conectare cu investitori, venture management

Peer sharing

Întâlniri de comunitate la nivel internațional

Iată care sunt cele 11 startupuri selectate în categoria MVP

  • SIGAD este primul sistem informatic integrat pentru gestionarea raportărilor și managementul deșeurilor, care ajută companiile să digitalizeze și să automatizeze procesele de gestiune, calcul și raportare corectă a datelor către toate agențiile de mediu din România și nu numai. Experții SIGAD vin cu o vastă experiență acumulată în urma proiectelor complexe avute într-o multitudine de industrii cheie din România. 
  • DigIT inovează modelele clasice de business folosind tehnologia AI, prin automatizarea proceselor pentru afacerile din zona agriculturii, funcționând ca un asistent digital pentru eficientizarea amprentei de CO2. Aplicația  integrează tehnologia AI și alte tehnologii conexe pentru păstrarea datelor în cloud, analizarea acestora în timp real și generarea unei arhive pentru managementul inventarului, a documentelor și a proceselor interne și externe ale companiei. 
  • ExpertGES.ro este platforma online prin care antreprenori, instituții și ONG-uri pot să-și administreze digital emisiile de gaze cu efect de seră (GES) și, implicit, amprenta de carbon, într-o economie în care sustenabilitatea, deșeurile, ecologia urbană (poluare, eficiență energetică, economie circulară), emisiile GES sunt domenii grevate de lipsa datelor și a sistemelor de măsurare și raportare. 
  • Laura And Wine aduce la viață paharul de vin din sticlă reciclată, făcut manual, în România, rezolvând două probleme majore: viața scurtă a paharelor și gestionarea deșeurilor de sticlă. Materia primă o reprezintă cioburile care deja au avut o utilitate în piață și se întorc în procesul de producție, susținând astfel economia circulară. 
  • ZĂ KUP – Simply Re-use-it propune un sistem ecologic de pahare reutilizabile pentru evenimente și festivaluri, cu scopul de a reduce risipa și impactul asupra mediului prin înlocuirea paharelor de unică folosință cu pahare reutilizabile. ZĂ KUP oferă o soluție practică și convenabilă, ajutând organizatorii de evenimente să reducă costurile și, simultan, să protejeze mediul înconjurător. 
  • Smart Manole este o platformă suport, dedicată simplificării și optimizării managementului de proiecte din domeniul construcțiilor. Smart Manole optimizează fluxul de lucru, asigură transparența și trasabilitatea proiectelor, reduce timpul, costurile de execuție, pierderea inutilă de materiale și cantitatea de hârtie folosită și permite urmărirea evoluției proiectului de către toți actorii implicați. Platforma contribuie semnificativ la reducerea consumului de CO2, comparativ cu procesul actual de management a lucrărilor de construcții. 
  • Kolecto este o soluție digitală accesibilă ce simplifică procesul de selectare, înregistrare  și raportare a reciclabilelor, conectând actorii cheie din lanțul de colectare-reciclare. Pentru început, Kolecto își propune să faciliteze procesul de colectare manuală a ambalajelor reciclabile de către operatorii economici ca parte din Sistemul de Garanție Returnare, ce urmează a fi lansat la nivel național în noiembrie 2023. 
  • MASAP este un start-up bazat pe arhitectura Aquaponics (AP), unul dintre cele mai importante trenduri în arhitectura sustenabilă și producția locală de alimente. Arhitectura Aquaponics presupune cultivarea peștilor și a plantelor împreună într-un ecosistem izolat, recircular, care utilizează cicluri bacteriene naturale pentru a transforma deșeurile de pește în substrat pentru plante. MASAP propune realizarea unei sere automatizate și informatizate, izolată de factorii climatici, independentă energetic, cu arhitectură circulară care produce sub 1% deșeuri. Soluția va încorpora tehnologii moderne, precum Machine Learning, care vor fi folosite pentru îmbunătățirea performanțelor sistemului, dar și pentru a crea o bază de date pentru noile sisteme de tip AP. 
  • R3d.eco este un start-up ce se concentrează pe dezvoltarea tehnologiei de producție industrială folosind materiale plastice reciclate, contribuind la promovarea economiei circulare. Echipa a dezvoltat prima imprimantă 3D din lume cu 28 de capete pentru producția eficientă și accesibilă a obiectelor din materiale plastice reciclate, alături de o linie industrială de filamente, profile și plăci. 
  • Horeca Orders este o platformă de comenzi destinată industriei ospitalității, ce facilitează colaborarea între specialiști din domeniul Horeca, proprietari de unități de alimentație publică și reprezentanți de vânzări. Scopul său este de a simplifica operațiunile din cadrul industriei și de a optimiza procesele de plasare, recepționare și gestionare a comenzilor, astfel încât să reducă risipa alimentară. 
  • InoWatt.ro este o platformă de tip marketplace dedicată sistemelor fotovoltaice, care oferă soluții personalizate pentru clienții interesați de instalarea de panouri solare în locuințele lor. Prin intermediul algoritmilor avansați ai platformei, utilizatorii pot accesa și compara oferte variate de sisteme solare, inclusiv cele incluse în programul Casa Verde, propuse de o gamă diversificată de furnizori.  

Iată care sunt cele 14 startupuri selectate în categoria Early Stage

  • Applied Research Solutions dezvoltă soluții bazate pe știința datelor pentru aplicații în industrie și energie, în vederea îmbunătățirii productivității și a eficienței energetice. Compania integrează tehnici și modele avansate de vizualizare, predicție și detecție de anomalii în sisteme intuitive care sprijină activitatea curentă a specialiștilor din domeniu. Misiunea companiei este de a promova adoptarea inovației data-driven de industriile averse la risc și conservatoare precum producție, prelucrarea alimentelor, petrol și gaze, generare de energie, utilități sau mediul construit.  
  • Atlas of Sports este o platformă online care mapează infrastructura sportivă montană și problemele de mediu apărute în natură. Cu ajutorul acestei aplicații, utilizatorii pot raporta în timp real problemele identificate pe munte sau schimbările identificate la elementele de infrastructură. Atlas of Sports reduce expunerea la potențialele pericole apărute pe munte și îi ajută pe utilizatori să descopere locuri pe care nu le-au mai explorat niciodată. 
  • CarbonCel este o soluție ce implementează practici pentru agricultură de carbon (capturarea și măsurarea carbonului sechestrat, precum și certificarea emisiilor de carbon). CarbonCel aduce tehnologie care ajută fermierii să își optimizeze costurile, produsele și resursele și să înceapă proiecte de carbon care să le aducă venituri adiționale.  
  • Dash este o soluție de mobility-sharing, care propune crearea unei rețele de biciclete electrice, dockless, antifurt. Dash se adresează în principal companiilor mari și corporațiilor, care pot oferi un astfel de serviciu angajaților proprii ca beneficiu extra-salarial.  
  • DigIT inovează modelele clasice de business folosind tehnologia AI, prin automatizarea proceselor pentru afacerile din zona agriculturii și, pe viitor, din domeniul sănătății, funcționând ca un asistent digital pentru eficientizarea amprentei de CO2. Aplicația  integrează tehnologia AI și alte tehnologii conexe pentru păstrarea datelor în cloud, analizarea acestora în timp real și generarea unei arhive pentru managementul inventarului, a documentelor și a proceselor interne și externe ale companiei.  
  • Energy Advisor dezvoltă prima aplicație de sustenabilitate din România, care oferă consumatorului final posibilitatea de optimizare a consumului de energie propriu și  oportunitatea de a economisi energie, bani și de a reduce impactul asupra mediului înconjurător. Energy Advisor este un start-up inovator cu focus predominant în domeniul tehnologiilor verzi, în special eficiența energetică și sustenabilitate, cu aplicabilitate în sectorul rezidenţial de energie.  
  • FungiHeroes propune utilizarea zațului de cafea, din industria Horeca, ca substrat pentru creșterea ciupercilor gourmet. Startup-ul verde oferă o soluție sustenabilă, bazată pe economie circulară, pentru reducerea deșeurilor organice și creșterea producției locale de ciuperci, contribuind astfel la necesitatea diversificării proteinelor. FungiHeroes este o soluție inovatoare pentru consumatorii finali care doresc să adopte un stil de viață echilibrat și să descopere alternative de o calitate superioară la ciupercile obișnuite disponibile în supermarketuri, cum ar fi pleurotus și champignon.  
  • Kolecto este o soluție digitală accesibilă ce simplifică procesul de selectare, înregistrare  și raportare a reciclabilelor, conectând actorii cheie din lanțul de colectare-reciclare. Pentru început, Kolecto își propune să faciliteze procesul de colectare manuală a ambalajelor reciclabile de către operatorii economici ca parte din Sistemul de Garanție Returnare, ce urmează a fi lansat la nivel național în noiembrie 2023. 
  • MASAP este un start-up bazat pe arhitectura Aquaponics (AP), unul dintre cele mai importante trenduri în arhitectura sustenabilă și producția locală de alimente. Arhitectura Aquaponics presupune cultivarea peștilor și a plantelor împreună într-un ecosistem izolat, recircular, care utilizează cicluri bacteriene naturale pentru a transforma deșeurile de pește în substrat pentru plante. MASAP propune realizarea unei sere automatizate și informatizate, izolată de factorii climatici, independentă energetic, cu arhitectură circulară sub 1% deșeuri. Soluția va încorpora tehnologii moderne, precum Machine Learning, care vor fi folosite pentru îmbunătățirea performanțelor sistemului, dar și pentru a crea o bază de date pentru noile sisteme de tip AP. 
  • reFab este o aplicație web ce își propune să revoluționeze industria textilă prin conectarea producătorilor de textile cu companiile de reciclare și implicarea activă a consumatorilor în procesul de reciclare, contribuind astfel la reducerea deșeurilor, conservarea resurselor și promovarea consumului responsabil. 
  • SISIHOUSE este un serviciu de închiriere îmbrăcăminte care pune accent pe nevoile consumatorului și asigură calitatea produselor, aducând o contribuție semnificativă în domeniul sustenabilității textilelor. Sisihouse își propune să prelungească astfel durata de viață a articolelor textile și să diminueze cererea pentru noi producții. 
  • Smart Manole este o platformă suport, dedicată simplificării și optimizării managementului de proiecte din domeniul construcțiilor. Smart Manole optimizează fluxul de lucru, asigură transparența și trasabilitatea proiectelor, reduce timpul, costurile de execuție, pierderea inutilă de materiale și cantitatea de hârtie folosită și permite urmărirea evoluției proiectului de către toți actorii implicați. Platforma contribuie semnificativ la reducerea consumului de CO2, comparativ cu procesul actual de management a lucrărilor de construcții. 
  • Urban Nutribox își propune să ofere o soluție concretă la problema distanțelor impresionante pe care le parcurg fructele și legumele până ajung la consumatorii finali, proces care generează o amprentă de carbon foarte mare: realizarea unor microferme urbane, amplasate direct în parcările supermarketurilor, dedicate cultivării unei diversități de ciuperci comestibile, soiuri mai nutritive și mai gustoase decât cele existente pe piață. 
  • ZĂ KUP propune un sistem ecologic de pahare reutilizabile pentru evenimente și festivaluri. Scopul startup-ului este de a reduce risipa și impactul asupra mediului prin înlocuirea paharelor de unică folosință cu pahare reutilizabile. ZĂ KUP oferă o soluție practică și convenabilă, ajutând organizatorii de evenimente să reducă costurile și, simultan, să protejeze mediul înconjurător. 

Tipurile de soluții vizate

  • Soluții de cleantech în domeniul mobilității urbane

  • Soluții greentech pentru orașe și clădiri

  • Proiecte de management al deșeurilor

  • Agricultură inteligentă pentru climă

  • Modalități de transformare a sistemelor și lanțurilor logistice alimentare

  • Proiecte de educație pentru natură

  • Proiecte pentru dezvoltarea unei economii circulare

  • Soluții de reducere a emisiilor din industrie

  • Tehnologii verzi și servicii care ecologizează activitățile economice

  • Modalități și soluții pentru reducerea impactului producției asupra mediului
  • Tehnologii, procese, modalități și soluții ce încurajează consumul responsabil
  • Proiecte ce vizează producerea de energie verde, curată, regenerabilă
  • Soluții de transport ecologic
  • Soluții tehnologice și de inteligență artificială ce conduc la un impact de mediu pozitiv

Programul nu se limitează doar la aceste domenii, ci vizează și alte tipuri de soluții cu impact pozitiv asupra mediului.

Program Romania ClimAccelerator 2023

Programul vizează două categorii de startupuri aflate în etape diferite de dezvoltare (Early stage, MVP). Activitățile de sprijin sunt personalizate pentru fiecare categorie. În cadrul programului, startupurile pot participa la una din cele două categorii.

  • 23 mai – 28 iunie: Înscrieri categoria Early Stage
  • Iulie – Septembrie: Activități de suport – Early stage
  • 23 mai – 22 august: Înscrieri categoria MVP
  • Septembrie – Noiembrie: Activități de suport – MVP
  • 7 Decembrie 2023: DEMO DAY

Calendarul programului pentru cele 2 categorii

Early Stage

Înscrieri: 23 mai – 28 iunie 2023
Activități: Iulie – Septembrie 2023 ​

15 startupuri din România, care au o idee sau sunt în stadiul incipient, vor  beneficia de workshop-uri de modelare de business și validare a soluției pe piață. Participanții trebuie să aibă o firmă înființată la momentul acceptării în program și semnării contractului de participare.

Activități în program: ​

  • Workshop-uri și studii de caz
  • Peer sharing la nivel național și internațional
  • Mentorat: Matching 1-to-1 cu mentori cu experiență ​
  • Conectare cu actori cheie din ecosistem

Startupurile selectate în primă fază vor lua parte într-un bootcamp online pe 5 iulie. Participanții vor ține un pitch în fața juriului, apoi va fi făcută selecția de 15 participanți pentru categoria Early Stage și anunțați pe 6 iulie.

Urmărește secțiunea de Q&A pentru detalii despre program!

Înscrieri închise!

MVP

Înscrieri: 23 Mai – 22 August 2023
Activități: Septembrie – Noiembrie 2023 ​

10 startupuri care au un prototip validat în piață vor beneficia de sprijin în atragerea clienților și de consultanță de specialitate în funcție de nevoile lor punctuale.

Activități în program: ​

  • Workshop-uri și studii de caz
  • Peer sharing la nivel național și internațional
  • Mentorat: Matching 1- to-1 cu mentori cu experiență ​
  • Networking și conectare cu actori-cheie din ecosistem
  • Consultanță pe nevoi specifice
  • Participare la Demo Day (Decembrie 2023), unde își vor prezenta soluția în fața jucătorilor-cheie din piață

Pentru categoria MVP pot aplica startupurile din categoria Early Stage 2023 & 2022 & 2021 și startupuri care nu au mai fost incluse în program. Startupurile selectate în categoria MVP vor fi anunțate pe 31 august.

Urmărește secțiunea de Q&A pentru detalii despre program!

Înscrieri închise!

Juriul ClimAccelerator – Early Stage 

Alina Stoenescu

Alina Stoenescu

Advisor Future Mobility @ OMV Petrom

Emilian Crețu

Emilian Crețu

Stream Lead, Digital Banking SME @ Raiffeisen Bank

Raluca Grigore

Raluca Grigore

Programs Operations Manager @ Impact Hub Bucharest

Juriul ClimAccelerator – MVP Stage

Alina Stoenescu

Alina Stoenescu

Advisor Future Mobility @ OMV Petrom

Raluca Nicolescu

Raluca Nicolescu

Executive Director, SME @ Raiffeisen Bank

Cristian Pogan

Cristian Pogan

Co-Founder@ PolyMore

Raluca Grigore

Raluca Grigore

Programs Operations Manager @ Impact Hub Bucharest

Vrei să știi cum au decurs edițiile anterioare ClimAccelerator?

Citește mai multe despre Ediția 2022 și Ediția 2021!

Ediții Black Sea ClimAccelerator (2021 & 2022)

Startupuri accelerate din România în 2021 & 2022

Finanțare în EUR în 2021 & 2022

Mentori & Experti

Premiul III, categoria MEDIU, în cadrul CSR Awards 2023

Parteneri principali

Raiffeisen-Bank-Black-Sea-ClimAccelerator-2021

Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank are peste 20 de ani de activitate pe piața bancară din România și peste 2,22 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are peste 4.600 de angajați, 300 de agenții în toată țara, 660 de ATM-uri, 450 de mașini multifuncționale (MFM-uri) și o rețea de peste 25.600 de POS-uri.

Raiffeisen-Bank-Black-Sea-ClimAccelerator-2021

OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom. Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce privește implementarea acestor recomandări.

Organizatori

EIT Climate KIC

EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoașterii și inovării (CCI), care lucrează pentru a accelera tranziția către o societate zero-carbon și rezilientă la schimbările climatice. În ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de soluții de inovare climatică, cu peste 1.500 de soluții acceptate și aproape 1 miliard de euro de capital garantat.

Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startupurilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.

Hai să ne cunoaștem

Despre Organizație

Misiunea

Echipa

Cariere

Presă

Hai în vizită

Universitate
Str. Tudor Arghezi, 8-10
București, 020945

rețeaua globală

Impact Hub

Impact Hub Bucharest face parte din rețeaua globală Impact Hub cu prezențe fizice în peste 100 de locații de pe 5 continente și cu o comunitate de peste 16.000 de membri, conectați printr-o platformă online dedicată.